Απαλλάξου από κιρσούς και ευρυαγγείες


kirsoiΟι κιρσοί είναι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που προκαλούνται κατά κύριο λόγο από κληρονομικότητα ή άλλες αιτίες όπως η πολύωρη καθημερινή ορθοστασία, οι εγκυμοσύνες και οι τραυματισμοί.


Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, προκαλούν και συμπτώματα όπως πρήξιμο στα πόδια (συνήθως στους αστραγάλους), αίσθημα καύσου, κράμπες και αίσθημα «κούρασης» (νιώθουμε τα πόδια βαριά και κουρασμένα χωρίς να έχουμε κουραστεί ιδιαίτερα).

Οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν σαν επιπλοκές αιμορραγία (από ρήξη κάποιας φλέβας αυτόματα ή από τραύμα) και θρόμβωση. Γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε τα πόδια μας για να αποφύγουμε τις επιπλοκές.
Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα φλεβίδια του δέρματος που εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν μπορεί να προκαλέσουν καψίματα ή τοπικά ενοχλήματα (συχνά στις μέρες της περιόδου συμβαίνει αυτό). Δεν προκαλούν σοβαρές επιπλοκές πχ θρόμβωση.

Οι βασικές συμβουλές σε άτομα με κιρσούς ή ευρυαγγείες είναι να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η πολύωρη ορθοστασία ή η παρατεταμένη ακινησία σε καθιστή θέση και η πολύωρη έκθεση στον ήλιο ή σε θερμότητα. Και βέβαια ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας πρέπει να είναι το ειδικό καλσόν όλο το χειμώνα.

Τώρα λοιπόν που μπήκε το καλοκαίρι και δεν μπορείτε να φορέσετε καλσόν θα πρέπει να βάλετε την κίνηση στην ζωή σας. Συστήνεται η καθημερινή άσκηση με την μορφή είτε βάδισης (μισή με μία ώρα περιπάτου την ημέρα) είτε γυμναστικής (ειδικά με ασκήσεις που γυμνάζουν τα πόδια σηκωμένα πχ ψαλιδάκια) είτε ποδηλασίας, είτε τέλος της καλύτερης άσκησης που υπάρχει για τέτοιες παθήσεις και που είναι η κολύμβηση. Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 και 3 η ώρα.

Αν τα συμπτώματα είναι έντονα υπάρχουν ειδικές αλοιφές και φάρμακα που μπορεί να σας ανακουφίσουν. Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί διορθώνονται με σκληροθεραπεία, με λέιζερ ή με θερμοπηξία. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου, για να βρεις ποια μέθοδος σου ταιριάζει καλύτερα.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις