Εμβόλιο φυματίωσης αποτρέπει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Εμβόλιο φυματίωσης αποτρέπει τη σκλήρυνση κατά πλάκαςΕμβόλιο κατά της φυματίωσης μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την εμφάνιση σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Έρευνα μικρής κλίμακας, επιστημόνων του Sapienza University, της Ρώμης, δημιουργεί ελπίδες ότι η εξέλιξη της νόσου μπορεί να αποτραπεί όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν το εμβόλιο, BCG, δοκιμαστεί σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Neurology', Ιταλοί ερευνητές χορήγησαν εμβόλιο BCG σε 33 ανθρώπους που εμφάνιζαν αρχικά συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Οι υπόλοιποι 40 συμμετέχοντες στην έρευνα, έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά από 5 χρόνια, το 30% όσων έλαβαν εικονικό φάρμακο δεν είχαν εμφανίσει σκλήρυνση κατά πλάκας σε σύγκριση με το 58% όσων εμβολιάστηκαν.

Ο ερευνητής, Dr Giovanni Ristori, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη επίδραση του εμβολίου.

Οι γιατροί δεν θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Το εύρημα ενισχύει τη θεωρία ότι η έκθεση σε λοιμώξεις, σε νεαρή ηλικία, θα μπορούσε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ερεθίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Ο Dr Dennis Bourdette, του Oregon Health and Science University, στο Πόρτλαντ, ανέφερε ότι η έρευνα υπέδειξε ότι το εμβόλιο BCG μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτεί ασφαλής, φτηνή και προσβάσιμη αγωγή για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις