Πρόκληση Τοκετού


egkios
Πρόκληση τοκετού-Πότε ο μαιευτήρας επιλέγει να προχωρήσει σε πρόκληση τοκετού;

Ο γιατρός σας θα περιμένει να ακούσει το κάλεσμα της φύσης για να ξεκινήσει τις διαδικασίες γέννησης του παιδιού σας. Ωστόσο, κάθε τόσο εμφανίζονται περιπτώσεις που απλά πρέπει να κινήσει εκείνος τα νήματα ώστε να πάνε όλα καλά. Πότε, άραγε, κρίνεται σκόπιμο να προχωρήσετε σεπρόκληση τοκετού;
Η πρόκληση τοκετού γίνεται συνήθως όταν έχει διαγνωστεί πως διατρέχει κίνδυνο η μητέρα ή το έμβρυο. Πιο συγκεκριμένα τοκετός προκαλείται όταν:

  • Η μητέρα έχει υπερβεί σημαντικά την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού κι αυτό γιατί μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού, αυξάνονται οι πιθανότητες ο πλακούντας να μην λειτουργεί σωστά ή το μωρό να κινδυνεύει από κακή θρέψη και μειωμένη παροχή οξυγόνου.
  • Υπάρχει κάποια επιπλοκή, όπως προεκλαμψία ή σακχαρώδης διαβήτης κύησης, ή κάποια χρόνια/οξεία νόσος της μητέρας που καθιστά μη ασφαλή την συνέχιση της εγκυμοσύνης ( είτε για την μαμά, είτε για το μωρό).
  • Έχει διαπιστωθεί πως το έμβρυο δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε και είναι καλύτερο για το ίδιο να γεννηθεί (υπολειπόμενη ανάπτυξη- IUGR).
  • Εάν η μητέρα, για διάφορους λόγους, δεν είναι ικανοποιημένη με τις κινήσεις του εμβρύου καθημερινώς (και επαναλαμβανόμενα- πάνω από 1 φορά).
  • Η μήτρα για κάποιο λόγο δεν αποτελεί πλέον υγιές περιβάλλον για το μικρό σας (π.χ. υπάρχει απώλεια αμνιακού υγρού).
  • Έχει επέλθει ρήξη των υμένων αλλά ο τοκετός δεν εξελιχθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αφότου έχουν «σπάσει» τα νερά, (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης).

Πώς πραγματοποιείται η πρόκληση τοκετού;
Ο γιατρός σας μπορεί να προχωρήσει σε πρόκληση τοκετού:
  1. Με τη χορήγηση προσταγλανδινών. Η προσταγλανδίνη είναι ορμόνη που συντελεί στην ωρίμανση και διαστολή του τραχήλου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χορήγησης προσταγλανδινών είναι ο ενδοκολπικός και χορηγούνται με τη μορφή δισκίων ή υποθέτων.
  2. Με ενδοφλέβια χορήγηση ωκυτοκίνης, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για να προκληθούν συσπάσεις – χορηγείται ενδοφλεβίως.
  3. Με ρήξη του θυλακίου. Η ρήξη του θυλακίου αυξάνει τα επίπεδα των προσταγλανδινών, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο συχνές οι συσπάσεις. Η διαδικασία αυτή γίνεται κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης. Επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός μακρού πλαστικού εργαλείου, η απόληξη του οποίου μοιάζει με αγκίστρι. Εισέρχεται μέσα στον τράχηλο, πιέζει ελαφρώς τον αμνιακό σάκκο που περιβάλλει το έμβρυο και κάνει ρήξη του σάκκου, αφήνοντας το αμνιακό υγρό να χυθεί.
Πρόκληση Τοκετού-Μάθετε κι αυτό: 
  • Η πρόκληση τοκετού είναι καλύτερο να γίνεται όταν υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι το αποτέλεσμα θα είναι ευνοϊκό, ή όταν υπάρχει απόλυτη ένδειξη για την πρόκληση! Εάν δεν είστε βέβαιη για τον λόγο που ο γιατρός σας θέλει να προχωρήσετε σε πρόκληση τοκετού, συζητήστε το μαζί του.
  • Σε περίπτωση πρόκλησης τοκετού περίπου 70% των γυναικών γεννούν χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις.
Καλή σας επιτυχία και με ένα μωράκι γερό και τυχερό!!!

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις