Οι κίνδυνοι από το μανικιούρ - πεντικιούρ

altΜια από τις αγαπημένες γυναικείες φροντίδες είναι το μανικιούρ και το πεντικιούρ. Τα όμορφα περιποιημένα νύχια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένδειξη σωστής προσωπικής υγιεινής. Ωστόσω, όταν περιποιείστε τα νύχια σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους του επαγγελματικού μανικιούρ-πεντικιούρ και κυρίως πώς θα τους αποφύγετε. Η αισθητική φροντίδα των άκρων σας σε ένα κατάστημα νυχιών, μπορεί να είναι χαλαρωτική και να "κακομάθει" ευχάριστα τα άκρα σας. Όμως μπορεί να καταλήξει και σε μία περιπέτεια, εξ΄αιτίας κάποιας λοίμωξης.

Κίνδυνοι επαγγελματικής περιποίησης άκρων
1. Τραυματισμός περιονυχίου
Ένα απρόσεχτο και λιγότερο επαγγελματικό μανικιούρ ή πεντικιούρ μπορεί να τραυματίσει σοβαρά το περιονύχιο και να γίνει πύλη εισόδου μικροβίων. Για τον λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να κόβονται βαθιά τα πετσάκια και να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά προϊόντα εκ των υστέρων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν μολύνσεις. Ζητήστε, αντί να σας αφαιρούν τα πετσάκια με κοφτάκια, που προκαλούν μεγαλύτερη υπερκεράτωση και εστίες μόλυνσης από τραυματισμούς (παλαιά μέθοδος), να τα καθαρίζουν με σύγχρονη ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο που τα αποδυναμώνει.

2. Χρήση Ξυραφιών 
Μην επιτρέπετε να χρησιμοποιούν ξυράφια ή καυστικά επιθέματα για την αφαίρεση των κάλων και των σκληρύνσεων στα πόδια σας. Εκτός του κινδύνου τραυματισμών και μολύνσεων λόγω χημικών εγκαυμάτων, δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα υπερκεράτωσης, γιατί αφαιρείται και υγειές δέρμα που έχει σαν αποτέλεσμα, τον ανεξέλεκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων, που στη συνέχεια κερατινοποιούνται.

3. Μυκητίαση 
Η μυκητίαση των νυχιών προκαλείται από μη ορατό παράσιτο - μύκητα που επιτίθεται και τρέφεται με κερατίνη, η οποία είναι η κυρίαρχη πρωτεΐνη των νυχιών. Η μόλυνση αρχίζει συνήθως με αλλαγές στο χρώμα των νυχιών, (άσπρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή μαύρο). Ο μύκητας εξαπλώνεται πιο βαθιά, δημιουργεί διαταραχές στην υφή την ανθεκτικότητα, το πάχος και την ποιότητα του νυχιού. Στα τελικά στάδια το καταστρέφει ή το αποκολλά από την ονυχιαία πλάκα. Γι΄αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα νύχια, ενώ η καθολική προσβολή των νυχιών απαντάται σε εξαιρετικά παραμελημένες περιπτώσεις. Η θεραπεία είναι μακροχρόνια και επιβαρυντική για τον οργανισμό, καθ΄ ότι οι μύκητες είναι ανθεκτικοί. Κάθε προσπάθεια εξάλειψης της μυκητίασης είναι άσκοπη, εάν δεν γίνει παράλληλα και απολύμανση των παπουτσιών.

alt

4. Ηπατίτιδα Β και C
Είναι το πιο "ύπουλο" πρόβλημα υγείας, χωρίς κλινική εικόνα και πολύ δύσκολο κάποιος να το εντοπίσει. Ειδικά αντισυπτικά υγρά για απολύμανση εργαλείων, καλύπτουν το φάσμα πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων την ηπατίτιδα και το AIDS, ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται ακόμη και με το ξηρό αίμα που τυχόν εχει απομείνει σε αυτά.
 
5. Μυρμηγκιές HPV
Η μυρμηγκιά είναι ένα ιογενές δερματικό εξόγκωμα. Οι περισσότερες μυρμηγκιές εμφανίζονται το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και θερμοκρασίας. Μεταδίδεται με την επαφή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων. Εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και στα πόδια, αλλά ενδέχεται να αναπτυχθεί και σε άλλα μέρη του σώματος.

Απολύμανση - Αποστείρωση
Οι μύκητες δεν κάνουν διακρίσεις. Ο χώρος που θα επιλέξετε για την περιποίηση των άκρων σας, θα πρέπει να διαθέτει άδεια του υπουργείου υγείας, τον κατάλληλο εξοπλισμό απολύμανσης των εργαλείων με εγκεκριμμένα προϊόντα, αποστείρωση με ιατρικό κλίβανο καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας και να λειτουργεί με μόνιμο πιστοποιημένο προσωπικό που διαθέτει βιβλιάριο υγείας. Οταν οι επαγγελματικοί χώροι δεν τηρούν τις συνθήκες υγιεινής και προσφέρουν ανεύθυνες υπηρεσίες, οι μύκητες και άλλοι παθογόνοι μικροργανισμοί, μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα, αρχίζοντας άμεσα το καταστροφικό τους έργο. Ακόμα ο κίνδυνος μετάδοσης και άλλων σοβαρών λοιμογόνων και μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι υπαρκτός. Πρέπει λοιπόν να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, όλα τα εργαλεία απολυμαίνονται και αποστειρώνονται , μετά απο κάθε χρήση και είναι απαλλαγμένα, από τυχόν κύτταρα νεκρού δέρματος ή ξερό αίμα, που είναι αιτία μετάδοσης νοσημάτων, όπως ηπατίτιδα B ή C ακόμα και AIDS.
Προσοχή στις συσκευές υδρομασάζ
Τα βακτήρια και οι μύκητες συσσωρεύονται εύκολα στους πόρους των  συσκευών υδρομασάζ που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή άλλο πορώδες υλικό, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Η δε υγρασία των σωληνώσεων της συσκευής, ευνοεί την αναπαραγωγή μικροοργανισμών. Συγκεκριμένα είδη βακτηρίων ζουν στο νερό και πολλαπλασιάζονται εύκολα, μπορεί να εισχωρήσουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοιμώξεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται.

alt

Η Ιδανική και ακίνδυνη SPA περιποίση σας εξασφαλίζεται, μόνο όταν οι λεκάνες των υδρομασάζ είναι κατασκευασμένες από γυαλί, που ως γνωστό δεν έχουν πόρους και διαθέτουν σύστημα μη ανακύκλωσης του νερού.

Επαγγελματικοί χώροι και υγιεινή
Τα βακτήρια βρίθουν στα εργαλεία των κομμωτήριων, που τα περισσότερα δεν διαθέτουν συστήματα απολύμανσης και αποστείρωσης, δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, λόγω άγνοιας, γρήγορης εξυπηρέτησης και συνωστισμού. Συνήθως λειτουργούν χωρίς άδεια για τις υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ και αποτρίχωσης, με προσωπικό που έχει γνώσεις μόνο από λιγοστές ώρες σεμιναρίων και χωρίς πιστοποίηση.
Συνήθως μεγάλη ευθύνη στο πρόβλημα, έχουν και τα κέντρα περιποίησης νυχιών που δεν τηρούν την σωστή υγιεινή, δεν προσλαμβάνουν μόνιμο πιστοποιημένο προσωπικό με γνώση και συνέπεια, ώστε να εξασφαλίζεται  η υγεία των πελατών τους.
Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πελάτες που κρατάνε κρυφό το πρόβλημα ή την πάθησή τους, αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση του πρόβληματος, από ντροπή ή για να επιτύχουν χαμηλή τιμή στην παροχή.
Ακόμη ανεύθυνα προς την υγεία τους άτομα, για τον λόγο της πολύ χαμηλής τιμής, καλούν περιφερόμενες πεντικιουρίστες και αλλοδαπές στα σπίτια τους για την περιποίηση των άκρων τους. Αυτής της κατηγορίας "επαγγελματίες", δεν διαθέτουν πιστοποίηση υγείας, εφικτή και επαρκή απολύμανση των εργαλείων, που χρησιμοποιούν από πελάτη σε πελάτη, με αποτέλεσμα η μετάδοση των μυκητιάσεων να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.
Αν επισκέπτεσται για πρώτη φορά κάποιο κέντρο νυχιών, σιγουρευτείτε ότι εργάζονται με ευσυνηδησία, συνέπεια, καθαρίζουν, απολυμένουν λεκάνες, εργαλεία και επιφάνειες απαραιτήτως, ανάμεσα σε κάθε ραντεβού και όχι μόνο το πρωί.

alt


















Άν πάλι νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε ζητήστε τουλάχιστον όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν σε εσάς, να εμποτιστούν σε μυκητοκτόνο διάλυμα  ή ακόμη καλύτερα, αν υπάρχει χρόνος και μπορείτε να περιμένεται να γίνει αποστείρωση παρουσία σας, σε ιατρικό κλίβανο με σωστή διάρκεια και ανάλογη θερμοκρασία.

Πεντικιούρ ή Ποδοθεραπεία;
Οκτώ στα δέκα περιστατικά πελατών ζητούν απλό πεντικιούρ, νομίζοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αγνοώντας τυχόν συνέπειες για την υγεία τους, με μόνο ενδιαφέρον τον καλλωπισμό. Τις περισσότερες φορές όμως, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν προβλήματα όπως, μύκητες, είσφρυση νυχιών, κάλοι, τύλοι κλπ, που δεν αναγνωρίζουν και χρήζουν θεραπευτικής φροντίδας.
   
Προσοχή: επιλέξτε ειδικό Ποδολόγο - ποδίατρο, αν έχετε διαβήτη, κληρονομικές ή επίκτητες παθήσεις των ποδιών, για ανάλογη της πάθησης σας εξειδικευμένη αναίμακτη θεραπευτική φροντίδα, με ειδικά προιόντα και δέουσα προσοχή. Είναι σημαντικό για την υγεία των ποδιών και ιδιαίτερα των διαβητικών, η θεραπευτική φροντίδα να γίνεται από εξειδικευμένο παραιατρικό προσωπικό και όχι από πεντικιουρίστα με  κίνδυνο μόλυνσης, διαβητικού έλκους και γάγγραινας.
           
Το 70% του γυναικείου πληθυσμού έχει αντιμετωπίσει, έστω και μία φορά στη ζωή του, μύκητες στα δάχτυλα ή τα νύχια από μολυσμένα εργαλεία μανικιούρ-πεντικιούρ.

Ενημερώσου λοιπόν και επέλεξε σωστά το κέντρο φροντίδας των άκρων σου με αυστηρά κριτήρια, πριν βρεθείς αιχμάλωτη σε ύπουλα προβλήματα με επώδυνες επιπλοκές που προκαλούν οι μολύνσεις στα  άκρα.

Υγείαonline

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις