Μωρό και ύπνος

moro-koimatai
Πότε αναμένεται το βρέφος να μην ξυπνά το βράδυ;

Τα περισσότερα νεογέννητα χρειάζονται περίπου 16 ώρες ύπνου, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν αποκλείσεις από βρέφος σε βρέφος. Ορισμένα μάλιστα, δυστυχώς για τους γονείς, προτιμούν να κοιμούνται περισσότερο τη μέρα παρά τη νύκτα.

Μεταξύ 3 και 6 μηνών τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται κυρίως το βράδυ, παρόλο που μπορεί να μην είναι ακόμα συνεχόμενος ο ύπνος τους. Συνήθως όμως κοιμούνται 6-10 ώρες μετά το τελευταίο τάϊσμα.
Μην ανησυχήσετε αν το 4-6 μηνών μωρό σας δεν κοιμάται τόσο πολύ το βράδυ. Μην το ξυπνάτε για να φάει και διατηρήστε το υπνοδωμάτιο του σκοτεινό και ήσυχο. Αφήστε ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες για την ημέρα.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται όλο το βράδυ;
Χρησιμοποιείτε κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα και να είσαστε επίμονοι και τυπικοί σε αυτήν. Ξεκινάτε αργά το απόγευμα με ένα χαλαρωτικό μπανάκι, μετά καθαρίστε τα ούλα ή τα δοντάκια, αν έχει, με μια οδοντόβουρτσα σιλικόνης. Χαμηλώστε τα φώτα και κλείστε την τηλεόραση. Διαβάστε του χαμηλόφωνα κάποιο βιβλίο (μη νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει!!). Προσπαθήστε να το κρατήσετε ήρεμο και χαλαρό και τοποθετείστε πάντα κατά τον ίδιο τρόπο στο κρεβατάκι του και οπωσδήποτε ανάσκελα που είναι η πιο ασφαλής θέση.
Το πιο σημαντικό είναι να τοποθετήσετε το μωρό στο κρεβάτι μόνο μετά που θα χαλαρώσει.
Όταν ξυπνήσει το βράδυ, περιμένετε γιατί μπορεί σε λίγα λεπτά να ξανακοιμηθεί. Μην βιαστείτε να πάτε από πάνω του και να σας δει. Αν συνεχίσει να κλαίει πηγαίνετε να το ελέγξετε οπτικά. Μη βιαστείτε να το πάρετε αγκαλιά και κυρίως μην ανάψετε τα φώτα. Αν επιμένει ελέγξτε μήπως έχει λερώσει τη πάνα του ή μήπως πεινά.
Αν τώρα το μωρό συνεχίζει να ξυπνά και μετά τους 6 μήνες μπορείτε να δοκιμάσετε τη μέθοδο Ferber (πηγαίνετε και βλέπετε το μωρό που κλαίει, χωρίς να πιάνετε αγκαλιά, σε σταδιακά αυξανόμενα χρονικά διαστήματα, πχ την πρώτη φορά σε 2 λεπτά, τη δεύτερη σε 3, την Τρίτη σε 5 κ.ο.κ. Αυτή τη μέθοδο θα τη χρησιμοποιήσετε αν αντέχετε να ακούτε το μωρό να κλαίει, αλλιώς να την αποφύγετε.
Αν το μωρό συνεχίζει να ξυπνά και ζητά επίμονα γάλα μετά τους 6 μήνες, θεωρούμε ότι δεν το χρειάζεται. Μια καλή μέθοδος να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια είναι να μειώνετε κάθε 7-10 μέρες ανά 30 ml την ποσότητα του γάλακτος, μέχρι να κοπεί εντελώς.
Πόσες «σιέστες» (μικρής διάρκειας ημερήσιος ύπνος) χρειάζεται το μωρό;
Το πρώτο διάστημα μετά τη γέννηση δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τη σιέστα από τον κανονικό ύπνο, γιατί να νεογέννητα ξυπνούν συχνά για να θηλάσουν.
Μετά όμως τον πρώτο μήνα συνήθως έχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας 3 σιέστες διάρκειας 1-2 ωρών και τις υπόλοιπες ώρες ύπνου τις μεταφέρουν το βράδυ (συνήθως 6-10 ώρες).
Μετά τους 6 μήνες συνήθως οι σιέστες περιορίζονται σε 2 και μετά το χρόνο σε μία. Μετά δε τα 5 χρόνια τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να κοιμηθούν στη διάρκεια της μέρας, προτιμούν να παίζουν.
Να αφήσετε το μωρό σας να κλαίει μέχρι να κοιμηθεί;
Εξαρτάται από το μωρό και την ηλικία του και από τη δική σας αντοχή να ακούτε το μωρό να κλαίει. Πιο πάνω αναφέρθηκε η μέθοδος Ferber, η οποία είναι η πιο μελετημένη και αποτελεσματική στα πιο πολλά παιδιά, αλλά όχι σε όλα. Τα πιο πολλά παιδιά κουράζονται και κοιμούνται μετά που θα κλάψουν λίγο, ορισμένα όμως εξαγριώνονται. Ορισμένοι διαφωνούν με τη χρήση αυτής της μεθόδου και τη θεωρούν ψυχοφθόρα.
Μήπως ξυπνά γιατί πεινά;
Είναι γενικά αποδεκτό ότι μετά τους 4-6 μήνες τα βρέφη δεν έχουν ανάγκη τα νυκτερινά γεύματα. Αν ένα βρέφος ξυπνά και μόλις το βάλετε στο στήθος ή μόλις του δώσετε το μπουκάλι κοιμάται, σημαίνει ότι δεν πεινά.
Αν όμως ξυπνά και πίνει με λαιμαργία το γάλα του, σημαίνει ότι ακόμα το χρειάζεται. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να το ταΐσετε, παρά να το αφήσετε να κλαίει. Μπορείτε όμως να εφαρμόσετε τη μέθοδο της σταδιακής μείωσης μετά τους 6 μήνες.
Είναι σωστό το μωρό που κλαίει να έρχεται στο κρεβάτι των γονιών;
Όχι. Είναι μεγάλο λάθος και δε συνίσταται καθόλου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πνιγμού, αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ή στην καλύτερη περίπτωση πτώση από το κρεβάτι και πιθανή κάκωση.
Αν η μητέρα θηλάζει συστήνετε το μωρό να είναι στο κρεβατάκι του δίπλα στο κρεβάτι της μητέρας και αυτό για πρακτικούς λόγους, αλλά ποτέ στο κρεβάτι της μητέρας.
Μέτρα για ασφαλή ύπνο του βρέφους.
Για μείωση του κινδύνου πνιγμού ή αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, προσέξτε τα ακόλουθα:
1) Το μωρό πρέπει να κοιμάται ανάσκελα, είναι η πιο ασφαλής θέση.
2) Το στρώμα του να είναι σκληρό και να μη βουλιάζει και το σεντονάκι η το σκέπασμα να μην είναι πολύ μεγάλο. Τα στρώματα που διαφημίζονται ως ορθοπαιδικά ή ανατομικά δεν κάνουν καμιά διαφορά όσον αφορά την ασφάλεια.
3) Απομακρύνετε μαξιλάρια, βαριές κουβέρτες, παιχνίδια (κυρίως πάνινα) και προφυλακτικά σφουγγάρια από το κρεβάτι του μωρού. Αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού.
4) Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι.
5) Θηλάστε όσο μπορείτε περισσότερο.
6) Δεν είμαστε πλέον αρνητικοί με τη χρήση πιπίλας. Αποδείχτηκε ότι έχει θετική συσχέτιση με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου.
7) Αφήστε το μωρό σας μπρούμυτα όταν είναι ξύπνιο, όσο μπορείτε περισσότερο. Αυτό, εκτός του ότι μειώνει ή βελτιώνει τυχόν πλαγιοκεφαλία, το βοηθά να δυναμώσουν οι μύες του τραχήλου και της πλάτης, ώστε να μπορέσει σε περίπτωση που καλυφτεί με κάποιο βαρύ σκέπασμα το κεφάλι του, να το αντιμετωπίσει.
iator.gr
του Μιχαήλ Ιασονίδη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις