Η Unicef φωτίζει το θέμα της μητρικής θνησιμότητας


Το θέμα της μητρικής θνησιμότητας φωτίζει φέτος η Unicef με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη. Όπως υποστηρίζει σχεδόν όλοι οι θάνατοι μητέρων μπορεί να προληφθούν κι αυτό αποδεικνύεται από τις τεράστιες ανισότητες που εμφανίζονται μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών. 

Ενδεικτική είναι η διαπίστωση ότι η πιθανότητα να πεθάνει μία γυναίκα από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, είναι 1 στις 51 στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και 1 στις 4.000στις αναπτυγμένες χώρες.

Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, μόνο οι μισές γυναίκες λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, μόνο 1 στις 2 γεννήσεις γίνεται με επίβλεψη ειδικευμένου προσωπικού. Το 2013, 289.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Ωστόσο χάρη στις προσπάθειες της Unicef και των συνεργατών της η μητρική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 45% μεταξύ 1990 (523.000) και 2013 (289.000). Η υγεία όμως και η ευημερία των μητέρων από την οποία εξαρτάται άμεσα η επιβίωση και ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απέχει πολύ από το να είναι εξασφαλισμένη.

Στην Ελλάδα ο δια βίου κίνδυνος θανάτου μιας μητέρας από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού είναι σε χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. 

Το 2013, ήταν 1 στις 12.000 όπως ακριβώς και στη Δανία, ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία ήταν 1 στις 8.800, στη Γερμανία 1στις 11.000, στην Κύπρο 1 στις 6.600 και στη Γαλλία 1 στις 4.300. 

Η Unicef Ελλάδος σε πρόσφατη έρευνά της, διαπίστωσε την ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών προώθησης και προστασίας της μητρότητας στη χώρα μας και προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές, όπως εφαρμογή ελαστικού ωραρίου στις επιχειρήσεις, εναλλακτικές μορφές εργασίας για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων,επέκταση της γονικής άδειας, επέκταση απαλλαγής εγκύων γυναικών από την εργασία για προγεννητικές εξετάσεις, παρακολούθηση μαθημάτων τοκετού και διακοπή στο χώρο εργασίας για μητρικό θηλασμό, δημιουργία ποιοτικών δομών στήριξης και φύλαξης παιδιών για εργαζόμενες αλλά και για μητέρες που αναζητούν δουλειά κ.α.

Η συνεχής προσπάθεια της Unicef Ελλάδος για την προώθηση του μητρικού θηλασμού έχει αποφέρει καρπούς σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της οργάνωσης στην Ελλάδα, Ηλία Λυμπέρη. 

«Πρόσφατα πιστοποιήθηκε το Νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ ως "Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη" ενώ ήδη από το 2011 έχουν αναγνωρισθεί τα νοσοκομεία«ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου» σημειώνει. Η πιστοποίηση, όπως μας εξηγεί ο κύριος Λυμπέρης, σημαίνει «ότι το Νοσοκομείο τηρεί τους κανόνες που ορίζουν η ΠΟΥ και η Unicef όπως πχ.να υπάρχει γραπτή πολιτική για το θηλασμό, να μη χρησιμοποιούνται μπιμπερό ή πιπίλες, να μην προωθείται το γάλα σε σκόνη, να παρέχεται 24ωρη παραμονή μητέρας μωρού στο δωμάτιο - rooming in, να δίνονται γραπτές οδηγίες στη μητέρα μετά την αναχώρηση κ.λπ.. Προηγείται εκπαίδευση του προσωπικού και καταλήγουμε στην πιστοποίηση».

Αν και το λευκό γαρύφαλλο αποτελεί δώρο - σύμβολο για την ημέρα, αφού αντιπροσωπεύει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης, για τη φετινή μέρα της μητέρας η Unicef προτείνει μέσα από την πρωτοβουλία «Εμπνευσμένα Δώρα», σε όσους το επιθυμούν, να στηρίξουν τις προσπάθειες της για την προστασία της μητρικής και παιδικής υγείας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κάνοντας ένα κλικ στο http://inspiredgifts.unicef.gr/ 

Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει να κάνει δωρεά για κουβέρτες, κουνουπιέρες, ζεστά ρούχα για το χειμώνα, συμπληρώματα διατροφής για υποσιτισμένα παιδιά, εμβόλια κατά της ιλαράς και άλλα. Ταυτόχρονα με τη δωρεά αποστέλλεται και ηλεκτρονική κάρτα στη μητέρα του.

http://www.newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις