Τρώτε μέλι..κάνει καλό!!


meli
Το γνωστό μέλι σε όλους αποτελεί προϊόν από το νέκταρ των φυτών, το οποίο οι μέλισσες συλλέγουν και το μεταβάλλουν σε ένα πυκνότερο υγρό, αποθηκεύοντάς το στις κηρήθρες τους.
Ειδικότερα, το μέλι είναι πλούσιο σε σάκχαρα και πληθώρα άλλων συστατικών. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 77-78% σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη, λεβουλόζη), ελάχιστη ποσότητα πρωτεϊνών και καθόλου λίπος. Επίσης, περιέχει αμινοξέα, όπως προλίνη, τυροσίνη, βαλίνη, φαινυλαλανίνη, και αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα , ιχνοστοιχεία, όπως χρυσίνη, καταλάση, βιταμίνη C, βιταμίνη B6, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο κτλ.


Θαυματουργό για την υγεία μας, το μέλι εμφανίζει τις παρακάτω ιδιότητες:

Βακτηριοκτόνο: Σε χρόνιες πληγές, εγκαύματα και ρινοφαρυγγικές παθήσεις, η ινχιδίνη που περιέχεται στο μέλι, αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης, η αλκαλικότητα του μελιού μειώνει την οξύτητα του στομαχιού, προστατεύοντας από τη δημιουργία ελκών. Ακόμα, το μέλι βοηθά στην απολύμανση του στόματος, αποτρέποντας την εμφάνιση τερηδόνας.

Αντιβηχικό: Σε έρευνα που έγινε σε παιδιά και εφήβους, έδειξε πως η κατανάλωση μελιού μπορεί να είναι περισσότερο δραστική για την αντιμετώπιση του νυχτερινού βήχα σε σχέση με κάποιο αντιβηχικό φάρμακο.
“Ασπίδα” σε ασθένειες: Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το μέλι δρα ενάντια σε ασθένειες της καρδιάς και των αγγείων (μειώνει τις τιμές της χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση), λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μάλιστα, όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο πλουσιότερο είναι σε αντιοξειδωτικά και άλλες θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον, εμφανίζει αντικαρκινική δράση. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες πάνω στο τελευταίο.

Αντισηπτικό: Το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο εμφανίζει αντισηπτικές δράσεις.

Καθαρτικό: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, η οποία αργεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό, και σε συνδυασμό με τη χολίνη, το μέλι καθίσταται ένα φυσικό καθαρτικό.

Διουρητικό: Το μέλι δεν περιέχει καθόλου αλάτι, οπότε αποτρέπει τη δημιουργία κατακρατήσεων στο σώμα και αποτελεί συγχρόνως πολύ καλή επιλογή για τους νεφροπαθείς.

Αντιαναιμικό: Ο σίδηρος και ο χαλκός, που περιέχονται, βοηθούν στην αύξηση του ποσοστού της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, οπότε και στην καταπολέμηση της αναιμίας.

Ηρεμιστικό: Μια κουταλιά μέλι διαλυμένη σε χλιαρό νερό ή σε ζεστό γάλα, ενδείκνυται σε άτομα που πάσχουν από αϋπνίες. Το μέλι, το οποίο είναι πλούσιο σε σάκχαρα, προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα, άρα και αυξημένη μεταφορά αμινοξέων στον εγκέφαλο, όπως της τρυπτοφάνης(πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης, απαραίτητης για την έλευση του ύπνου).

Μαλακτικό: Χρόνια τώρα, οι γυναίκες χρησιμοποιούν το μέλι ως μαλακτική ουσία, σαν καλλυντικό προϊόν αυτούσιο ή ως συστατικό σε σαμπουάν και κρέμες μαλλιών.

Βελτιώνει την αθλητική απόδοση: Η φρουκτόζη του μελιού αποθηκεύεται στο ήπαρ με τη μορφή γλυκογόνου, το οποίο αποτελεί το κύριο καύσιμο των μυών και σε περίπτωση μείωσης των επιπέδων του, μειώνεται και η απόδοση των αθλητών.

Αφροδισιακό : Το μέλι συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Με αυτόν τον τρόπο, επιδρά θετικά στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, ενώ επιπλέον δρα ενάντια στο άγχος και μας βοηθάει να χαλαρώσουμε.

Μπορείτε, λοιπόν, να εντάξετε, το μέλι καθημερινά στη διατροφή σας, προσθέτοντάς το στο γάλα, στο γιαούρτι, στο τσάι, σε μια φέτα ψωμί ή ακόμα στο πιάτο σας συνοδεύοντας το κρέας σας. Έχει υπέροχη γεύση και συγχρόνως, είναι το καλύτερο φάρμακο της φύσης. Ας μην το παραλείπουμε!

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις