Πως να ξεδιψάσετε δίχως να πάρετε επιπλέον θερμίδες


Καλοκαίρι, η εποχή της ξενοιασιάς, της χαλάρωσης και της δροσερής… απόλαυσης. Τα δροσιστικά ροφήματα έχουν την τιμητική τους στη διατροφή. Τρεις από τους πιο δημοφιλείς μύθους της καλοκαιρινής διατροφής και όλη η αλήθεια γύρω από αυτούς.
Τα κοκτέιλ έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ένα απλό ποτό, όσο δυνατό και εάν είναι αυτό. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, περιέχουν χυμούς, αναψυκτικά ή γάλα που αυξάνουν την θερμιδική τους απόδοση. Άρα εάν προτιμούμε το κοκτέιλ για να μειώσουμε το θερμιδικό φορτίο του ποτού μας, αυτό μας οδηγεί σε θερμιδικό σφάλμα! Αν από την άλλη το θεωρούμε πιο δροσιστικό, αυτό εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που έχει, εφόσον η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση.


Μια πιο λεπτομερής ματιά μπορεί να σας πείσει:
Ένα ποτήρι ουίσκι αντιστοιχεί σε 140 θερμίδες, λόγω του οινοπνεύματος που περιέχει (40% Vol. = 20 γρ. οινοπνεύματος, όπου κάθε γραμμάριο οινοπνεύματος αποδίδει 7 θερμίδες).
Ενώ η pina colada ξεκινάει από 410 θερμίδες (100 ml ρούμι = 280 θερμίδες, 50 ml λικέρ καρύδας = 56 θερμίδες, 150 ml χυμός ανανά = 74 θερμίδες). Επιπλέον, σε αυτό το κοκτέιλ περιέχονται συνολικά 68 γρ. αλκοόλ, δηλαδή ξεπερνώνται τα επίπεδα των 40 γρ. που συστήνονται ως όριο κατανάλωσης.
Περίπου το 80% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε νερό προέρχεται από τη λήψη νερού και άλλων υγρών και το υπόλοιπο 20% από τα τρόφιμα. Την περίοδο του καλοκαιριού, για να διατηρήσει ο οργανισμός σταθερή τη θερμοκρασία του αποβάλλει νερό μέσω του ιδρώτα, γεγονός που πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς με τη διατροφή μας, ώστε να το αναπληρώνουμε. Η μπύρα, όπως τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά, δεν αποτελεί καλό ενυδατικό μέσο.
Το νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά μια σειρά άλλων υγρών μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη νερού, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές, τα αναψυκτικά, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Εξάλλου, αντίθετα με ότι πιστεύεται, τα υγρά με καφεΐνη μπορούν να συνεισφέρουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό, με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν και τα μη καφεϊνούχα υγρά, σε αντίθεση με τα οινοπνευματώδη ποτά που οδηγούν σε αφυδάτωση, ενώ νομίζουμε ότι μας ξεδιψούν.
Τα παγωμένα ποτά δεν απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα, συνεπώς δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό και δεν ξεδιψούν περισσότερο. Είναι πιθανόν μάλιστα να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποτό μπορεί να είναι δροσερό, χωρίς να είναι παγωμένο, και σε θερμοκρασία τέτοια που να ικανοποιεί καλύτερα το αίσθημα της δίψας.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις