'Μητέρα': δραματική πτώση μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα - άδεια μεταμοσχεύσεων στο 'Υγεία' Τιράνων


Εξαιρετικά φθίνουσα είναι η πορεία των δωρεών οργάνων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχα φθίνουσα και η πορεία των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα.
Στη διαπίστωση αυτή, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Μητέρα κ. Ανδρέας Καρταπάνης, με αφορμή επιστημονική ομιλία με θέμα ‘Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα’ που έγινε σήμερα Πέμπτη 9 Μαϊου στο νοσοκομείο Μητέρα.

Ο κ. Καρταπάνης, εξέφρασε ένα ‘παράπονο’ λέγοντας πως η οργάνωση του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, εξαιρεί τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η νομοθεσία παρέχει το σχετικό προνόμιο μόνο στον δημόσιο τομέα για την αποφυγή της εμπορευματικοποιήσης.
Αντίθετα, η γειτονική Αλβανία, πρόσφατα έδωσε την άδεια μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο του Ομίλου Υγεία στα Τίρανα, για μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες.
Έτσι, ο κ. Καρταπάνης, σημείωσε πως οι ασθενείς που θα μεταμοσχευθούν στα Τίρανα, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς ολόκληρου του Ομίλου.
Όμως μέχρι να γίνουν όλα αυτά, ο κ. Καρταπάνης επανέλαβε την πρόταση του Ομίλου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί άδεια μεταμοσχεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπάρχουν πολύ καλά νοσοκομεία με εξαιρετικούς γιατρούς με εξαιρετική εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, σημειώνοντας πως οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν πρότυπο συνεργασίας και συλλογικής προσπάθειας για το κατάλληλο μόσχευμα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε πιλοτική προσπάθεια αύξησης του αριθμού των δοτών οργάνων, μέσα από τα Πανεπιστήμια, ζητώντας από τους φοιτητές κατά τη λήψη της φοιτητικής τους ταυτότητας να δηλώνουν αν θέλουν να γίνουν δωρητές οργάνων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, έκανε λόγο για κλίνες ΜΕΘ που κλείνουν, ασθενείς που διασωληνώνονται στους θαλάμους και ασθενείς που πεθαίνουν περιμένοντας τις λίστες αναμονής. Και κατέληξε λέγοντας πως τα προγράμματα μεταμοσχεύσεων οφείλουν να αποδώσουν γιατί το εξαιρετικό ιατρικό δυναμικό, δίνει αγώνα ζωής και θανάτου.
Στην επιστημονική συνάντηση συμμετείχαν ο διεθνούς φήμης καθηγητής Ανδρέας Τζάκης, αυθεντία στις μεταμοσχεύσεις ήπατος – νεφρού και εντέρων, διευθυντής του Μεταμοσχευτικού Ινστιτούτου στο Μαιάμι των ΗΠΑ, ο δρ. Δημήτρης Γάκης, διευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και ο καρδιοχειρουργός και ιδρυτής της μονάδας μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Ωνάσειο, κ. Πέτρος Αλιβιζάτος. Την ημερίδα διοργάνωσε η διευθύντρια της Α΄Παθολογικής Κλινικής του Μητέρα κ. Ελευθερία Κρικέλη.
Η κ. Κρικέλη, σημείωσε πως παρά τα τροχαία ατυχήματα, που είναι εξαιρετικά αυξημένα στη χώρα, παραμένουμε τελευταίοι στην Ευρώπη σε αριθμό πτωματικών δοτών με 6,3 δωρητές ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία οι δωρητές είναι 30! Αιτία σε ποσοστό 45% των ερωτηθέντων σε σχετική έρευνα, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στο σύστημα που αφορά τις μεταμοσχεύσεις.
Ο κ. Τζάκης σημείωσε πως οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν θαύμα σε πολλά επίπεδα, και τόνισε πως ο φόβος κερδοσκοπίας δεν επιτρέπει μεταμοσχεύσεις από ιδιωτικά κέντρα, αποκλείοντας τα πιο ενεργά μέλη μιας ιατρικής κοινότητας, γεγονός αδιανόητο και αντιπαραγωγικό. Το κόστος μάλιστα, δεν μπορεί να είναι επαρκής λόγος, τη στιγμή που πολλοί Έλληνες φεύγουν για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό.
Ο κ. Γάκης, έκανε λόγο για την αποτυχία στη χώρα μας να δημιουργήσουμε ένα διεθνές κέντρο μεταμοσχεύσεων που θα μπορούσε να αποτελεί κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρατήρησε πως από το 2000 και μετά μειώνονται ακόμη και οι μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες, όταν συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο στις προηγμένες χώρες και τόνισε πως κάθε χρόνο έχουμε 190 νέους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και 180 μονάδες τεχνητού νεφρού, όταν η Μ. Βρετανία έχει 106 ασθενείς το χρόνο και μολις 72 μονάδες τεχνητού νεφρού.
Κατέληξε, σημειώνοντας πως το 60% των ασθενών θα πεθάνει στη λίστα αναμονής, περιμένοντας το πολυπόθητο μόσχευμα.
Την ομιλία κορυφής έκλεισε ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους καρδιοχειρουργούς του κόσμου και ο οποίος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο καρδιοχειρουργός μεταμόσχευσης καρδιάς με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας που υπερβαίνει τις διεθνείς επιδόσεις. Παράλληλα, ο κ. Αλιβιζάτος είναι και ο ιδρυτής της Μονάδας Μεταμόσχευσης καρδιάς στο Ωνάσειο Kαρδιοχειρουργικό Κέντρο.

iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις