Πονοκέφαλος και οφθαλμός

mati-ponaei
Σε οποιαδήποτε ηλικία παθήσεις των ματιών μπορεί να αποτελούν αιτία πονοκεφάλου.
Τα συχνότερα αίτια είναι :
    1.  Διαθλαστικές ανωμαλίες όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία (οι προσπάθειες που κάνει το μάτι με την βοήθεια των μυών του για να εξασφαλίσει ευκρινέστερη όραση οδηγεί σε πονοκέφαλο).
  1. Γλαύκωμα (το συνηθέστερου τύπου γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας δυνατόν σε κάποιες περιπτώσεις να συνοδεύεται από πονοκέφαλο ενώ αντίθετα το γλαύκωμα κλειστης γωνίας όπου έχουμε αιφνίδια μεγάλη αύξηση της πίεσης του ματιού ο πόνος στο μάτι είναι πολύ έντονος και επεκτείνεται στο μέτωπο).
  2. Οίδημα οπτικής θηλής.( παθολογικές καταστάσεις του εγκεφάλου όπως όγκοι, αιμορραγίες , οίδημα εγκεφάλου ποικίλης αιτιολογίας δυνατόν να οδηγήσει σε οίδημα οπτικής θηλής με συνοδά συμπτώματα πονοκέφαλο,θολή όραση, διπλωπία,έμετους ,ναυτία η και μόνιμη απώλεια της όρασης).

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

Η ημικρανία αποτελεί το πιο συνηθισμένο τύπο περοδικού πονοκεφάλου. Στην τυπική της μορφή η εντόπιση της είναι ετερόπλευρη είναι δυνατόν όμως να είναι και αμφοτερόπλευρη. Εντοπίζεται οπισθοβολβικά και στους δύο οφθαλμούς η και στο μέτωπο.
Πολλές φορές της ημικρανίας προηγούνται οπτικά φαινόμενα η λεγόμενη ΑΥΡΑ ΤΗΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ. Αυτή περιλαμβάνει λάμψεις, φωτεινές γραμμές,φωτάκια που αναμοσβήνουν, μείωση της όρασης, σκοτώματα στο οπτικό πεδίο.
Τα συμπτώματα της αύρας συνήθως μετακινούνται από το κέντρο του οπτικού πεδίου προς την περιφέρεια.
Πολλές φορές εντοπίζονται στο μισό οπτικό πεδίο έχοντας σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να αναφέρει ότι βλέπει τα αντικείμενα και τα πρόσωπα μισά. Στα παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί παράλυση ενός οφθαλμικού μυός συνήθως στην αποδρομή του πονοκεφάλου (οφθαλμοπληγική ημικρανία).
Κάτι άλλο που παρατηρείται σε λιγότερες περπτώσεις είναι η αμφιβληστροειδική ημικρανία όπου έχουμε ξαφνική απώλεια της όρασης.
Ο πονοκέφαλος συνήθως ακολουθεί την αύρα αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προηγείται η και να συμβαίνει ταυτόχρονα. Είναι όμως δυνατόν να υπάρχει
ημικρανιακή αύρα χωρίς να υπάρχει πονοκέφαλος σαν σύμπτωμα. Αν και τα συμπτώματα της αύρας είναι τρομακτικά ιδιαίτερα την πρώτη φορά που τα βιώνει ο ασθενής, είναι αβλαβή.
Παρ” ολα αυτά καλό θα είναι να γίνει ο κατάλληλος έλεγχος από οφθαλμίατρο και νευρολόγο για να είμαστε σίγουροι ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε άλλη αιτία.
Εκλυτικά αίτια της ημικρανίας είναι η εγκυμοσύνη,ορμονικά σκευάσματα, η έμμηνος ρύση, η εμμηνόπαυση, το ψυχικό stress, η υπερκόπωση, τα έντονα φώτα, φαγητά που περιέχουν τυραμίνη η φαινυλαλανίνη (σοκολάτες, κρασί, τυριά) η έκθεση στον ήλιο, ακατάστατα γεύματα, σφάλματα στη διάθλαση των γυαλιών.
Σε όλες τις περιπτώσεις με παρόμοια συμπτώματα επιβάλλεται οφθαλμολογικός και νευρολογικός έλεγχος. Ο ιατρός θα κρίνει αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για αποκλεισμό νευρολογικών παθήσεων που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση.
Δημάκη Αικατερίνη
iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις