Η μετάγγιση νεανικού αίματος αναστρέφει την καρδιακή ανεπάρκεια


kardia metaggish aimatosΕρευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και άλλων αμερικανικών ιδρυμάτων αναφέρουν ότι οι καρδιές γερασμένων ποντικών ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεανικού αίματος. Αυτό συμβαίνει διότι στο νεανικό αίμα υπάρχει ένας παράγοντας (πρωτεΐνη) που επαναφέρει την ελαστικότητα της καρδιάς.

Εφόσον τα ευρήματα ισχύουν και για τον ανθρώπινο οργανισμό, η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση ενός συχνού καρδιακού προβλήματος στους ηλικιωμένους, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Cell.
Καθώς τα χρόνια περνούν, ο μυς της καρδιάς τείνει να γίνεται πιοάκαμπτος και παχύς και αδυνατεί να χαλαρώσει ανάμεσα στις συσπάσεις. Η καρδιά διατηρεί την ικανότητά της να ωθεί το αίμα στις αρτηρίες, το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν προλαβαίνει να αδειάσει όλο το αίμα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια και δεν μπορεί να αναστραφεί με τις σημερινές θεραπείες.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Λι του Χάρβαρντ, υποψιαζόταν ότι στο αίμα των νεαρών ατόμων υπάρχει ένας παράγονταςπου επαναφέρει τη χαμένη ελαστικότητα του μυοκαρδίου.

Ο παράγοντας GDF11

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια παλιά τεχνική στην οποία το κυκλοφορικό σύστημα ενός ηλικιωμένου ζώου συνδέεται χειρουργικά με το κυκλοφορικό σύστημα ενός νεαρού ζώου. Τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση, οι καρδιές των ηλικιωμένων ποντικών στα οποία πραγματοποιήθηκε το πείραμα μίκρυναν και ανέκτησαν τη νεανική εμφάνιση και λειτουργικότητά τους.
Στην επόμενη φάση της μελέτης οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν τον παράγοντα του νεανικού αίματος στον οποίο οφειλόταν η βελτίωση. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι πρόκειται για μια πρωτεΐνη με την ονομασία GDF11(αναπτυξιακός παράγοντας διαφοροποίησης 11), η οποία ήταν γνωστό ότι ρυθμίζει την ανάπτυξη των οσφρητικών υποδοχέων, και παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις μικρές ηλικίες.
Οι εργαστηριακές δοκιμές σε καλλιεργημένα κύτταρα έδειξαν ότι ο παράγοντας GDF11 όντως εμποδίζει την υπερτροφία των καρδιακών κυττάρων. Επιπλέον, η διαρκής χορήγηση της πρωτεΐνης για διάστημα ενός μήνα επανέφερε τη νεανική όψη στις καρδιές γερασμένων πειραματόζωων. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι τα αποτελέσματα θα επιβεβαιωθούν σε επόμενες μελέτες στον άνθρωπο.
Ελπίζουν επίσης ότι ο παράγοντας GDF11 αναστέλλει τη γήρανση κι άλλων οργάνων του σώματος.
healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις