Τέλος στην επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις "υψηλής καινοτομίας"

Τέλος στην επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις "υψηλής καινοτομίας"Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν πλέον συμμετοχή 15% για όλες τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν "καπέλο" για τις εξετάσεις "υψηλής καινοτομίας".

Καταργήθηκε διάταξη που είχε “περάσει” το 2014 και η οποία έδινε τη δυνατότητα στα διαγνωστικά κέντρα να χρεώνουν επιπλέον συμμετοχή στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις υψηλής καινοτομίας.

Η διάταξη άφηνε περιθώρια ερμηνείας στους παρόχους, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά, πέραν της συμμετοχής 15% που προβλέπεται από τον νόμο.
Ανέφερε, δε, τα εξής: “Δύναται να επιτρέπεται να εισπραχθούν για περιπτώσεις εξετάσεων υψηλής καινοτομίας επιπλέον συμμετοχές από τους ασφαλισμένους, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες, ψηφιοποιημένες μαστογραφίες”.
Το εν λόγω εδάφιο άφηνε σαφή περιθώρια διασταλτικής ερμηνείας και η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην κατάργησή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν δεχθεί πλήθος καταγγελιών και παραπόνων από ασφαλισμένους, σχετικά με “καπέλο” σε εξετάσεις “υψηλής καινοτομίας”, όπως ψηφιοποιημένες ακτινογραφίες και ψηφιοποιημένες μαστογραφίες.
Οι ιδιώτες πάροχοι απαιτούσαν με αυθαίρετο τρόπο, την επιπρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση, χωρίς να καθορίζεται από καμία κανονιστική πράξη το ύψος της ανά είδος εξέτασης υψηλής καινοτομίας.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονταν να καταβάλλουν συμμετοχή που υπερέβαινε σημαντικά την αποζημίωση της εξέτασης με βάση το κρατικό τιμολόγιο.

Πολλαπλάσια

Για παράδειγμα, στην εξέταση της μαστογραφίας καλούνταν να καταβάλλουν ποσά 10 έως 50 ευρώ για ψηφιοποιημένη μαστογραφία και 40 έως 120 ευρώ για ψηφιακή μαστογραφία, ποσά τα οποία είναι πολλαπλάσια του κρατικού τιμολογίου (8,01 ευρώ).
Με την νέα υπουργική απόφαση, δεν προβλέπεται επιπρόσθετη συμμετοχή του ασφαλισμένου. Η συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις είναι σαφώς προσδιορισμένη και καθορίζεται στο 15% της αξίας του κρατικού τιμολογίου ή της εκάστοτε ασφαλιστικής τιμής της εξέτασης.
Δ.Κ.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις