Τοκετός: Ναι, γίνεται πιο εύκολος!


Ακολουθήστε τις προτάσεις μας για να έχετε έναν ευκολότερο τοκετό με λιγότερες οδύνες και μικρότερη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της γέννας.

Προετοιμάσετε το μωρό σας νωρίς 
Ενθαρρύνετε το μωρό σας να πάρει την καλύτερη θέση πριν τον τοκετό. Μετά την 34η εβδομάδα κύησης, γονατίστε στο πάτωμα στηριζόμενη από μια καρέκλα ούτως ώστε το μωρό να γυρίσει κατάλληλα για τον τοκετό. Επιπλέον, να γνωρίζετε ότι το κολύμπι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστά τον τοκετό πιο εύκολο, και είναι μια ευχάριστη άσκηση.


Συγκεντρωθείτε 
Φροντίστε τα άτομα που σας συνοδεύουν τη δύσκολη ώρα του τοκετού να σας ενθαρρύνουν συνεχώς, να σας δίνουν κουράγιο και να σας θυμίζουν ότι όλα θα πάνε καλά, αντί να χάνουν χρόνο ψάχνοντας τον ιατρό, τις μαίες ή βηματίζοντας νευρικά στον διάδρομο του νοσοκομείου!  Αυτό μπορεί να σας αγχώσει περισσότερο από ότι οι οδύνες του τοκετού.
Γυμναστείτε 
Οι γυναίκες που γυμνάζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τείνουν να έχουν γρήγορο και ανώδυνο τοκετό. Κάντε έναν περίπατο την ημέρα ή ρωτήστε για κάποιο πρόγραμμα γιόγκα στην περιοχή σας. Θα σας βοηθήσει πολύ.
Κάντε μασάζ στην περιοχή του περινέου 
Αρχίστε να κάνετε μασάζ στο περίνεό σας (η περιοχή μεταξύ των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και του πρωκτού) από την 34η  εβδομάδα, χρησιμοποιώντας λαδάκι ή λάδι γλυκαμυγδάλου, για να αποτρέψετε το σκίσιμο κατά την διάρκεια του τοκετού. Θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε και νε ελέγχετε καλύτερα την ευαίσθητη σας περιοχή και την ώρα του τοκετού να σπρώξετε με περισσότερη ευκολία αποφεύγοντας το σκίσιμο.
Μη σταματάτε να κινήστε 
Οι ανερχόμενες μαμάδες που περπατάνε ή στέκονται όρθιες περισσότερο, συνήθως χρειάζονται λιγότερη ανακούφιση με φάρμακα μιας και έχουν λιγότερο επώδυνες ωδίνες  τοκετού γεγονός που μπορεί επίσης να επισπεύσει τον τοκετό και τείνουν να έχουν γρηγορότερο τοκετό.
Αυξήστε τα επίπεδα ενέργειας  
Να γνωρίζετε ότι χρησιμοποιείτε πολλή ενέργεια κατά τη διάρκεια του τοκετού για αυτό χρειάζεται να ενισχύσετε την αντοχή σας και να τρέφετε τους μυς σας. Τρώγοντας κανονικά και πίνοντας πολλά υγρά θα αυξήσει την ενέργειά σας σημαντικά.
Δοκιμάστε τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης 
Όπως μαθήματα ανώδυνου τοκετού, να αναπνέετε ακολουθώντας την καμπύλη του πόνου καθ’ όλη την διάρκεια των συσπάσεων, να μην σφίγγεστε γιατί αυτό θα προκαλέσει επιπλέον πόνο, πάρτε την θέση που σας βολεύει καλύτερα.  Επίσης, εάν κρυώνετε, αισθάνεστε ρίγη ή τα πόδια σας είναι ιδιαίτερα κρύα, φροντίστε να ζητήσετε μια κουβέρτα ή κάλτσες. Εάν είστε ιδρωμένη, ζητήσετε από τον σύντροφο σας ή τη μαία να ακουμπήσει ένα παγάκι στα χείλη σας ή μια υγρή πετσέτα.  Ζητήστε επίσης να σας τρίψουν την πλάτη ή να σας κάνουν μασάζ στα μέλη του σώματος που πονάνε περισσότερο (πόδια, πλάτη, χέρια).  Ένας άλλος τρόπος χαλάρωσης είναι κάποιο αρωματικό κερί ή αιθέρια έλαια (ρωτήστε από πριν εάν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε) και τέλος ετοιμάστε από πριν ένα CD με τα αγαπημένα σας τραγούδια και χαλαρώστε ακούγοντας τα ή πάρτε μαζί σας το αγαπημένο σας βιβλίο (αν καταφέρετε να διαβάσετε ανάμεσα στις συσπάσεις βέβαια!).
Εξασκηθείτε νωρίς, υιοθετώντας την σωστή στάση τοκετού! 
Απαραίτητη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Στο σπίτι, σταθείτε όρθια και στηριχτείτε πάνω σε ένα τραπέζι.  Στο νοσοκομείο, βάλτε μερικά μαξιλάρια το ένα πάνω στο άλλο και στηριχτείτε πάνω τους. Το κεφάλι του μωρού πιέζεται στη μήτρα και έτσι ο τοκετός γίνεται γρηγορότερος και ευκολότερος.
Προσλάβετε…. βοηθό τοκετού 
Βρείτε μια γυναίκα (κατά προτίμηση μαία) η οποία θα σας δώσει ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη. Οι έρευνες δείχνουν πως αυτό βοηθάει στην εγρήγορση του τοκετού και αποφέρει λιγότερο πόνο.
Κρατήστε τον άντρα σας δίπλα σας
Οι γυναίκες που έχουν δίπλα τους τον αγαπημένο τους κατά την διάρκεια του τοκετού τείνουν να τα καταφέρουν καλύτερα. Ο σύντροφος σας (αν αυτό δεν είναι εφικτό, κάποιο άλλο κοντινό σας πρόσωπο) θα είναι για σας το καλύτερο παυσίπονο.
Πιείτε τσάι από φύλλα βατόμουρο
Πίνοντας τέσσερις φορές τη μέρα τσάι από φύλλο βατόμουρο, κατά τη διάρκεια των 36 εβδομάδων, μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία της μήτρας σας για τον τοκετό. Υπάρχουν στοιχεία πως οι γυναίκες οι οποίες πίνουν αυτό το τσάι έχουν σύντομο τοκετό και χρειάζονται λιγότερα παυσίπονα ή αναλγησία.
Ρυθμίστε την αναπνοή σας
Παίρνοντας βαθιές ανάσες αργά και σταθερά βοηθάει στο να χαλαρώσετε, προκαλώντας λιγότερη ένταση στους μυς σας και επιτρέποντας στον κόλπο σας να διαστέλλεται γρηγορότερα. Στην κάθε συστολή μια εισπνοή και εκπνοή βοηθάει στο να νιώθετε λιγότερο πόνο. Επιπλέον, προσπαθήστε να χαλαρώσετε το πρόσωπό σας διότι τότε είναι δύσκολο να σφίγγετε τους μυς σας.
Μη βιαστείτε
Ο τοκετός μπορεί να κρατήσει ώρες, άρα δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Ενδεχόμενος, θα είστε ήδη εξουθενωμένη όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, οπότε δε χρειάζεται να χειροτερεύετε την κατάσταση. Έχετε όλη την ώρα στη διάθεσή σας να κινήστε με το δικό σας ρυθμό.
Μην σπρώχνετε
Πολλές ανερχόμενες μαμάδες πιστεύουν πως πρέπει να σπρώχνουν γιατί αυτό θα συντελέσει στο να βγει πιο γρήγορα το μωρό τους. Ακολουθήστε το ρυθμό του σώματός σας. Αν όλοι φωνάζουν συνέχεια να κρατήσετε την αναπνοή σας και να σπρώχνετε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αισθανθείτε γρήγορα νευρική και εξουθενωμένη.
Διαβάστε την ενότητα του babybaby για τον Τοκετό 
Οι μέλλουσες μαμάδες που έχουν πληροφορηθεί καλά πριν και για τον τοκετό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τις σωστές επιλογές αναφορικά με την φροντίδα που θα δεχθούν και έτσι να διατηρήσουν τον έλεγχο.

babybaby.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις