8 λάθη που κάνεις στη διατροφή σου και δεν χάνεις κιλά

osteoporosis_diatrofi
Έχει έρθει πάλι η στιγμή, αυτή η δύσκολη, που σε τρομάζει και σε λούζει κρύος ιδρώτας, που πρέπει να ανέβεις στη ζυγαριά για να δεις εάν έχεις χάσει τα κιλά που έθεσες ως στόχο πριν μια εβδομάδα. Ανεβαίνεις και διαπιστώνεις ότι ο δείκτης, αυτός ο μισητός εχθρός σου, όχι μόνο δεν αφαιρεί κιλά αλλά αντιθέτως προσθέτει! Πάλι απογοητεύεσαι και πάλι αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος και δεν μπορείς να χάσεις βάρος. Μήπως λοιπόν εν αγνοία σου κάνεις κάποια λάθη που σε εμποδίζουν από το να πετύχεις τον στόχο σου;

Ζητήσαμε από τον διατροφολόγο – διαιτολόγο Νίκο Κριαρά να μας επισημάνει τα βασικά λάθη που κάνουμε στη διατροφή μας και παχαίνουμε.
1. Φρουτοχυμοί και άλλα ροφήματα με ζάχαρη. Γιατί δεν πίνεις καλύτερα έναν φυσικό χυμό από φρούτα; Οι συσκευασμένοι φρουτοχυμοί και τα αναψυκτικά πρέπει να γνωρίζεις πως ασκούν ισχυρότερη επίδραση στο βάρος απ’ ότι οι θερμίδες από τα στερεά τρόφιμα.
2. Καφές με γάλα. Καταλαβαίνω πως μπορεί να σου φαίνεται πικρός χωρίς μια κουταλιά γάλα, ίσως χειρότερος και από αντιβίωση κάποιες φορές, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι ο καφές με γάλα μειώνει τη διαδικασία απορρόφησης του λίπους από το έντερο.
3. Τηγανητά εδέσματα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να αντισταθείς στις ζεστές σπιτικές τηγανητές πατάτες και τα τηγανητά κολοκυθάκια που συνηθίζει να παραγγέλνει η παρέα για μεζέ με το ούζο όμως ξέρεις και εσύ η ίδια πόσο ανθυγιεινά είναι και πόσο δυσκολεύουν την προσπάθειά σου να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά. Τα τηγανητά λοιπόν, οφείλεις να γνωρίζεις πως αυξάνουν την τιμή της χοληστερόλης και ταυτόχρονα την λιποαποθήκευση.
4. Λευκό ψωμί του τοστ. Προτίμησε το τοστάκι σου κάθε πρωί να είναι από ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο. Το λευκό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και σε σιρόπι καλαμποκιού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του λίπους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Και δεν θέλεις…
5. Λευκό ρύζι. Τι διαφορά έχει το λευκό ρύζι από το καστανό και γιατί καλύτερα να συμπεριλάβεις το δεύτερο στη διατροφή σου; Η διαφορά είναι πως το λευκό έχει αυξημένο βαθμό υδατανθράκων και πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά όταν το συνοδεύεις με κρέας και διάφορες σάλτσες.
6. Λιγότερος ύπνος. Πέρα από την ατονία που θα νιώθεις και το κουρασμένο πρόσωπο με τους μαύρους κύκλους που θα έχεις το επόμενο πρωί, οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν και το σωματικό βάρος. Για παράδειγμα, αυξάνεται η έκκριση κορτιζόλης μέσω της μειωμένης δράσης του μεταβολικού ρυθμού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
7. Αλκοόλ. Εντάξει δεν είπαμε να βγαίνεις το βράδυ και να παραγγέλνεις χυμό πορτοκάλι ούτε τσάι αλλά τα ποτά υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ όπως το τζιν, η βότκα, το ουίσκι, το ρούμι και η τεκίλα (με αναψυκτικό και χωρίς), αυξάνουν το μέγεθος των λιποκυττάρων και δυστυχώς αποτελούν θερμιδογόνες βόμβες διότι καίγονται με μικρότερο ρυθμό.
8. Βραδινά δημητριακά. Πολλές δίαιτες περιλαμβάνουν δημητριακά είτε για πρωινό είτε για ενδιάμεσο γεύμα όμως αυτό που δεν γνώριζες είναι πως τα δημητριακά δεν πρέπει να λαμβάνονται ως ελαφρύ γεύμα το βράδυ. Επίσης αυξάνεται το σωματικό λίπος εξαιτίας της περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
Τώρα λοιπόν που τα διάβασες και έμαθες τι λάθη κάνεις στη διατροφή σου, προσπάθησε να τα αποφύγεις τελείως ή τουλάχιστον να τα περιορίσεις. Και να είσαι σίγουρη ότι θα δεις διαφορά στη ζυγαριά σου…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις