Φθειρίαση (Ψείρες)


ψειρες
Τι είναι η φθειρίαση (ψείρες); 

Η ψείρα είναι ένα παράσιτο που επιβιώνει χάρη στον άνθρωπο, αφού τρέφεται με το αίμα του. Συνήθως ζει όπου υπάρχει έντονη τριχοφυΐα, κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, μάλιστα με προτίμηση στα μαλλιά, πίσω από τα αυτιά και στο κάτω πίσω μέρος του κεφαλιού. Πρακτικά, μπορεί να υπάρχει παντού στο σώμα, κυρίως σε άλλες περιοχές με τριχοφυΐα, όπως στην περιοχή του εφηβαίου στα κορίτσια, στα φρύδια, στις βλεφαρίδες κ.α. Επίσης, μπορεί να βρίσκεται σε ρούχα, σε βούρτσες κ.λπ. Οι ψείρες γεννούν αυγά, τις λεγόμενες κόνιδες, οι οποίες είναι λευκές και κολλούν στην τρίχα κοντά στη ρίζα της, κι έτσι πολλαπλασιάζονται. Μακριά από τον άνθρωπο, η ψείρα ζει μόνο για 10 ημέρες και μετά πεθαίνει.

Πώς εκδηλώνεται η φθειρίαση;
Παιδιά που έρχονται σε στενή επαφή με κάποιον που έχει ψείρες ή με προσωπικά του αντικείμενα, όπως βούρτσες, σκούφο, ρούχα κ.λπ. μπορεί να «κολλήσουν». Μπορεί να μην εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα (και να ανακαλυφθούν τυχαία οι ψείρες από το γονιό) ή, συνηθέστερα, να προκαλούν έντονη φαγούρα. Αυτή η φαγούρα προκαλείται από το ερεθιστικό σάλιο που εκκρίνουν στο δέρμα οι ψείρες με κάθε δάγκωμα. Συνήθως υπάρχουν και κόκκινα σημάδια σαν σπυράκια. Αν δεν αντιμετωπιστεί η φθειρίαση, μπορεί να προκληθούν σοβαρές λοιμώξεις του δέρματος, όπως ανθεκτική σταφυλοκοκκική λοίμωξη.

Πώς θεραπεύεται η φθειρίαση;
Πρέπει να εξοντωθούν οι ψείρες και να ληφθούν και κάποια άλλα πρόσθετα μέτρα. Το παιδί δε θα πρέπει να πάει στο σχολείο, για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλα παιδιά. Συνήθως για να εξοντωθούν οι ψείρες, χρησιμοποιούνται η περμεθρίνη και η πυρεθρίνη. Χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας μετά από 7-10 μέρες, γιατί οι κόνιδες δεν εξοντώνονται με χημικά μέσα, παρά μόνο αν εκκολαφθούν. Στη συνέχεια το παιδί επιστρέφει στο σχολείο. Αν υπάρχει ανθεκτικότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μαλαθείον, λοσιόν βενζυλικής αλκοόλης κ.ά. Δε συνιστώνται μέθοδοι, όπως επάλειψη με ξύδι κ.λπ. γιατί δεν είναι αξιόπιστες. Τέλος, το κόψιμο των μαλλιών από τη ρίζα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που αποσκοπεί στο να μην μπορεί να αναπαραχθεί η ψείρα, αφού τα αυγά της επιβιώνουν πάνω στο στέλεχος της τρίχας. Άλλα απαραίτητα μέτρα περιλαμβάνουν τον εντατικό καθαρισμό των προσωπικών αντικειμένων (ρούχα, πετσέτες, βούρτσες, χτένες, μαξιλαροθήκες, στρώμα, μαλλιαρά κουκλάκια, παιχνίδια κ.λπ.). Για να θανατωθούν ψείρες και κόνιδες, χρειάζεται τα ρούχα, οι πετσέτες κ.λπ. να βυθιστούν σε καυτό νερό θερμοκρασίας άνω των 55°C για πάνω από 5 λεπτά. Βοηθά και ο καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα σε καναπέδες, χαλιά κ.λπ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις