Η ομοιοπαθητική απαιτεί σοβαρότητα

omoiopathitiki1
Βλέπω κάθε μέρα στο ίντερνετ διάφορες ανακοινώσεις, συζητήσεις και βίντεο για την ομοιοπαθητική.
Τα περισσότερα είναι σοβαρά και άξια προσοχής.
Υπάρχουν όμως και ορισμένα που είναι τελείως αντιδεοντολογικά και επιπόλαια,  αλλά κρύβουν και την πιθανότητα να γίνουν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Το τελευταίο βίντεο που είδα έδειχνε ένα κοριτσάκι γύρω στα δώδεκα να είναι καθισμένο σε ένα τραπεζάκι σε κάποιο κήπο και να έχει μπροστά του μερικά μπουκαλάκια και ένα σωληνάριο με αλοιφή. Το παιδί έλεγε ότι αυτά που είχε μπροστά του ήταν ομοιοπαθητικά φάρμακα και μια ομοιοπαθητική αλοιφή. Πήρε το πρώτο μπουκαλάκι στο χέρι του και αφού το έδειξε ανέφερε το όνομα του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και είπε ότι το παίρνει όταν πέφτει και χτυπάει. Ύστερα πήρε το άλλο μπουκαλάκι, το έδειξε και αναφέροντας το όνομα του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είπε ότι το παίρνει όταν έχει πονοκέφαλο. Τέλος έκανε μια επίδειξη χρήσης της ομοιοπαθητικής αλοιφής.
Ως γιατρός και μάλιστα ομοιοπαθητικός, ένοιωσα θυμωμένος, προσβεβλημένος αλλά και προβληματισμένος για τον κίνδυνο που περικλείει αυτή η διαφήμιση ομοιοπαθητικών  φαρμάκων από ένα παιδί που γίνεται μόνο και μόνο για το κέρδος.
Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται παιδιά που με την αμεσότητα και την αθωότητα τους μπορεί να παρασύρουν άλλα παιδιά ώστε να πηγαίνουν μόνα τους και να παίρνουν ομοιοπαθητικά φάρμακα κάθε φορά που έχουν τραυματιστεί ή εμφανίζουν πονοκέφαλο. Ποιος θα προστατεύσει αυτά τα παιδιά και θα τους μάθει ότι όταν κάτι απασχολεί την υγεία τους θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό και να μην κάνουν πειράματα μόνα τους; Ένας πονοκέφαλος ειδικά στα παιδιά, όσο αθώος και αν φαίνεται, χρειάζεται ιατρική εξέταση και αξιολόγηση.
Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται σε ένα κρυολόγημα ή στο στρες αλλά μπορεί να έχει και μια πολύ σοβαρή οργανική αιτία που μόνον ο γιατρός μπορεί να την εντοπίσει. Το ίδιο και ένας τραυματισμός που μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις έστω και αν φαίνεται επιφανειακός.
Η καλλιέργεια κλίματος αυτοθεραπείας είναι επικίνδυνη ακόμη και όταν πρόκειται για ομοιοπαθητικά φάρμακα που δεν έχουν παρενέργειες. Κάποιοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει παρενέργειες και το αναγάγουν ανεπίτρεπτα σε δέλεαρ για την εμπορική προώθηση των προϊόντων τους.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όλα τα θέματα υγείας ακόμη και τα πιο απλά δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα αλλά να αναφέρονται στο γιατρό για σωστή διάγνωση και θεραπεία. Το άλλο μεγάλο θέμα που προκύπτει από αυτή την ανεπίτρεπτη διαφήμιση ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι η παραπλάνηση που γίνεται σε σχέση με την ομοιοπαθητική και που δυστυχώς καλλιεργείται από κάποιους«ομοιοπαθητικούς».
 Η ομοιοπαθητική είναι πολύ σοβαρή και αποτελεσματική ειδικότητα της ιατρικής και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή και συνέπεια. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται μόνο με συνταγή του ομοιοπαθητικού γιατρού και να καλύπτει την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς και όχι μόνο κάποια συμπτώματα. Μπορεί το ομοιοπαθητικό φάρμακο να μην έχει παρενέργειες αλλά το να παίρνει κανείς μόνος του ομοιοπαθητικά φάρμακα χωρίς συμβουλή γιατρού, κρύβει τη σοβαρή παρενέργεια να καθυστερήσει την ενδεικνυόμενη για την περίπτωση του θεραπεία με τραγικά μερικές φορές αποτελέσματα.
Η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει υψηλό θεραπευτικό αποτέλεσμα αλλά πρέπει πάντα να εφαρμόζεται με σωστό τρόπο, από σωστούς ομοιοπαθητικούς γιατρούς και με σεβασμό στην ιατρική δεοντολογία.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις