Πως να προφυλαχθείτε από τις κολπίτιδες


alt
Ως κολπίτιδα αναφέρεται η φλεγμονή του κόλπου, κατάσταση αρκετά συχνή, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που ανήκει στα δυσάρεστα απρόοπτα των διακοπών, καθώς η ζέστη και η υγρασία πυροδοτούν την εμφάνισή τους. Η έξαρση των κολπίτιδων το καλοκαίρι οφείλονται συνήθως σε διάφορα μικρόβια ή μύκητες.
Μια κολπική φλεγμονή μικροβιακής αιτιολογίας μπορεί να μεταδοθεί είτε σεξουαλικά, είτε και με άλλους τρόπους αλλά μπορεί να εμφανιστεί και ως αποτέλεσμα διαφόρων άλλων καταστάσεων.

Τα πιο συχνά αίτια εμφάνισης κολπίτιδος είναι:
●   Αλλαγή του pH του κόλπου, που οφείλεται σε φλεγμονή στον τράχηλο, στο ενδομήτριο και στη σάλπιγγα, όπως για παράδειγμα η προσβολή του τράχηλου από HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων)

●   Διαταραχές που μπορεί να προκύψουν από τραυματισμούς ή ατροφία του βλεννογόνου του κόλπου

●   Διαταραχές που μπορεί να προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη ή κατά την έμμηνο ρύση

●   Διαταραχές που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη αντιβιοτικών ή από την κακή υγιεινή

●   Καταστάσεις που δημιουργούν αυξημένη εφίδρωση στην περιγεννητική περιοχή όπως παραμονή των βρεγμένων μαγιό πάνω στο σώμα, στενά ρούχα, κ.λ.π.
Τα συμπτώματα της κολπίτιδας, αν και σε κάποιες γυναίκες μπορεί να μην εκδηλωθούν, είναι τα εξής:
●   Ερυθρότητα και φαγούρα

●   Κάψιμο ή πόνος στα εσωτερικά χείλη του κόλπου

●   Αύξηση των εκκρίσεων

●   Αλλαγή της σύστασης, του χρώματος και της οσμής των εκκρίσεων

●   Δυσπαρεύνια δηλαδή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Πώς γίνεται η διάγνωση για την κολπίτιδα;
Αρχικά λαμβάνεται το ιστορικό που αφορά τα χαρακτηριστικά των κολπικών εκκρίσεων, τα λοιπά συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Στη συνέχεια λαμβάνεται δείγμα από κολπικό υγρό στο γυναικολογικό ιατρείο (καλλιέργεια κολπικών υγρών), προκειμένου με βεβαιότητα να καθοριστεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός (στρεπτόκοκκος, μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα, χλαμύδια), και να χορηγηθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή
Πώς θεραπεύεται η κολπίτιδα;
Η θεραπεία της κολπίτιδας αποσκοπεί στην καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που έχουν αναπτυχθεί στον κόλπο και μπορεί να περιλαμβάνει αλοιφές, αντιμυκητιασικά χάπια κολπικά υπόθετα ή λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων. Η θεραπεία, ωστόσο, απαραίτητο είναι να εφαρμοστεί και στον ερωτικό σύντροφο. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της θεραπείας επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού στη σεξουαλική επαφή προκείμενου να εξαλειφτεί το ενδεχόμενο επαναμόλυνσης.
Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν στην κολπίτιδα;
Η κολπίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να παρουσιάσει τις εξής επιπλοκές:
●   Σαλπιγγίτιδα, με ενδεχόμενη πρόκληση στείρωσης

●   Αποστήματα ή περιτονίτιδα

●   Μετάδοση στο βρέφος κατά τη γέννηση

●   Αποβολή του εμβρύου ή πρόωρος τοκετός σε περίπτωση μόλυνσης της εγκύου

alt
















Υγιεινή του κόλπου
●   Φροντίστε να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής, αλλά με τέτοιο τρόπο που να μην διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Γι αυτό αποφύγετε τις εσωτερικές πλύσεις με αντισηπτικά, που είναι μπορεί να διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να ευνοήσουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κολπίτιδα. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι ο πιο σωστός τρόπος για την υγιεινή του κόλπου.

●   Μετά την αφόδευση σκουπίζεστε ΠΑΝΤΑ με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγετε τη μόλυνση του κόλπου με μικρόβια από το έντερο.

●   Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από οκτώ ώρες. Το ταμπόν δεν αντικαθιστά τη σερβιέτα. Περιορίστε τη χρήση του σε ειδικές περιπτώσεις όπως, π.χ. το κολύμπι.

●   Περιορίστε τα σερβιετάκια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και φροντίστε όταν τα χρησιμοποιείτε να τα αλλάζετε τακτικά και να μην τα αφήνετε να βρίσκονται πολλές ώρες σε επαφή με την γεννητική περιοχή γιατί λόγω της υγρασίας που δημιουργείται εντείνεται ο κίνδυνος για καλοκαιρινές κολπίτιδες.
●   Στην παραλία, μετά το μπάνιο προτιμήστε να αλλάζετε τουλάχιστον το κάτω μέρος του μπικίνι, ώστε να μην παραμένει βρεγμένο πάνω στο σώμα σας, γιατί η υγρασία, που αναπτύσσεται είναι ο καλύτερος «φίλος» των μυκήτων και οι μύκητες με την σειρά τους προκαλούν τις μυκητιασικές καλοκαιρινές κολπίτιδες.
●   Χρησιμοποιήστε πάντοτε πετσέτα ή ψάθα όταν ξαπλώνετε στην παραλία και μην κάθεστε ποτέ απευθείας πάνω στην ξαπλώστρα, την καρέκλα ή την άμμο γιατί μπορεί να «κολλήσετε» μικρόβια που προκαλούν καλοκαιρινές κολπίτιδες.
●   Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα, που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και μην φοράτε συνθετικά, τα οποία αντενδείκνυνται ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι, καθώς ευνοούν την εφίδρωση και αυξάνουν την πιθανότητα να πάθετε καλοκαιρινές κολπίτιδες.
●   Για να θωρακίσετε εκ των έσω την υγεία σας απέναντι στα μικρόβια που προκαλούν τις καλοκαιρινές κολπίτιδες, εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με γιαούρτι και γάλα τα οποία αποτελούν καλές πηγές βιταμινών Β, που προστατεύουν την φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.
Αν μία γυναίκα πάθει μία από τις καλοκαιρινές κολπίτιδες, αφού επισκεφθεί τον γυναικολόγο της πρέπει να ενημερώσει και τον σύντροφό της γιατί κινδυνεύει να «κολλήσει» και εκείνος τα μικρόβια και να τα ξανά-μεταδώσει, με αποτέλεσμα να υποτροπιάζει η νόσος.
Οι μολύνσεις, στην γεννητική περιοχή εκτός από την ενόχληση αλλά και την αμηχανία που προκαλούν, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία κάθε γυναίκας. Στο χέρι της λοιπόν, είναι να προλάβει αυτές τις καταστάσεις φροντίζοντας την καθημερινή υγιεινή της περιοχής και παίρνοντας ορισμένα απλά μέτρα προστασίας όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.
Θα χαρίσει έτσι κάθε γυναίκα στον εαυτό της υγεία και άνεση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα.
Οι μολύνσεις στη γεννητική περιοχή, εκτός από την ανασφάλεια, την ενόχληση αλλά και την αμηχανία που προκαλούν, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και την υγεία κάθε γυναίκας. Στο χέρι μας είναι να προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις, φροντίζοντας για την καθημερινή υγιεινή της περιοχής και παίρνοντας ορισμένα απλά μέτρα προστασίας. Θα χαρίσουμε έτσι στον εαυτό μας υγεία και άνεση σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα.
Κωνσταντίνος Δ. Λατζουράκης 
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις