Αναπτύχθηκε ανθρώπινος εντερικός ιστός στο εργαστήριο

Αναπτύχθηκε ανθρώπινος εντερικός ιστός στο εργαστήριοΝέα έρευνα με βάση τα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόηση των νόσων του πεπτικού και να οδηγήσει τελικά σε νέες θεραπείες.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να αναπτύξουν οργανοειδή λειτουργικού ανθρώπινου ιστού στο εργαστήριο. Στη συνέχεια μεταμόσχευσαν τα οργανοειδή σε ποντικούς δημιουργώντας νέο μοντέλο για τη μελέτη των εντερικών διαταραχών.

Ο ερευνητής Dr. Michael Helmrath, του Cincinnati Children's Hospital Medical Center, δήλωσε ότι η έρευνα οδηγεί σε νέο τρόπο μελέτης τον νόσων που μπορούν να προκαλέσουν εντερική ανεπάρκεια.
Πρόσθεσε ότι οι έρευνες προχωρούν το μακροπρόθεσμο στόχο της ανάπτυξης ιστού που θα μπορεί να αντικαθιστά έντερο ανθρώπου που έχει υποστεί βλάβη.
Νέες έρευνες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην ικανότητα δημιουργίας εξατομικευμένου ανθρώπινου εντερικού ιστού για την αντιμετώπιση νόσων του πεπτικού, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Tα οργανοειδή δημιουργήθηκαν με τα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, που μπορούν να γίνουν οποιοδήποτε είδος ιστού στον οργανισμό. Οι επιστήμονες δημιούργησαν τα συγκεκριμένα κύτταρα επαναπρογραμματίζοντας ενήλικα κύτταρα που ελήφθησαν από δέρμα και αίμα.
Tα βλαστικά κύτταρα τοποθετήθηκαν μαζί με ειδικό μοριακό μείγμα που τα οδήγησε να αναπτυχθούν σε οργανοειδή εντέρου, τα οποία αναπτύχθηκαν σε πλήρως ώριμο, λειτουργικό ανθρώπινο εντερικό ιστό μετά τη μεταμόσχευση σε ποντικούς.

Οι ποντικοί τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε να μην απορρίψει τον ιστό το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Nature Medicine.’’
Πηγές: ‘’Nature Medicine.’’

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις