Πως δεν θα πάρετε κιλά στις διακοπές


salataΤο καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να χαθούν κάποια περιττά κιλά καθώς υπάρχουν αυξημένες ευκαιρίες για κίνηση (κολύμπι, βόλτες, θαλάσσια σπορ) που αυξάνουν τις καύσεις των θερμίδων. Ωστόσο Το 75% των ανθρώπων τρέφεται με γνώμονα τη «διάθεση», κι επειδή το καλοκαίρι ανεβαίνει η διάθεση, δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν κιλά αντί να χάνουν το καλοκαίρι.

Οι μελέτες δείχνουν ότι 34% των ανθρώπων παχαίνει 1-2 κιλά κατά τη διάρκεια των διακοπών επειδή υιοθετεί έναν πιο χαλαρό και ανέμελο τρόπο ζωής (δυστυχώς, η μεγάλη και καλή παρέα το καλοκαίρι συμβάλλει στην αύξηση του βάρους καθώς και το γεγονός ότι τρώμε πιο συχνά σε εστιατόρια).
Γι’ αυτό μην παρασύρεστε από την καλοκαιρινή διάθεση αλλά ακολουθείστε ορισμένες συμβουλές που δίνουν οι διαιτολόγοι.
Να είστε σχολαστικοί με τα γεύματά σας. Οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι στις διακοπές τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι συνήθως, γι’ αυτό και εκπλήσσονται δυσάρεστα όταν μετά τις διακοπές ανακαλύπτουν ότι πάχυναν.
Αυτό οφείλεται στο ότι παραλείπουν γεύματα στις διακοπές, οπότε νομίζουν ότι δεν τρώνε πολύ, αλλά στο μεσοδιάστημα τσιμπολογούν – κατά προτίμηση παχυντικά εδέσματα, όπως τυρόπιτες, σάντουιτς, παγωτά, μπύρες ή και ουζάκι με μεζέ.
Φροντίστε λοιπόν να κάνετε τρία κύρια γεύματα κάθε μέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), για να ελέγχετε καλύτερα την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού, να μην πεινάτε και να μπορείτε να υπολογίζετε τις θερμίδες σας.
Προσέξτε τι τρώτε όταν ξυπνάτε. Το πρωινό είναι ίσως το πιο απολαυστικό, γεύμα του καλοκαιριού, ιδίως για όσους μένουν σε ξενοδοχείο, διότι είθισται ο μπουφές να είναι γεμάτος με εδέσματα που σπανίως τρώμε το πρωί τον χειμώνα (λ.χ. τηγανητά αυγά, μπέικον, λουκάνικα, μπουγάτσες, κρέμες, κέικ κ.τ.λ.).
Αν δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε, προτιμήστε ένα κομμάτι σπανακόπιτα, ει δυνατόν χωρίς τυρί, διότι έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από την τυρόπιτα και τα ντόνατς.
Το νου σας τα τηγανητά και στους ξηρούς καρπούς. Αν και τα τηγανητά (ψάρια, θαλασσινά, πατάτες, λαχανικά, τυριά) έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι, να προτιμάτε όσο μπορείτε τις ψητές εκδοχές τους: Τα ψάρια, λ.χ., είναι θαυμάσια ψητά στα κάρβουνα, ενώ σαφώς περιέχουν πολύ λιγότερο λίπος και είναι πιο εύπεπτα από τα τηγανητά.
Αν, πάντως, δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα παχυντικά ορεκτικά, φροντίστε τουλάχιστον να μην παραγγείλετε κυρίως πιάτο. Κι αν βγείτε το βράδυ πρώτα για φαγητό και μετά για ποτό, φάτε κάτι πολύ ελαφρύ, διότι το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες.
Προσοχή επίσης στους ξηρούς καρπούς και τα πατατάκια που είθισται να σερβίρονται μαζί με τα ποτά στα μπαρ: αν υπάρχει δυνατότητα, ζητήστε να τα πάρουν πίσω και να σας φέρουν φρούτα και ωμά λαχανικά (λ.χ. καρώτα), ειδάλλως φάτε ελάχιστους ξηρούς καρπούς και καθόλου πατατάκια.
Προσοχή στην χωριάτικη σαλάτα. Η χωριάτικη σαλάτα κρύβει μία μεγάλη παγίδα, όταν καταναλώνεται από ένα άτομο ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου: αν συνοδευτεί από αρκετές φέτες ψωμί και επειδή περιέχει λιπαρά (ελαιόλαδο, φέτα) μπορεί να καταλήξει να παρέχει περισσότερες θερμίδες απ’ όσες το κυρίως πιάτο! Συνεπώς, τη χωριάτικη σαλάτα πρέπει να την μοιράζεστε με τους άλλους, τρώγοντας μία φέτα ψωμί και όχι όλη τη φρατζόλα.
Μην το παρακάνετε με τα φρούτα. Αν τρώτε ό,τι βρίσκεστε μπροστά σας και από πάνω… ένα καρπούζι, θα παχύνετε. Αν όμως η μόνη σας κατάχρηση όλο το καλοκαίρι είναι τα φρούτα, είναι σαφώς προτιμότερη απ’ οτιδήποτε άλλο.
Μην βλέπετε πολύ τηλεόραση. Αν σας είναι πάρα πολύ δύσκολο να περιορίσετε το φαγητό, η εναλλακτική πρόταση είναι να φροντίζετε να καίτε τις περιττές θερμίδες. Κολυμπήστε, παίξτε στην παραλία, περπατήστε, κάνετε ποδήλατο, κάνετε ψαροντούφεκο, ασχοληθείτε με κάθε είδους δραστηριότητα που καίει θερμίδες και σας ευχαριστεί, αρκεί να μην κάθεστε ακίνητοι σε μία καρέκλα, βλέποντας τηλεόραση.
Πίνετε νερό και όχι σακχαρούχα αναψυκτικά. Μην σβήνετε τη δίψα σας με αναψυκτικά και μπύρες, αλλά με άφθονο νερό, φροντίζοντας επίσης να πίνετε πάντοτε 1-2 ποτήρια πριν από το φαγητό (θα σας κόψουν την όρεξη). Αν πάλι χρειάζεστε οπωσδήποτε κάτι με ανθρακικό, προτιμήστε ανθρακούχο νερό.
Μην κάνετε κατάχρηση στο παγωτό. Τα παγωτά περιέχουν πολλά λίπη και θερμίδες – και όσο πιο «πλούσια» είναι (λ.χ. με σος σοκολάτα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς, κρέμες γάλακτος κ.τ.λ.) τόσο πιο παχυντικά είναι. Το ιδανικό επιδόρπιο είναι, βεβαίως, παγωμένο γιαούρτι με φρούτα, αλλά αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο παγωτό, να διαλέγετε το πιο απλό που μπορείτε να βρείτε. Αν παίρνετε έτοιμα παγωτά του εμπορίου, να διαβάζετε πάντοτε τις συσκευασίες για να ξέρετε πόσες θερμίδες τρώτε.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις