Μίνι εγκέφαλος αναπτύχθηκε στο εργαστήριο

Μίνι εγκέφαλος αναπτύχθηκε στο εργαστήριοΜικροσκοπικοί ανθρώπινοι εγκέφαλοι αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο.
Οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι, σε μέγεθος μπιζελιού, έφθασαν στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με αυτό ενός εμβρύου 9 εβδομάδων, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να σκέφτονται.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσουμε στοιχεία σε σπάνιες νόσους.
Οι νευροεπιστήμονες περιγράφουν τα ευρήματα ως συναρπαστικά.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα οικοδομήματα στο σύμπαν.
Επιστήμονες του Austrian Academy of Sciences, αναπαρήγαγαν ορισμένα από τα πιο αρχικά στάδια της ανάπτυξης του οργάνου, στο εργαστήριο.
Χρησιμοποίησαν είτε εμβρυονικά κύτταρα είτε ενήλικα δερματικά κύτταρα, για την παραγωγή του μέρους του εμβρύου που αναπτύσσεται σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη.
Αυτό τοποθετήθηκε σε μικροσκοπικά σταγονίδια γέλης για να δημιουργηθεί σκελετός για την ανάπτυξη του ιστού και τοποθετήθηκε σε βιοαντιδραστήρα για εμβάπτιση που παρέχει θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο.
Τα κύτταρα μπόρεσαν να αναπτυχθούν και να οργανωθούν σε χωριστές περιοχές του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι μοιάζει αρκετά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός εμβρύου μέχρι το στάδιο των 9 εβδομάδων.
Οι ιστοί έφθασαν στο μεγαλύτερο μέγεθος, περίπου 4 χιλιοστών, μετά από 2 μήνες.
Οι μίνι εγκέφαλοι επέζησαν σχεδόν ένα χρόνο αλλά δε μεγάλωσαν. Δεν υπάρχει ροή αίματος, μόνο εγκεφαλικός ιστός, επομένως οι θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο δεν μπορούν να εισχωρήσουν στη μέση του οικοδομήματος.
Ο ερευνητής, Dr Juergen Knoblich, δήλωσε ότι τα οργανοειδή μας είναι καλά για να αποτελέσουν μοντέλο της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της μελέτης αυτού που προκαλεί ελάττωμα στην ανάπτυξη.
Μελλοντικά ο ερευνητής επιθυμεί να προχωρήσει σε πιο συνήθεις διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός.
Συνήθως εμφανίζονται μόνο σε ενήλικες αλλά έχει φανεί ότι τα ελαττώματα συμβαίνουν κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Η τεχνική θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αντικατασταθούν οι ποντικοί στην έρευνα για τα φάρμακα, καθώς νέες αγωγές θα μπορούσαν να δοκιμαστούν σε πραγματικό εγκεφαλικό ιστό.
Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη χρησιμοποιήσει το ‘μινι εγκέφαλο’ για την έρευνα της μικροκεφαλίας.
iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις