Ερευνητές ανέπτυξαν μικροσκοπικό ήπαρ στο εργαστήριο

Ερευνητές ανέπτυξαν μικροσκοπικό ήπαρ στο εργαστήριοΙάπωνες ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι όταν ηπατικά εκκολπώμματα-τα αρχικά στάδια ανάπτυξης του ήπατος-δημιουργήθηκαν απρόσμενα.
Κατάφεραν να αναπτύξουν μικροσκοπικό, λειτουργικό ανθρώπινο ήπαρ  από βλαστικά κύτταρα.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει τα ευρήματα στο περιοδικό ‘ Nature’ και ελπίζει ότι η μεταμόσχευση χιλιάδων εκκολπωμάτων ήπατος θα μπορούσε να αναστρέψει την ηπατική ανεπάρκεια. Ερευνητές χαρακτηρίζουν συναρπαστικά τα ευρήματα.
Ορισμένοι ασθενείς ήδη έχουν κύστεις που αναπτύχθηκαν από τα κύτταρά τους αλλά πυκνά, στερεά όργανα, όπως το ήπαρ και τα νεφρά είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν.
Η ερευνητική ομάδα, του Yokohama City University, αναπαρήγαγε το αρχικό στάδιο της ανάπτυξης του ήπατος-παρόμοιο με αυτό ενός εμβρύου. Ανέμειξε 3 είδη κυττάρων. Δυο είδη βλαστικών κυττάρων και υλικό από τον ομφάλιο λώρο.
Τα κύτταρα, απρόσμενα άρχισαν να οργανώνονται και φάνηκε να σχηματίζουν ένα ηπατικό εκκόλπωμα.
Τα εκκολπώματα μεταμοσχεύτηκαν σε ποντικό όπου συνδέθηκαν στο κυκλοφορικό και άρχισαν να λειτουργούν σαν μικρά ήπατα.
Οι μεταμοσχεύσεις αύξησαν το προσδόκιμο επιβίωσης των ποντικών με ηπατική ανεπάρκεια.
Ο καθηγητής Takanori Takebe, δήλωσε ότι απλώς ανέμειξαν οι ερευνητές 3 είδη κυττάρων και ανακάλυψαν ότι οργανώθηκαν και δημιούργησαν τρισδιάστατο ηπατικό εκκόλπωμα-πρωτόλειο ήπαρ.
Τελικά απέδειξε ότι η μεταμόσχευση εκκολπωμάτων ήπατος θα μπορούσε να προσφέρει θεραπευτικές δυνατότητες έναντι της ηπατικής ανεπάρκειας. Δήλωσε έκπληκτος όταν αντίκρισε τη δημιουργία εκκολπωμάτων τα οποία έχουν μήκος 4-5 mm αλλά θα χρειαστούν πολύ μικρότερα που θα μπορούν να εγχυθούν στο αίμα.
Τα εκκολπώματα δεν θα αναπτυχθούν για να αποτελέσουν ολόκληρο νέο ήπαρ αλλά θα ενσωματωθούν στο ήπαρ που έχει βλάβη και θα την αποκαταστήσουν.
Πηγές: ‘Nature’.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις