Οι μεγάλες πρεμιέρες του μωρού

Οι μεγάλες πρεμιέρες του μωρού
Η πρώτη του αγκαλιά, το πρώτο του γεύμα, το πρώτο του χαμόγελο... Τους πρώτους μήνες της ζωής του, σχεδόν καθημερινά βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρεμιέρα του μωρού μας, γιατί για εκείνο κάθε μέρα είναι μια καινούργια αρχή!

Η πρώτη αγκαλιά
Είναι η πιο μαγική στιγμή μετά τον τοκετό. Η αγκαλιά σας το ζεσταίνει και διευκολύνει την προσαρμογή του από το ζεστό περιβάλλον της μήτρας, όπου ζούσε τόσους μήνες, στον εξωτερικό κόσμο, και φυσικά του παρέχει ασφάλεια. Το χάδι σας το ανακουφίζει από το στρες του τοκετού και απολαμβάνει να μυρίζει το δέρμα σας και να νιώθει τους χτύπους της καρδιάς σας. Από την άλλη, εσείς ως άμαθη με την επαφή νομίζετε πως με κάθε σας κίνηση θα σπάσει και ένα του μέλος, και το κρατάτε αβέβαια και τρομαγμένα. Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι πως το μωρό είναι πολύ πιο ανθεκτικό και ελαστικό από τους ενηλίκους, οπότε κι εσείς θα πρέπει να είστε ήσυχη. Αν κρατάτε το μωρό με αβεβαιότητα, εκείνο θα το αισθανθεί και θα αγχωθεί. Για να το κάνετε σωστά, ακολουθήστε τις εξής κινήσεις:
-Σκύψτε πάνω από το ξαπλωμένο ανάσκελα μωρό σας.
-Τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι κάτω από το λαιμό και το κεφάλι του, και το δεξί κάτω από τον ποπό του.
-Ανασηκώστε το μωρό σας κρατώντας το βάρος του στα χέρια σας, ενώ ταυτοχρόνως ανασηκωθείτε κι εσείς (ισιώστε το σώμα σας) και φέρτε το μωρό στο στήθος σας, χαμηλώνοντας το αριστερό σας χέρι στην πλάτη του, ώστε το κεφάλι του να στηρίζεται στον πήχυ σας. Η καλύτερη απόσταση του μωρού από το πρόσωπό σας είναι 20-25 εκατοστά, για να μπορεί να εστιάζει το βλέμμα του στο πρόσωπό σας. Όταν θελήσετε να το βάλετε στο κρεβάτι του, φροντίστε να στηρίξετε το κεφαλάκι του. Όταν, τέλος, το ακουμπήσετε στο κρεβάτι, τραβήξτε ελαφρά το χέρι σας κάτω από το σώμα του μωρού σας.
Μετά τον πρώτο μήνα, όταν επέρχεται η ωρίμανση του εγκεφάλου και δίνεται εντολή στους αυχενικούς μυς να ελέγχουν ελαφρά το κεφαλάκι του, σε πολλά μωρά αρέσει να στηρίζουν τα ποδαράκια τους ανοιχτά στο γοφό σας. Θα πρέπει, αν προτιμάτε αυτή τη θέση, να το στηρίζετε και στους δύο γοφούς σας, για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα με την πλάτη σας.

Το πρώτο του κλάμα
Το μοναδικό μέσο που έχει το παιδί στη διάθεσή του για να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του είναι το κλάμα. Όσο περνούν οι μέρες, οι γονείς μαθαίνουν να αποκωδικοποιούν τα διάφορα είδη κλάματος (του πόνου, της πείνας, της ανάγκης για αγκαλιά) και να ανταποκρίνονται αναλόγως.

Η πρώτη του νύχτα στο σπίτι
Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα με το μωρό που προκύπτουν το πρώτο διάστημα είναι η έλλειψη ύπνου των γονιών. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το μωρό δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ημέρας και νύχτας. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχή ανάγκη του για γάλα, κάνει την απώλεια ύπνου αναπόφευκτη. Μπορούμε, ωστόσο, να βοηθήσουμε το μωρό να κοιμηθεί, ακολουθώντας τη διαδικασία του νυχτερινού φαγητού σε ήπιους τόνους. Δεν ανοίγουμε τα φώτα και δεν αφιερώνουμε στο τάισμα ή στην αλλαγή πάνας περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζονται. Σε αυτή τη φάση και για όλο τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού, πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στη θέση ύπνου του. Οι γιατροί συστήνουν να κοιμάται το παιδί ανάσκελα ή στο πλάι και σε καμιά περίπτωση μπρούμυτα.

Η πρώτη αλλαγή πάνας
Η επιλογή της πάνας που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αρκετά σημαντική υπόθεση. Πρέπει να είναι καλής ποιότητας, να διαθέτει εσωτερική επένδυση που να κρατά την υγρασία μακριά από το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού, να έχει καλή εφαρμογή και να εμποδίζει τις διαρροές. Δεν αφήνουμε ποτέ μια λερωμένη πάνα χωρίς αλλαγή για πολλή ώρα, ώστε να αποφύγουμε το σύγκαμα. Αν αυτό συμβεί, δηλαδή αν παρατηρήσουμε ερεθισμό στο δέρμα του μωρού, το καθαρίζουμε σχολαστικά με ειδικά προϊόντα περιποίησης και αλείφουμε την περιοχή με ειδική κρέμα. Αν ο ερεθισμός δεν υποχωρήσει μέσα σε 48 ώρες, επικοινωνούμε με τον παιδίατρο.

Το πρώτο κόψιμο των νυχιών
Τα νύχια του μωρού είναι τόσο μαλακά, που τα περιττά τους τμήματα αφαιρούνται με ένα απλό τράβηγμα. Βέβαια, αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια χάρτινη λίμα νυχιών ή ένα ειδικό ψαλιδάκι κοπής βρεφικών νυχιών. Σύμφωνα με το σχετικό αστικό μύθο, θα πρέπει το μωρό να «σαραντίσει» πριν του κόψουμε για πρώτη φορά τα νυχάκια του. Ωστόσο, οι παιδίατροι διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε μέχρι τότε και ότι μπορούμε (και πρέπει) να τα κόψουμε και νωρίτερα, εάν είναι αρκετά μακριά, γιατί διαφορετικά μπορεί το μωρό να γρατσουνιστεί.

Το πρώτο του τάισμα
Στο μαιευτήριο, τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη τρώνε συνήθως προγραμματισμένα, κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες. Το σύστημα αυτό υιοθετείται για την εξυπηρέτηση του προσωπικού τού νοσοκομείου. Αντίθετα, η ελεύθερη σίτιση έχει στόχο την ικανοποίηση του μωρού. Ελεύθερη σίτιση σημαίνει ότι το μωρό παίρνει τα γεύματά του όποτε θέλει. Τα νεογέννητα μπορεί να πεινάσουν μόλις δύο ώρες μετά το γεύμα και τρώνε συνήθως έξι έως οχτώ φορές την ημέρα. Τα μωρά που μεγαλώνουν με το μπιμπερό, χρειάζονται συνήθως λιγότερα γεύματα από αυτά που θηλάζουν, γιατί το τεχνητό γάλα χωνεύεται πιο αργά από το μητρικό. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, η συχνότητα των γευμάτων αραιώνει.

Η πρώτη φορά που αρνείται να φάει
Σε γενικές γραμμές, ένα μωρό τρώει μικρές ποσότητες φαγητού, πολλές φορές την ημέρα. Αν από καλόφαγο εξελιχθεί σε ανόρεκτο, μην ανησυχήσετε. Αρχικά, φροντίστε να υπάρχει ποικιλία και γευστικό ενδιαφέρον στο διαιτολόγιό του, ώστε να συνηθίσει να δέχεται ευχάριστα τις νέες γεύσεις. Έτσι, προλαβαίνουμε ενδεχόμενες ιδιοτροπίες του όταν μεγαλώσει. Αν διαπιστώσετε ότι βαριέται τις γεύσεις από τα γεύματά του, χρησιμοποιήστε μαϊντανό, σέλινο, βασιλικό ή άλλα αρωματικά για ποικιλία, καθώς και διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών, ανάλογα με την ηλικία του. Αυτά μπορείτε να τα αφαιρέσετε πριν από την πολτοποίηση, ώστε να έχουν δώσει το άρωμά τους στο φαγητό του. Πολλές φορές, η άρνησή του οφείλεται στην πυκνότητα του φαγητού. Μερικά μωρά προτιμούν πιο ρευστή τη σούπα ή τη φρουτόκρεμα, άλλα αραιότερη. Δοκιμάστε, λοιπόν, διάφορες πυκνότητες, για να ανακαλύψετε ποια του αρέσει. Επίσης, δοκιμάστε διαφορετικές θερμοκρασίες (πιο κρύο ή πιο χλιαρό), για να βρείτε εκείνη που προτιμά το μωρό.

Ο πρώτος του λόξιγκας
Ο λόξιγκας κάνει την εμφάνισή του ακόμα και στα έμβρυα από τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης, και είναι σύνηθες φαινόμενο στα βρέφη. Εμφανίζεται συχνότερα μετά τα γεύματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όταν έχει το μωρό μας λόξιγκα είναι να του αλλάξουμε θέση και να προσπαθήσουμε να το ηρεμήσουμε. Επίσης, μπορούμε να του δώσουμε λίγο γάλα ή νερό (οι καταποτικές κινήσεις σταματούν το λόξιγκα).

Το πρώτο του φτάρνισμα
Κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, εμφανίζεται συχνά το φτάρνισμα, αλλά αυτό -σύμφωνα με τους παιδιάτρους- αποτελεί μια φυσιολογική εκδήλωση. Μόνο αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα βήχα ή πυρετό, έχει παθολογική σημασία.

Το πρώτο του μπάνιο
Η επαφή με το χλιαρό νερό χαλαρώνει και ξεκουράζει τα μωρά. Το μπάνιο τούς θυμίζει τους εννιά μήνες που έζησαν μέσα στο αμνιακό υγρό, και συνήθως το δέχονται με ευχαρίστηση. Γι' αυτό, προετοιμαστείτε κατάλληλα.
-Αρχικά, συγκεντρώστε όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε κοντά στην μπανιέρα.
-Γεμίστε το μπανάκι με χλιαρό νερό, σε θερμοκρασία 36-37º C,και με στάθμη ύψους 5 εκ.
-Πριν βάλετε το μωρό μέσα στο μπανάκι, ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα ή με ειδικό θερμόμετρο.
-Γδύστε το μωρό και κρατήστε το για λίγο γυμνό στην αγκαλιά σας, ώστε να νιώσει ασφάλεια και να μην τρομάξει από την επαφή με το νερό.
-Βάλτε το μωρό στο νερό, κρατώντας το σταθερά, με το κεφάλι του να ακουμπά στο μπράτσο σας.
-Με το άλλο χέρι, βρέξτε το σώμα του και σαπουνίστε το απαλά.
-Ξεβγάλτε το και τυλίξτε το απαλά στην πετσέτα.
Όσο το κάνετε μπάνιο, θα πρέπει να προσέξετε τις απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του νερού -γι' αυτό, μην χρησιμοποιείτε νερό απευθείας από τη βρύση, αλλά από μια κανάτα γεμάτη με νερό στη σωστή θερμοκρασία. Αποφύγετε τις βιαστικές και απότομες κινήσεις. Αν πιεζόμαστε από το χρόνο ή νιώθουμε αστάθεια στις κινήσεις μας, καλύτερα να ζητήσουμε βοήθεια. Το μπάνιο του μωρού πρέπει να γίνεται σε ήρεμη ατμόσφαιρα, με στοργή και τρυφερότητα. Και προσοχή! Ποτέ δεν αφήνουμε το μωρό μόνο του, ούτε για ένα δευτερόλεπτο!

Η πρώτη του βόλτα
Όποια εποχή κι αν γεννήσετε, περάστε μερικές ημέρες προετοιμασίας πριν βγάλετε για πρώτη φορά βόλτα το μωρό σας. Αρχίστε τις εξόδους σας σταδιακά, στην αρχή για μερικά μόνο λεπτά και μετά περισσότερο, στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Σιγουρευτείτε πως είναι κατάλληλα ντυμένο για να μην κρυώσει. Ειδικά τον πρώτο καιρό, το μωρό δεν είναι σε θέση να ελέγξει και να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καλύτερα να το ντύνετε με ελαφριά, βαμβακερά ρουχαλάκια. Ακόμη κι αν είναι πολύ εύκολο κι ευχάριστο να είστε έξω, μην αφήνετε το μωρό να κοιμάται σε εξωτερικούς χώρους, ούτε καν κάτω από σκιά. Να θυμάστε, επίσης, πως δεν ενδείκνυται η έκθεση στον ήλιο παιδιών μικρότερων των 3 ετών. Η υπεριώδης ακτινοβολία, που αντανακλάται από το έδαφος και το νερό (θάλασσα), είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την επιδερμίδα τους, που δεν έχει ακόμη αναπτύξει τις άμυνές της.

Με τη συνεργασία του Εμμανουήλ Δαλιεράκη (παιδίατρος).
imommy.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις