Οι πιο δραστικές θεραπείες για τις ραγάδες


omorfa_podia2Σου αποκαλύπτουμε τα μυστικά των ειδικών για να αποφύγεις, να απαλύνεις ή να καμουφλάρεις τις ενοχλητικές γραμμές.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση να αποτρέψεις την εμφάνιση των ραγάδων και ακόμη πιο δύσκολο είναι να τις εξαφανίσεις. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείς και να ζήσεις με αυτές.. Ο Φώτης Νούλας, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, εξηγεί με ποιον τρόπο θα τις ελαχιστοποιήσεις.

Μάθε τα γεγονότα
Το δέρμα σου αποτελείται από τρεις στιβάδες: την εξωτερική (επιδερμίδα), τη μεσαία (χόριο) και τον υποδόριο ιστό. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που αποτελούν μέρος του συνδετικού του ιστού, περνούν μέσα από το χόριο παρέχοντάς του ελαστικότητα και σφριγηλότητα.
Οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους όταν το χόριο διαστέλλεται πιο γρήγορα από ό,τι αντέχουν οι ίνες ελαστίνης: ο συνδετικός ιστός σπάει δημιουργώντας μικρά δάκρυα που εμφανίζονται στην επιδερμίδα ως ραγάδες. Ανάλογα με το φυσικό τόνο του δέρματός σου, οι ραγάδες ξεκινούν σαν ροζ, κοκκινωπές ή καφετί γραμμές, που αργότερα παίρνουν ένα πιο φωτεινό μοβ χρώμα.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στη φθορά των αιμοφόρων αγγείων, καθώς ο ιστός τεντώνεται. Σταδιακά οι γραμμές γίνονται επίπεδες και ξεθωριάζουν, αποκτώντας χρώμα λίγο πιο ανοιχτό από το φυσικό σου. Με τον καιρό αυτή η έλλειψη χρώματος οδηγεί στις λευκές ή ημιδιαφανείς ουλές, που συνεπάγονται τις ώριμες ραγάδες. Ο έλεγχος του βάρους και το υγιές δέρμα μπορεί να μειώσουν την ένταση των ραγάδων.
Τι να προσέξεις
Μερικές από τις αιτίες για την εμφάνισή τους είναι οι παρακάτω:
  • Η ξαφνική αυξομείωση του βάρους και του ύψους που αποδυναμώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
  • Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης τα οποία κυκλοφορούν μέσα από τις αρτηρίες σου όταν είσαι έγκυος ή παίρνεις αντισυλληπτικά. Αυτές οι ορμόνες θεωρούνται υπεύθυνες για την επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο.
  • Οι κακές συνήθειες, όπως η διατροφή φτωχή σε βιταμίνη Α και πρωτεΐνες η οποία ενισχύει την παραγωγή των κυττάρων και το κάπνισμα, που μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.
Απλοί τρόποι για να αποτρέψεις και να καλύψεις τις ραγάδες:
  • Ενυδάτωσε το δέρμα σου, με έλαια και λοσιόν που περιέχουν βιταμίνη Ε και shea butter, ώστε να παραμένει απαλό, να διατηρεί την ελαστικότητά του και να μην αφυδατώνεται. Δοκίμασε την Κρέμα για τις Ραγάδες με βούτυρο Αβοκάντο και Αμύγδαλο της Κορρές Φυσικά Προϊόντα.
  • Χρησιμοποίησε ένα self tan για να καλύψεις τις προβληματικές περιοχές.Μπορείς επίσης να απλώσεις λίγο κονσίλερ σε απόχρωση ταιριαστή με το δέρμα σου.
  • Ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και ένταξε την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Το ποδήλατο, το τρέξιμο και η κολύμβηση είναι πολύ καλές λύσεις.
Πιο δραστικές λύσεις
Εάν αναζητάς οριστική λύση, τότε επισκέψου ένα δερματολόγο ή έναν πλαστικό χειρουργό που θα σου προτείνει μια κρέμα ή ακόμη πιο δραστικές μεθόδους, όπως η θεραπεία με λέιζερ και δερμοαπόξεση. «Είναι γεγονός, όμως,  ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγγυημένη θεραπεία για τις ραγάδες. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα δράσεις τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα» επισημαίνει ο Φώτης Νούλας. 
Για την πρόληψή τους, χρησιμοποίησε πρωί και βράδυ ένα προϊόν που θα διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη και ελαστική, κάνοντας μασάζ για 5-10 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείς να ακολουθήσεις την παρακάτω θεραπεία της αισθητικού Δήμητρας Γουλά.
Φυσική κρέμα για την πρόληψη και τη θεραπεία των ραγάδων
Υλικά
3 κ.σ. λάδι αχιλλέας
1 κ.σ. βαλσαμέλαιο
1 κ.γ. κερί μέλισσας
Εφαρμογή για πρόληψη: Επάλειψη μία φορά την ημέρα σε όλες τις προβληματικές περιοχές. Στην εγκυμοσύνη επάλειψη δύο φορές την ημέρα από την αρχή της εγκυμοσύνης μέχρι και 6 μήνες μετά τον τοκετό.
Εφαρμογή για θεραπεία: Επάλειψη δύο φορές την ημέρα, με ελαφρύ μασάζ.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις