Τατουάζ: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Η μόδα του τατουάζ έχει φανατικούς οπαδούς, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και άνδρες. Πολλοί είναι αυτοί που - αν και όχι πια στην πρώτη τους νεότητα -διακοσμούν διάφορα σημεία του σώματός τους με σχέδια ανεξίτηλα, που πολύ συχνά σημαίνουν κάτι για αυτούς. Πολλοί είναι βέβαια και εκείνοι, που ενώ θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα τατουάζ, δεν το αποφασίζουν εύκολα, κάποιοι για κοινωνικούς λόγους, κάποιοι άλλοι για λόγους υγείας, κάποιοι και για τους δύο λόγους μαζί.

Είτε ανήκετε στην κατηγορία αυτών που ήδη έχουν κάνει τατουάζ είτε στην άλλη, εκείνων που διστάζουν να προχωρήσουν, καλό θα είναι να γνωρίζετε αυτά που συμβουλεύουν οι ειδικοί για το θέμα:
  • Το πιο βασικό από όλα είναι η προφύλαξη μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός ΗΙV, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
  • Απευθυνθείτε σε ειδικούς τεχνίτες (ρωτήστε και μάθετε πληροφορίες από γνωστούς), που τηρούν τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής και αποστειρώνουν τα εργαλεία τους με τη μέθοδο που απαιτείται.
  • Θυμηθείτε να ρωτήσετε αν οτιδήποτε χρησιμοποιείται όταν γίνεται το τατουάζ, είναι υλικά και αντικείμενα μιας χρήσης.
  • Δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τα πάντα, απλά να ξέρετε ότι όσο καλύτερος και υπεύθυνος είναι ο επαγγελματίας που βρήκατε, τόσο καλύτερες μπορεί να είναι και οι χρωστικές που χρησιμοποιεί, δεδομένου ότι κυκλοφορούν και καρκινογόνες.
  • ´Οταν τελειώσετε και το τατουάζ σας είναι πια ολοκληρωμένο, μη ρίξετε νερό στην περιοχή όσο έχετε επίδεσμο και τηρείτε τις οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε μετά την αφαίρεση του επιδέσμου.
  • Προσέξτε, εάν αισθάνεστε ενόχληση ή φαγούρα, δεν θα πρέπει να ξύνετε ή να τρίβετε την περιοχή με το τατουάζ. Εάν παρόλες τις οδηγίες του ειδικού, αντιμετωπίσετε την οποιαδήποτε μη αναμενόμενη ενόχληση ή έχετε δερματικό ερεθισμό, ενημερώστε κάποιον δερματολόγο ή έστω και παθολόγο.
  • Καλό είναι να αφήνετε την περιοχή ανέπαφη από μάλλινα ή συνθετικά ρούχα και αν γίνεται, μην την καλύπτετε τις πρώτες ημέρες με οτιδήποτε, ώστε να αναπνέει το δέρμα.
  • Για να διατήρησετε καλύτερα το τατουάζ σας από το ξεθώριασμα που μπορεί να επιφέρει ο ήλιος το καλοκαίρι, χρησιμοποιείτε αδιάβροχο αντηλιακό, με υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Εάν είστε αλλεργικό άτομο είναι προτιμότερο να αποφύγετε το τατουάζ, γιατί μπορεί οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται να σας προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα.
  • ´Ενα τατουάζ είναι καλύτερα να μη γίνει το καλοκαίρι, γιατί η περιοχή στο δέρμα σας μπορεί να έχει πρόβλημα με τον ήλιο, το νερό, το αλάτι, την πισίνα με χημικά κ.α.
  • Αλλά και την περίοδο του χειμώνα, καλύπτοντας με βαριά ρούχα την περιοχή του τατουάζ, μπορεί να ερεθίσουμε το δέρμα. Η καλύτερη εποχή για να κάνετε τατουάζ, είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

Μπορούμε να αφαιρέσουμε το τατουάζ;

Μπορούμε να το αφαιρέσουμε με λέιζερ, αλλά για ένα πολύχρωμο τατουάζ μπορεί να χρειαστούν 2 ή 3 διαφορετικές επισκέψεις. Η διαδικασία για την αφαίρεση θα χρειαστεί τις επαναλήψεις έως ότου φύγει εντελώς, οπότε θα πρέπει να είστε αρκετά υπομονετικοί.
´Ενας άλλος τρόπος αφαίρεσης είναι η δερμοαπόξεση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία στην περιοχή. Η μέθοδος αυτή δεν είναι επώδυνη και διαρκεί περίπου μία ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του τατουάζ, το οποίο εξαφανίζεται σιγά σιγά με τον καιρό. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί και κάποιο διάλυμα, που θα βοηθήσει την απορρόφηση του χρώματος.
Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το προσωρινό τατουάζ, κάνοντας χένα tattoo.
Αυτά τα προϊόντα και μέθοδοι θέλουν προσοχή, γιατί προκειμένου να έχουν διάρκεια, οι κατασκευαστές τους προσθέτουν χρωστικές, που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία και να οδηγήσουν ενδεχομένως σε αλλεργία, δερματίτιδες κλπ. Να θυμάστε ότι η φυσική χένα έχει καφέ χρώμα, ενώ τα έντονα και σκουρόχρωμα προϊόντα ίσως περιέχουν χρωστικές, που καλό είναι να αποφύγετε.
Τέλος, πριν κάνετε ένα τατουάζ σκεφτείτε την ηλικία, τον τρόπο ζωής, το στυλ σας και το ντύσιμό σας. Είναι μια απόφαση, που θα πρέπει να μην την αλλάξετε εύκολα και γρήγορα και κάτι που σίγουρα δεν θα πρέπει να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας με την παρουσία του.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις