31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος.

Το κάπνισμα, ένας από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνουκοστίζει στην Ελλάδα από πλευράς υγείας και απώλειας παραγωγικότητας περίπου 2,14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το πρόβλημα του καπνίσματος είναι εξαιρετικά σημαντικό στην χώρα μας, δεδομένου ότι έχουμε τα πρωτεία στην κατανάλωση τσιγάρων και μάλιστα η συχνότητα του καπνίσματος αυξάνεται στη χώρα μας σε αντίθεση με τις άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου η συχνότητα βαίνει μειούμενη (μείωση σχεδόν κατά 50% τα τελευταία χρόνια). 

Στη χώρα μας το 51,2% των ανδρών, το 25,7% των γυναικών και το 38,2% του γενικού πληθυσμού είναι καπνιστές και μάλιστα στις πιο παραγωγικές ηλικίες (25- 44 ετών) το ποσοστό των καπνιστών φθάνει το 64,2%, 37,0% και 50,7% αντίστοιχα. Το δραματικό, όμως, είναι ότι ακόμη και σε νέες ηλικίες κάτω των 25 ετών το ποσοστό των καπνιστών είναι ιδιαίτερα σημαντικό με το 1/3 των ατόμων, ιδίως ανδρών, να καπνίζει. 

Το γεγονός αυτό έχει εξαιρετική σημασία, γιατί όπως δείχνουν διάφορες μελέτες, η πλειονότητα των καπνιστών αρχίζει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 25 ετώνκαι δυστυχώς οι μισοί έφηβοι που καπνίζουν θα γίνουν μόνιμοι καπνιστές ήδη από την ηλικία των 18 ετών. 

Καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά, αντίθετα, εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος συνιστά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τη μείωση του τεράστιου αυτού ιατροκοινωνικού προβλήματος.
Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους:
  • Οι καπνιστές παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίουσε σχέση με τους μη καπνιστές. 
  • Σε προοπτική δεκαετίας, ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των 50. 
  • Οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές 
  • Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό ίσο με εκείνον της ηρωίνης

Κόψε το τσιγάρο, ανάπνευσε ζωή!
e-evros.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις