Κύστη κόκκυγος: Η κλειστή τεχνική αναβιώνει


Η κύστη κόκκυγος (Pilonidal Cyst) ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.
Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο).Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή.
Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό και καταβολή του οργανισμού.
Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με ορο-αιματηρό υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.

Θεραπεία

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.
Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος όμως θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η «ημίκλειστη». Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό και εξαρτάται από την εμπειρία και την εκπαίδευση που έχει αυτός. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως η μονοπολική διαθερμία, το laser και το RF για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση.
Στην χειρουργική αντιμετώπιση :
Γίνεται προσεκτική χαρτογράφηση της περιοχής, ώστε να αποκαλυφθεί η κύστη αλλά συγχρόνως και όλοι οι συνοδοί συριγγώδεις πόροι.
Με τη χρήση νυστεριού και διαθερμίας ή laser, αφαιρούμε με μεγάλη ακρίβεια τόσο την κύστη όσο και κάθε συριγγώδη πόρο.
Η διαδικασία γίνεται με τοπική η γενική αναισθησία (ανάλογα με το μέγεθος της κύστης και την προτίμηση του ασθενούς), είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου μισή ώρα.
Το εάν το τραύμα θα αφεθεί ανοικτό, ημίκλειστο Ή θα κλειστεί κατά 1ο σκοπό είναι στην κρίση και στην εκπαίδευση του χειρουργού.
Στην περίπτωση της ανοικτής μεθόδου, απαιτείται καθημερινή αλλαγή για τουλάχιστον 45 μέρες.
Προσωπικά προτιμώ την κλειστή τεχνική με έκκεντρη τομή.
Η χρησιμοποίηση της κλειστή μεθόδου (εκτός των περιπτώσεων με οξεία φλεγμονή και παρουσία αποστήματος), με έκκεντρη τομή, και κλείσιμο με δημιουργία δερματικού κρημνού όπως έχει περιγραφεί παλαιότερα από τους Κarydakis και αργότερα από τον Bascom αναβιώνει! Ο χειρουργός κ.Καρυδάκης ήταν από τους πρώτους που εφάρμοσε την μέθοδο αυτή με εξαιρετικά αποτελέσματα την δεκαετία 70-80. Η τεχνική αυτή τροποποίηθηκε στην μορφή που χρησιμοποιούμε σήμερα, από χειρουργούς στις ΗΠΑ, όπως οι John& Thomas Bascom. Η βάση αυτής της τεχνικής είναι η τομή να μην είναι στην μέση γραμμή, ανάμεσα στους γλουτούς, αλλά σε σημείο προς τα έξω για να είναι το τραύμα επιφανειακό, (και όχι μέσα στην μεσογλουτιαία πτυχή, ώστε να ‘αναπνέει’ καλύτερα) και να μην έχει τάση. Έτσι το τραύμα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να διαπυηθεί και να ανοίξει. 
Αυτό μας παρέχει οριστική θεραπεία και ελαχιστοποιεί ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον.
Η τεχνική αυτή και η επιτυχία της, επιβεβαιώνεται στα διεθνή συνέδρια, όπως και έγινε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών φέτος.
Η πιθανότητα υποτροπής ελαχιστοποιείται.
Έτσι, δεν απαιτούνται καθημερινές, επώδυνες αλλαγές, διότι κλείνουμε με ασφάλεια το τραύμα κατά την αυτήν την μέθοδο.
Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από την κλινική για το σπίτι του και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από τρεις μέρες.
Την 3η ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζών και της παροχέτευσης από τον χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους.
Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται μετά από 12-14 ημέρες.

iatronet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις