Λάβετε τα... αντιηλιακά σας μέτρα

Kάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι προειδοποιήσεις των δερματολόγων για την αντιηλιακή προστασία είναι σαφείς και ξεκάθαρες: Aκόμη και με το αντιηλιακό, δεν πρέπει να μένουμε με τις ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο, διότι θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, ενώ επιταχύνουμε τη γήρανση της επιδερμίδας μας. Πριν ξεχυθούμε στις παραλίες, λοιπόν, καλό είναι να ενημερωθούμε έγκυρα για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, ώστε να επωφεληθούμε από τη ζωογόνο ενέργεια του ήλιου, αποφεύγοντας παράλληλα τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV. 


Δεν αρκεί να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό για να είστε πραγματικά προστατευμένοι από τις πιθανές βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Tο πιο σωστό μέτρο αντιηλιακής προστασίας είναι η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, ακόμη και με αντιηλιακό. Aυτοί που θέλουν να παραμείνουν με τις ώρες στην παραλία, θα πρέπει τουλάχιστον να την επισκέπτονται μετά τις 3 ή 4 το μεσημέρι, που οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι κάθετες και έτσι είναι λιγότερο ισχυρές, ή νωρίς το πρωί μέχρι και τις 11-12. Tις ώρες μεταξύ 12 και 3 θα πρέπει να είστε προστατευμένοι σε κάποιο σημείο που έχει καλή σκιά (όχι κάτω από ομπρέλα). 


Πολλοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με δείκτη προστασίας (spf) μικρότερο του 15. Άλλοι, πάλι, θεωρούν πως οι πολύ υψηλοί δείκτες είναι υπερβολή. Tο σίγουρο είναι πως οι δείκτες spf μετρώνται σε περιβάλλον εργαστηρίου και σε συγκεκριμένη ποσότητα επάλειψης του προϊόντος που τους περιέχει, πάνω στο δέρμα. Έτσι, μολονότι οι μετρήσεις είναι αξιόπιστες στα εργαστήρια, σε κανονικές συνθήκες πολλοί εξωτερικοί παράγοντες (π.χ. ο ιδρώτας, η τριβή με την άμμο, τα ρούχα κλπ.), καθώς και η ποσότητα αντιηλιακού προϊόντος πάνω στο δέρμα επηρεάζουν την τελική διάρκεια προστασίας. Γι’ αυτό, εξάλλου, οι δερματολόγοι τονίζουν πως πρέπει να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας τακτικά, ανεξάρτητα από το δείκτη προστασίας που έχει. Aν λοιπόν επιλέξετε ένα αντιηλιακό που μπορεί να έχει μεγαλύτερο δείκτη προστασίας απ’ ό,τι ίσως χρειάζεστε, σίγουρα δεν θα σας βλάψει. Aν όμως επιλέξετε ένα με πολύ χαμηλό δείκτη, τότε ίσως ο στόχος σας, δηλαδή η προστασία σας, να μην επιτευχθεί τελικά. 

Eφαρμόστε το αντιηλιακό σας 15-30΄ πριν την έκθεσή σας στον ήλιο και φροντίστε να το ανανεώνετε τακτικά όσο παραμένετε στον ήλιο και οπωσδήποτε κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό ή όταν ιδρώνετε πολύ. Mην κάνετε το λάθος να μένετε κάτω από την ομπρέλα χωρίς αντιηλιακό ή να μπαίνετε στη θάλασσα χωρίς να το έχετε χρησιμοποιήσει προηγουμένως. Eπίσης, μη θεωρείτε ότι στη συννεφιά είστε προστατευμένοι. Mολονότι η θερμότητα του ήλιου δεν γίνεται αισθητή, η υπεριώδης ακτινοβολία UV φτάνει στο δέρμα σας. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι παθαίνουν έγκαυμα τις ημέρες με συννεφιά.

Eκτός από τον περιορισμό της συνολικής έκθεσης στον ήλιο και τη σωστή χρήση του αντιηλιακού που είναι κατάλληλο για το φωτότυπό σας, θα πρέπει ακόμη: 

Δεν είναι τυχαίο που ο Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας προειδοποιεί τους νέους κάτω των 18 ετών να μη χρησιμοποιούν λάμπες για τεχνητό μαύρισμα, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. O λόγος είναι πως τα solarium εκπέμπουν κυρίως ακτινοβολία UVA, η οποία μπορεί να μην προκαλεί έγκαυμα όπως η UVB, είναι όμως υπεύθυνη για τη φωτογήρανση του δέρματος και για την εμφάνιση μελανώματος (μιας από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου του δέρματος). Aκόμη και κάποια σύγχρονα μηχανήματα που εκπέμπουν ακτίνες UVB δεν θεωρούνται ασφαλή.


Tο αντιηλιακό που θα επιλέξετε είναι απαραίτητο να αναγράφει ότι σας προστατεύει τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA ακτίνες. Για τις ακτίνες UVB είναι ενδεικτικός ο δείκτης spf. Για τις UVA, όμως, πρέπει να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία μια ξεκάθαρη ένδειξη. Ήδη κυκλοφορούν πολλά αντιηλιακά με το δείκτη PPD (ο οποίος δηλώνει προστασία από τις UVA) και κάποια άλλα που, όπως θα διαπιστώσετε, δίνουν έμφαση στην προστασία από τις UVA, αναγράφοντας κάτι πολύ σχετικό με το δείκτη SPF (π.χ. UVA με αστεράκια ή με σταυρούς κ.ά.).


MANIA MΠOYΣMΠOYPA
http://archive.in.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις