Πρόωρος τοκετός λόγω παχυσαρκίας


egymosynhΜελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στη Σουηδία και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι τα παιδιά των παχύσαρκων γυναικών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα, αλλά και να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες μετά την ενηλικίωση.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος της εγκύου από την αρχή της εγκυμοσύνης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό.
Μάλιστα, για τις υπέρβαρες γυναίκες ο κίνδυνος είναι κατά 25% μεγαλύτερος, ενώ για τις παχύσαρκες φτάνει ακόμη και το 60%!
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 1.500 γεννήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1992 έως το 2010 και υπολόγισαν τον δείκτη μάζας σώματος των γυναικών, με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν λίγο πριν την εγκυμοσύνη.

Κίνδυνος και για ασθένειες

Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες που δεν αποκλείεται στο μέλλον να τους στερήσουν ακόμη και τη ζωή. Μάλιστα, αυξάνονται και οι πιθανότητες γιαπροεκλαμψία, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού.
«Όταν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη, ή έσω υπέρβαρη, αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, προεκλαμψίας διαβήτη και τοκετού με καισαρική», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο δρ Sven Cnattingius από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις