Ο βελονισμός διακόπτει τον πόνο μέσω των οδών του εγκεφάλου


Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο βελονισμός μειώνει τα επίπεδα του πόνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ηλεκτροβελονισμός μειώνει τον πόνο ρυθμίζοντας την έκφραση πολλών πρωτεϊνών στον υποθάλαμο, ένα μέρος του εγκεφάλου το οποίο είναι υπεύθυνο για το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το ενδοκρινικό σύστημα και τις λειτουργίες του μεταιχμιακού συστήματος. Ένα σύνολο 17 υποθαλαμικών πρωτεϊνών επέδειξαν σημαντικές αλλαγές ως αποτέλεσμα της διέγερσης με ηλεκτροβελονισμό για την αντιμετώπιση του πόνου.

Τα σημεία βελονισμού που επιλέχθηκαν για τη  μελέτη ήταν το ST36 (Zusanli) και το GB34 (Yanglingquan). Ο ηλεκτροβελονισμός σε αυτά τα σημεία δραστικά μείωσε τον πόνο, εμπλουτίζοντας τρεις οντολογίες γονιδίων και ρυθμίζοντας τον οδό μεταβολισμού γλυκόλυση – γλυκονεογένεση – εξόζη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο ηλεκτροβελονισμός μειώνει τον πόνο, μέσω ρύθμισης της έκφρασης των πολυάριθμων πρωτεϊνών στον υποθάλαμο.

Αυτά τα ευρήματα συνηγορούν και με άλλες έρευνες για τη σχέση μεταξύ του βελονισμού και της χημείας του εγκεφάλου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τόσο ο ηλεκτροβελονισμός όσο και ο κλασσικός βελονισμός βελτίωσαν την έμμηνο ρύση και μείωσαν τα κυκλοφορούντα ανδρογόνα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ο βελονισμός ομαλοποίησε τη δραστηριότητα των οιστρογόνων και μείωσε τα υπερβολικά επίπεδα ανδρογόνων. Ο βελονισμός επέδειξε αλλαγές στους κεντρικούς υποδοχείς των οπιοειδών του υποθαλάμου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να διαμεσολαβείται  από τους κεντρικούς υποδοχείς των οπιοειδών. Ο κλασσικός βελονισμός επέδειξε αλλαγές στους υποδοχείς των στεροειδών του υποθαλάμου, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση των πεπτιδικών υποδοχέων των στεροειδών ορμονών.

Μια άλλη μελέτη, η οποία εστίασε στη δυνατότητα του βελονισμού να μειώνει τον πόνο του καρπιαίου σωλήνα, ανακάλυψε μια οδό του εγκεφάλου μέσω της οποίας ο βελονισμός ασκεί τη θεραπευτική του δράση. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την απάντηση του εγκεφάλου στο νευροπαθητικό πόνο χρησιμοποιώντας τεχνολογία fMRI.   Ο βελονισμός προκάλεσε σημαντική ενεργοποίηση του υποθαλάμου και μεγαλύτερη απενεργοποίηση της αμυγδαλής.

Μια μελέτη για την απώλεια βάρους, διαπίστωσε ότι ο βελονισμός ελέγχει την έκφραση της λεπτίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη και το μεταβολισμό. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο ηλεκτροβελονισμός οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους, μείωση των επιπέδων λεπτίνης στο πλάσμα και σε μια αύξηση στην έκφραση του υποδοχέα της λεπτίνης στον υποθάλαμο.  Παρόμοια ευρήματα δείχνουν ότι ο βελονισμός ρυθμίζει τον άξονα υποθάλαμο – υπόφυση – επινεφρίδια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού στο σημείο ST36 μειώνει την παραγωγή των ορμονών του “stress” μέσω αυτής της οδού του φλοιού. Ο βελονισμός εμπόδισε την πυροδότηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αλλά και την αυξημένη έκκριση φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης ( ACTH ) και κορτιζόλης.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις