Ανεμοευλογιά

anemovlogia
Η ανεμοβλογιά είναι ιός ο οποίος δεν κοιτάει ηλικία. Συνήθως το κολλάνε τα παιδιά σε μικρή ηλικία. Είναι μεταδοτική κυρίως με το βήχα ή το φτέρνισμα. 



Όταν ένα παιδί κολλήσει ανεμοβλογιά δεν το καταλαβαίνει αμέσως. Χρειάζονται περίπου 14 μέρες για να πολλαπλασιαστεί ο ιός μέσα στο σώμα και να εμφανιστούν οι γνωστές κοκκινίλες στο πρόσωπο ή στο σώμα. 
Τα πρώτα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς είναι ο πονοκέφαλος, η καταρροή, ο βήχας και μια γενικότερη κόπωση που αισθάνεται το παιδί. 


Είναι αρρώστια πολύ μεταδοτική. Το εξάνθημα της έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι το μόνο εξάνθημα παιδικής αρρώστιας που βγαίνει στο κεφάλι, ανάμεσα στα μαλλιά. Έχει χαρακτηριστικό κνησμό (φαγούρα) και γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή να μην επιμολυνθεί το εξάνθημα (χρειάζεται συχνό άλλαγμα, μπάνιο, και το παιδί πρέπει να αποφεύγει να ξύνεται). Το εξάνθημα υποχωρώντας δεν αφήνει σημάδια. Σημάδι αφήνουν όσα στοιχεία του εξανθήματος επιμολυνθούν.
Ευτυχώς, σε παιδιά με φυσιολογικό αμυντικό σύστημα δεν προκαλεί συχνά επιπλοκές. 


Μόλις εμφανιστούν οι κοκκινίλες θα χρειαστεί περίπου μια βδομάδα για να γίνει καλύτερα το παιδί ή ο γονέας. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, γιατί δεν πρέπει να ξύνονται οι φυσαλίδες γιατί μπορεί να κολλήσει ή μεταδώσει έτσι τον ιό και να προκληθεί κάποια μόλυνση.

Για την ανακούφιση από την έντονη φαγούρα καλό θα ήταν να γίνει εντριβή με λοσιόν καλαμίνης ή να δοκιμάσετε μπάνιο με χλιαρό νερό. Το εμβόλιο για την ανεμοευλογιά κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, αλλά δεν ανήκει ακόμα στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Η ανεμοβλογιά συνήθως μας επισκέπτεται μία φορά και μόνο!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις