Σταφύλια: Όπλο κατά ασθενειών των νεφρών


altΜια νέα μελέτη, προσφέρει καινούργια δεδομένα για τα θεραπευτικά αποτελέσματα που παρουσιάζει το εκχύλισμα σπόρων και φλούδας σταφυλιού, για την καταπολέμηση μιας βλάβης του νεφρού που προκαλείται από την παχυσαρκία. Είναι γνωστό ότι οι σπόροι και η φλούδα των σταφυλιών (GSSE),περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά.
H μελέτη αυτή, που δημοσιεύεται στο Ιατρικό περιοδικό Applied Physiology, Nutrition,and Metabolism, είναι η πρώτη που κάνει συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση του GSSE και της νόσου των νεφρών που προκαλείται από ιδιαίτερα υψηλό περιεχόμενο σε λίπος.

alt
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα του GSSE σεαρουραίους που υποβλήθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, η οποία προκάλεσε νεφπο-λιποτοξικότητα, χαμηλού βαθμού, δηλαδή καταστροφή του νεφρού που οφείλεται στο λίπος. Η κατάσταση αυτή, χαρακτηρίζεται από αύξηση της ουρίας στο πλάσμα και των πρωτεϊνών στα ούρα. Οι ερευνητές βρήκαν αυξημένες εναποθέσεις τριγλυκεριδίων, αυξημένα σημεία οξειδωτικού στρες και μειωμένα επίπεδα του χαλκού στους νεφρούς. Υπήρξαν επίσης ιστολογικές ενδείξεις για διαταραχή της δομής του νεφρού.
Όταν τα ζώα έλαβαν GSSE σε δόση 500mg/kg (το οποίο αντιστοιχεί σε 35 γραμμάρια / ημερησίως για έναν ενήλικο), μαζί με τη δίαιτα υψηλού επιπέδου λίπους, υπήρξε μια μερική αναστροφή της εναπόθεσης των τριγλυκεριδίων καθώς και της ιστολογικής βλάβης. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι, οι πολυφαινόλες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η ρεσβερατρόλη, είναι τα πιθανά συστατικά του GSSE τα οποία είναι υπεύθυνα για τα θετικά αποτελέσματα. Επιπλέον, το GSSE απέτρεψε το οξειδωτικό στρες και την μείωση του χαλκού.
Όπως δηλώνει ο ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης Kamel Charradi, ερευνητής του εργαστηρίου Βιοδραστικών Ουσιών και του Κέντρου Βιοτεχνολογίας του Borj-Cedria,στην Τυνησία: «Στην έρευνά μας, οι βλάβες που προκλήθηκαν στα νεφρά και η πρωτεινουρία, φαίνεται ότι προλαμβάνονται με τη χρήση του GSSE, γεγονός το οποίο προτείνει τη χρήση  του GSSE, σαν προληπτικού μέσου για ασθενείς υψηλού κινδύνου».

Υγείαonline.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις