Προσοχή στο πασχαλινό τραπέζι μετά τη νηστεία - Συμβουλές για να αποφύγετε προβλήματα υγείας


pasxalino trapeziΜε γαστρεντερικά προβλήματα ή ακόμη και με καρδιακές κρίσεις, συνοδεύονται πολλές φορές τα παραδοσιακά τραπέζια της Ανάστασης και της Λαμπρής καθώς ο οργανισμός
μετά από μια περίοδο νηστείας, μικρής ή μεγάλης, «γεμίζει» απότομα πρωτεΐνες, κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και ουρικό οξύ.
Έτσι λοιπόν, λένε οι γιατροί, καλό είναι να προσέχουμε στη μετάβαση από την περίοδο της νηστείας στο πασχαλινό διαιτολόγιο, προκειμένου να μην είναι πολύ απότομη και να αποφεύγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Όσοι δεν προσέχουν, συχνά αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα - κυρίως «φουσκώματα», μετεωρισμό (αέρια), πόνο στην κοιλιά, η δυσπεψία και  δυσκοιλιότητα. 
Επίσης, η απότομη αλλαγή της διατροφής σε ένα δύσπεπτο διαιτολόγιο, αυξάνει τις ανάγκες για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με επακόλουθο την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
Αν σε αυτό το γεγονός προστεθεί το ότι τα πασχαλινά εδέσματα περιέχουν άφθονο αλάτι, καταλαβαίνει κανείς γιατί είναι πιθανό να προκληθούν οξύτατα καρδιολογικά προβλήματα στους πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος – και αυτό είναι κάτι που συχνά βλέπουν οι γιατροί που εφημερεύουν στα νοσοκομεία την Κυριακή αλλά και την Δευτέρα του Πάσχα. 
Μία άλλη πιθανή συνέπεια είναι η κρίση ουρικής αρθρίτιδας σε όσους έχουν οριακά ή αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. 
Για όλους αυτούς τους λόγους, η μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να είναι ομαλή – ιδίως κατά το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου, το οποίο όχι μόνο γίνεται νύχτα, αλλά είναι το πρώτο έπειτα από τη νηστεία. 
Τι πρέπει να κάνουμε:
• Μην καταναλώνετε ανεξέλεγκτες ποσότητες φαγητού, ιδίως αμέσως μετά από τη νηστεία.
• Να σερβίρετε πάντοτε το φαγητό στο πιάτο σας και να μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.
• Να αφαιρείτε το ορατό λίπος (την πέτσα) από το κρέας.
• Να καταναλώνετε σε κάθε γεύμα άφθονα λαχανικά και σαλάτες.
• Να καταναλώνετε άφθονα φρούτα στη τη διάρκεια της ημέρας.
• Να πίνετε πολύ νερό.
• Να προτιμάτε τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος του κρέατος (στην σούβλα), αντί να ψήνετε στον φούρνο, στη γάστρα κ.λ.π.
• Όσοι έχουν υψηλά ή οριακά επίπεδα ουρικού οξέος, πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν την κατανάλωση εντοσθίων, γλυκαδιών και αλκοόλ.
• Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, πρέπει να αποφύγουν τα απότομα και μεγάλα γεύματα, καθώς επίσης και τα εντόσθια και τα πολύ «παχιά» (λιπαρά) μέρη του αρνιού (κυρίως την πέτσα) διότι περιέχουν πολύ αλάτι (νάτριο).

healthyliving.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις