Επιδερμικές κύστες: Είναι επικίνδυνες;


Οι επιδερμικές κύστες μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν παντού. Καλό είναι ωστόσο να μην περιμένετε να αρχίσουν να σας πονάνε για να απευθυνθείτε στον γιατρό. 


Συχνά στο δέρμα μας μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σμηγματογόνες ή επιδερμικές κύστες, οι οποίες προκαλούν μια μικρή διόγκωση στο σημείο που εμφανίζονται. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ιδιαίτερα εμφανείς, μπορούν ωστόσο να βρίσκονται και σε κάποιο λιγότερο ορατό σημείο με αποτέλεσμα να μην τους δώσουμε αμέσως σημασία. Κι όμως, η άμεση αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για να μην μεγαλώσουν πολύ αλλά και για την καλύτερη ίασή τους.


Πού εμφανίζονται;
Οι σμηγματογόνες κύστες μπορεί να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει δέρμα, κυρίως όμως στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, την πλάτη και τους λοβούς των αφτιών. Δεν αποκλείεται ωστόσο κάποιες φορές να εμφανιστούν και στα άκρα και τον κορμό του σώματος.



Τι φταίει;
Οι κύστες προέρχονται από τους αδένες που παράγουν σμήγμα (το άσπρο πηχτό έκκριμα που βγάζουν τα σπυράκια όταν τα σπάμε, το οποίο λιπαίνει το δέρμα δίνοντας σε κάθε άνθρωπο την προσωπική του μυρωδιά), το οποίο χύνεται μέσα από ένα στενό σωληνάκι στο δέρμα. Όταν όμως το σωληνάκι αυτό βουλώσει, το σμήγμα, που παράγεται συνεχώς, μαζεύεται μέσα στον αδένα με αποτέλεσμα αυτός να αρχίσει να διογκώνεται προκαλώντας το πρόβλημα.

Τι μπορώ να κάνω;
Για την αντιμετώπισή τους μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα από το στόμα ή να εφαρμοστούν αλοιφές τοπικά σε περίπτωση που οι κύστες έχουν μολυνθεί. Συνήθως πάντως απαιτείται χειρουργική αφαίρεση, καθώς οι επιδερμικές κύστες έχουν την τάση να μεγαλώνουν συνεχώς. Μάλιστα όσο μικρότερες είναι όταν αφαιρεθούν τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπισή τους, ενώ τόσο καλύτερο είναι και το αισθητικό αποτέλεσμα. Φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί μια κύστη που δεν παρουσιάζει οξεία συμπτώματα όπως φλεγμονή ή πόνο παρά μια γεμάτη πύο (διαπυημένη). Γι’ αυτό η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη από την αρχή της εμφάνισής της. 



Ο κίνδυνος της επιμόλυνσης
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που απαιτεί να είμαστε προσεκτικοί με τις επιδερμικές κύστες είναι ο αυξημένος κίνδυνος επιμόλυνσής τους. Σε αυτή την περίπτωση αρχίζει φλεγμονή και η κύστη μπορεί να δεκαπλασιαστεί σε μέγεθος μέσα σε λίγες μέρες, καθώς γεμίζει με πύον και είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μάλιστα μια κύστη που έχει κάνει φλεγμονή απαιτεί πολύ μεγαλύτερη τομή, δεδομένου ότι είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος λόγω της διαπύησης. Επιπλέον η περιοχή είναι γεμάτη μικρόβια που μπορεί να μολύνουν το χειρουργικό τραύμα αν γίνουν ράμματα. Σε περιπτώσεις ωστόσο κατά τις οποίες το αισθητικό αποτέλεσμα μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, είναι προτιμότερο να γίνει μια απλή διάνοιξη του αποστήματος και συχνές αλλαγές μέχρι να μικρύνει η κύστη και να υποχωρήσει η φλεγμονή. Στη συνέχεια γίνεται αφαίρεση του τοιχώματος της κύστης ώστε να μην ξαναεμφανιστεί.



Υπεύθυνη και η ακμή
Η κυστική ακμή είναι μια από τις πιο σοβαρές μορφές ακμής που χαρακτηρίζεται από παρουσία κύστεων. Είναι πιο συχνή στους άντρες, παρουσιάζεται όμως και στις γυναίκες. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ή αντισυλληπτικά, όμως συνήθως χορηγείται ισοτρετοΐνη, που είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο ειδικά για τη θεραπεία στις βαριές περιπτώσεις ακμής. Επειδή όμως η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου παρουσιάζει κάποιες παρενέργειες απαιτεί στενή ιατρική παρακολούθηση, ενώ δεν θα πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν προσπαθείτε να συλλάβετε.



info
Κατά τη χειρουργική επέμβαση η κύστη πρέπει να αφαιρείται ολόκληρη, δηλαδή με το τοίχωμά της, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ξαναεμφανιστεί..



Της Φλώρας Κασσαβέτη
Myworld.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις