Οι γαλακτοβάκιλλοι προστατεύουν από τις τριχομονάδες


trixomonadesΟι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν φυσικό αμυντικό μηχανισμό ενάντια στο πλέον συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, την τριχομονίαση ή τριχομονάδωση (trichomoniasis), όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sexually Transmitted Infections. Η τριχομονίαση παραμένει σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Η τριχομονάδα (trichomonas vaginalis) είναι ένα αναερόβιο μονοκυτταρικό παράσιτο (μαστιγοφόρο πρωτόζωο) το οποίο προσβάλλει άνδρες και γυναίκες. Το παράσιτο προκαλείουρολοίμωξη ή κολπίτιδα και προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες. Το 50% των ασθενών, ωστόσο, δεν εκδηλώνει συμπτώματα και έτσι δεν έχει συναίσθηση ότι είναι φορείς της λοίμωξης.
Στις γυναίκες το μικρόβιο βρίσκεται κυρίως στον τράχηλο, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη ενώ στους άνδρες βρίσκεται κυρίως στην ουρήθρα και τον προστάτη. Μεταδίδεται σχεδόν πάντα με το σεξ αν και υπάρχουν αναφορές για άλλους πιθανούς τρόπους μετάδοσης. Εκτός από το σεξ, οι τριχομονάδες είναι δυνατό να μεταδοθούν όταν τα γεννητικά όργανα έρχονται σε επαφή με βρεγμένες πετσέτες, μουσκεμένα ρούχα, μαγιό και καθίσματα αποχωρητηρίου. Οι τριχομονάδες συνήθως συνοδεύονται και από άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως χλαμύδια, γοννόρροια κ.ά.
Ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός στις γυναίκες κατά των τριχομονάδων απαρτίζεται κυρίως από βακτήρια γαλακτικού οξέος, τους γαλακτοβάκιλλους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία πιστεύουν ότι ενδεχομένως να μπορέσουν να σχεδιάσουν νέες θεραπείες για την τριχομονίαση, η οποία υπολογίζεται ότι προσβάλλει 174 εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες κάθε χρόνο, παγκοσμίως.

Γαλακτοβάκιλλοι και προβιοτικά

Η Δρ Αουγκούστο Σιμόες-Μπαρμπόσα και οι συνεργάτες της μελέτησαν πόσο εύκολα τρία στελέχη της T.vaginalis προσδένονται στα κύτταρα του κόλπου. Επανέλαβαν τη διαδικασία όταν ήταν παρόντα και εννέα διαφορετικά είδη γαλακτοβακίλλων.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γαλακτοβάκιλλοι εμπόδισαν το παράσιτο να προσδεθεί στα κολπικά κύτταρα. Μάλιστα, ορισμένοι τύποι γαλακτοβακίλλων ήταν καλύτεροι στην πρόληψη του παρασίτου να προσδεθεί στα κύτταρα, από κάποιους άλλους.
«Η μελέτη ενισχύει τον σημαντικό ρόλο που παίζει το μικροβίωμα του καθενός μας στην γενικότερη προστασία της υγείας από λοιμώξεις και παθήσεις», εξηγούν οι ερευνητές. «Η κατανόηση του ρόλου των γαλακτοβακίλων στην τριχομονίαση ενδεχομένως να συντελέσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η προληπτική λήψη φυσικών προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής», καταλήγουν.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις