Τα 10 πιο συχνά συμπτώματα στους άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη


testosteroni2Η τεστοστερόνη και ο άνδρας
Άνδρες με χαμηλή ολική τεστοστερόνη < 240 ng/dl, είχαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 20 χρόνια συγκριτικά με όσους είχαν υψηλότερη τεστοστερόνη, ανεξάρτητα από την ηλικία, το πάχος και τις επιλογές διαβίωσής τους. Το 6-12% των ανδρών ηλικίας 40-79 ετών εμφανίζει το Σύνδρομο Ανεπάρκειας της Τεστοστερόνης, με χαμηλή τεστοστερόνη στο αίμα και συμπτώματα, όπως μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (libido) και δραστηριότητα, στυτική δυσλειτουργία, γυναικομαστία, αζωοσπερμία (απουσία σπερματοζωαρίων στο σπέρμα), εξάψεις, εφιδρώσεις, κ.ά.

Έχοντας εντοπίσει τα 10 πιο συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα στους άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη αίματος, οι Morley και συν. πρότειναν ένα ερωτηματολόγιο διαγνωστικού ελέγχου για τους ηλικιωμένους άνδρες με τη χρήση των ακόλουθων ερωτήσεων:
1. Παρουσιάζετε μείωση της ερωτικής σας επιθυμίας (libido);
2. Παρουσιάζετε έλλειψη ενέργειας;
3. Παρουσιάζετε μείωση της δύναμης ή/και της αντοχής σας;
4. Έχει μειωθεί το ύψος σας;
5. Έχετε παρατηρήσει κάποια μείωση στην «απόλαυση της ζωής»;
6. Είστε θλιμμένος ή/και κακόκεφος;
7. Είναι οι στύσεις σας λιγότερο έντονες;
8. Έχετε παρατηρήσει μία πρόσφατη επιδείνωση της ικανότητάς σας να κάνετε σπορ;
9. Σας παίρνει ο ύπνος μετά το δείπνο;
10. Έχει σημειωθεί μία πρόσφατη επιδείνωση της απόδοσής στην εργασία σας;
Ένα ΘΕΤΙΚΟ αποτέλεσμα στο ερωτηματολόγιο ορίζεται ως μία απάντηση «ναι» στις ερωτήσεις 1 ή 7 ή σε οποιεσδήποτε 3 ερωτήσεις.
Σε περίπτωση που το τέστ είναι θετικό ζητήστε από τον μικροβιολόγο σας να σας κάνει μία εξέταση της τεστοστερόνης από το αίμα και εάν η τελευταία είναι χαμηλή απευθυνθείτε σε ουρολόγο.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις