Θαλασσινά φαγητά: Τι να προσέχετε όταν τα αγοράζετε


thalassina
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δίνει τις συμβουλές του για την σωστή επιλογή των θαλασσινών φαγητών που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.  Τα θαλασσινά, που για πολλούς αποτελούν το κύριο πιάτο στα σαρακοστιανά φαγητά, είναι  γενικά πλούσια σε φώσφορο, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο και χαλκό.

Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ για τα θαλασσινά φαγητά είναι οι εξής:

Κεφαλόποδα

Για τα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κλπ) που διατίθενται ως νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα.
Στα νωπά πρέπει να προσέχετε:
  • Την οσμή. Πρέπει να μυρίζουν θάλασσα και όχι αμμωνία ή οτιδήποτε άλλο.
  • Την επιφάνεια του σώματος. Πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και τις βεντούζες. Πρέπει να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα. Πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Τα μάτια πρέπει να είναι γυαλιστερά, «ζωηρά», χωρίς κηλίδες.
Το ροζ χρώμα στην επιφάνεια της σάρκας τους είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να πωλούνται συσκευασμένα, χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα λεπτό στρώμα πάγου επάνω τους.Όταν, εξάλλου, γίνει η απόψυξη, πρέπει να έχουν το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Τα αποψυγμένα μπορούν να παράγονται μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και όχι να αποψύχονται στους χώρους πώλησης, ενώ πρέπει να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους.

Οστρακοειδή

Για τα δίθυρα Οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια κλπ) τα οποία διατίθενται με κέλυφος ή αποφλοιωμένα και μπορεί να είναι νωπά ή κατεψυγμένα.
Τα νωπά και με κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κέλυφός τους θα είναι κλειστό και θα ανοίγει πολύ δύσκολα ή, αν είναι λίγο ανοιχτό, θα κλείνει μόνο του ερμητικά με την άσκηση ελάχιστης πίεσης πάνω του.
Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή και γερά προσκολλημένη στο κέλυφος, ενώ με το τσίμπημα μιας καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού θα προκαλείται συστολή του σώματος.
Τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, πρέπει να έχουν γυαλιστερή και συνεκτική σάρκα, η οποία επιπλέον θα έχει τη μυρωδιά της θάλασσας.
Τα αποφλοιωμένα κατεψυγμένα μύδια πρέπει να είναι συσκευασμένα σε πλαστική σακούλα που θα περιέχει ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης όπου έγινε η αποφλοίωση και η συσκευασία τους, ενώ η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης.

Μαλακόστρακα

Για τα μαλακόστρακα (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ) που διατίθενται νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα.
Γενικά, πρέπει να έχουν:
  • Οσμή ευχάριστη, σαν την οσμή της θάλασσας.
  • Πόδια στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Μεμβράνη του θώρακα τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανή.
  • Κεφάλι και θώρακα ανοιχτόχρωμα (όχι μελανού χρώματος) και δίχως μαύρες κηλίδες.
  • Αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Πρέπει να ξέρετε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στο χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση της ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
Σαρακοστιανά και θερμίδες

Αχινοί

Πωλούνται ζωντανοί (τα αγκάθια τους κινούνται).

Κονσέρβες θαλασσινών

Μπορεί να διατηρούνται εντός ή εκτός ψυγείου. Μην αγοράζετε κονσέρβες διογκωμένες, με εξωτερική σκουριά ή με διαρροή του περιεχομένου τους. Να διαβάζετε προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία – ιδίως την ημερομηνία λήξης – και να βεβαιώνεστε ότι αναγράφουν την επωνυμία του παρασκευαστή και τον κωδικό αριθμό ΕΕ της επιχείρησης.
Μετά το άνοιγμα να βεβαιώνεστε πως το περιεχόμενο έχει φυσιολογικό χρώμα, ελέγχοντας όχι μόνο το τρόφιμο αλλά και τα εσωτερικά τοιχώματα της κονσέρβας. Να βεβαιώνεστε επίσης πως δεν έχει περίεργη μυρωδιά.

Ταραμάς

Ο ταραμάς (αυγά ψαριού) είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα της Καθαρής Δευτέρας. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, να είναι μαλακός και η γεύση του να μην είναι πικρή ούτε όξινη. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή το τάγγισμα. Πάντως ο ταραμάς είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι) γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή από όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο.

Τουρσί

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ απ’ όσους έχουν ευαισθησία στο στομάχι, ενώ οι πάσχοντες από αλλεργίες πρέπει να ελέγχουν τις ετικέτες του χαλβά για να βεβαιώνονται πως δεν περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις