Νικέλιο και χρώμιο εκπέμπουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

E-cigarette 4
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί συνολικά να μην έχουν τα ίδια επιβλαβή σωματίδια όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα αλλά έχουν κάποια χειρότερα συστατικά.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Environmental Science, Processes and Impacts, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απελευθερώνουν στον αέρα τοξικά μέταλλα, νικέλιο και χρώμιο, που δεν υπάρχουν στα κανονικά τσιγάρα.

Οι επιστήμονες,  με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Σιούτα, καθηγητή Πολιτικών και Περιβαλλοντολόγων Μηχανικών στο USC μελέτησαν τους ρύπους στον αέρα γραφείων και δωματίων, εν όσω εθελοντές κάπνιζαν κανονικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Στα δωμάτια του ηλεκτρονικού τσιγάρου οι ερευνητές κατέγραψαν 10 φορές χαμηλότερα επίπεδα επικίνδυνων αιωρούμενων μορίων με σχεδόν μηδενικά επίπεδα οργανικών καρκινογόνων, κάτι αναμενόμενο.
Ωστόσο, υπήρχαν περισσότερα επικίνδυνα μέταλλα στον αέρα  λόγω των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ορισμένα εκ των οποίων δεν περιέχονται καν στα κανονικά τσιγάρα. Εντοπίστηκε χρώμιο το οποίο δεν υπάρχει στα κανονικά τσιγάρα, καθώς και τέσσερις φορές υψηλότερα επίπεδανικελίου.
Υπήρχαν επίσης μόλυβδοςψευδάργυρος και άλλα τοξικά μέταλλα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα κανονικά τσιγάρα.

Ανησυχίες

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι σε γενικές γραμμές τα ηλεκτρονικά τσιγάρα φαίνεται να είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα, αλλά τα αυξημένα επίπεδα τοξικών μετάλλων όπως το νικέλιο και το χρώμιο εγείρουν ανησυχίες», δήλωσε ο Σιούτας.
Ανέφερε ακόμη ότι τα μέταλλα προέρχονται πιθανότατα από κασετίνες ηλεκτρονικών τσιγάρων που σημαίνει ότι η βελτίωση της παραγωγής τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των μετάλλων.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την έκθεσή του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στην οποία ζητά να υπάρξει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις συσκευές αυτές και το περιεχόμενό τους, καθώς και να επιβληθούν αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση τους σε κλειστούς χώρους, αλλά και στη διαφήμιση και την πώληση σε ανηλίκους – συστάσεις τις οποίες ενστερνίστηκαν στη συνέχεια διεθνείς ιατρικές ενώσεις, όπως η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ).
Healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις