Θηλασμός και πέτρωμα στο στήθος


Όταν ένας γαλακτοφόρος πόρος του αδένα του στήθους δε λειτουργεί σωστά, ο λοβός του οποίου παροχετεύει το γάλα, δεν αδειάζει. Έτσι παρόλο που το υπόλοιπο στήθος είναι μαλακό, σε μια συγκεκριμένη θέση είναι σκληρό σαν κόμπος, ευαίσθητο και κόκκινο.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, όταν τα ρούχα ή ο στηθόδεσμος πιέζουν σε μια θέση το στήθος και «αποφράσσουν» κάποιο γαλακτοφόρο πόρο, όταν η μητέρα κρατά πολύ σφιχτά το στήθος σε ένα σημείο κατά το θηλασμό, όταν έχει προηγηθεί κάποια εγχείρηση στην περιοχή και υπάρχει κάποια ουλή, ενώ ορισμένες γυναίκες έχουν, από την κατασκευή του στήθους, τους την τάση να τους συμβαίνει κάτι τέτοιο συχνότερα.

Τρόποι αντιμετώπισης:
alt●   Συνεχίστε να θηλάζετε. Η κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις καλυτερεύει αισθητά μέσα στις πρώτες δύο ημέρες από την έναρξη των παρακάτω μέτρων. Ο απογαλακτισμός δεν είναι λύση!
●   Πριν το θηλασμό μπορείτε να ζεστάνετε το στήθος με κομπρέσες με ζεστό νερό. Μετά κάνετε το μασάζ που περιγράψαμε παραπάνω, ώστε να αρχίσει το γάλα να ρέει καλύτερα.
●   Κατά το θηλασμό, το σαγόνι του μωρού σας θα ήταν καλό να δείχνει προς το σημείο που είναι σκληρό. Διαλέξτε μια κατάλληλη στάση θηλασμού και εναλλάσσετε τις στάσεις θηλασμού συχνά.
●   Κατά τη διάρκεια του θηλασμού κάντε απαλά μασάζ στη σκληρή περιοχή.
●   Μετά το θηλασμό και για είκοσι λεπτά, κρυώστε το στήθος με πάγο ή μια παγωμένη συσκευασία από αρακά (ποτέ κατευθείαν πάνω στο δέρμα, αλλά τυλιγμένο σε μια πετσέτα).
●   Ηρεμία και ξεκούραση που και που μέσα στην ημέρα βοηθούν τον οργανισμό σας να κερδίσει δυνάμεις.
●   Πίνετε αρκετά υγρά και ενισχύστε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας με βιταμίνη C.
●   Στην περίπτωση που το στήθος με τα παραπάνω μέτρα και για δύο ημέρες δεν παρουσιάζει καλυτέρευση, ή εάν στα συμπτώματά σας προστεθεί και υψηλός πυρετός θα ήταν καλό να έλθετε σε επαφή με κάποιον ειδικό. Μια σύμβουλο θηλασμού ή έναν γιατρό.
Δρ. Γεράσιμος Αρσένης 
Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός Χειρουργός - Γυναικολόγος
ygeiaonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις