Λίπωμα: Κλινική εικόνα και αντιμετώπιση


lipoma1To λίπωμα (lipoma) είναι ένα καλόηθες συμπαγές ογκίδιο που βρίσκεται συνήθως κάτω από το δέρμα και αποτελείται από λίπος (ώριμα λιποκύτταρα) προκαλώντας ένα ορατό βουναλάκι καθώς μεγαλώνει αργά. Το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος στο οποίο υπάρχει λίπος. Έχει την κλινική εικόνα ενός ενός στρογγυλού, μαλακού, ευκίνητου όγκου που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.

Υπάρχουν μικρά και μεγάλα λιπώματα. Συνήθως έχουν το μέγεθος φακής και δεν ξεπερνούν τα 3 εκατοστά αλλά μερικές φορές μπορεί να φτάσουν τα 10 εκατοστά. Υπολογίζεται ότι το 1% των ενηλίκων έχει κάποιο λίπωμα. Ορισμένα λιπώματα µπορεί να µην τα αισθανόµαστε καθόλου και να µην µας ενοχλούν, κάποια άλλα όµως µπορεί να τα νιώθουµε να κινούνται κάτω από το δέρµα µας αν τα πιέσουµε.
Το λιπωμα πιστεύεται ότι δεν εξελίσσεται σε καρκίνωμα (λιποσάρκωμα), αρκεί να μην είναι ήδη τέτοιο (ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι κακοήθη εξαλλαγή μπορεί να συμβεί στα λιπώματα). Το σάρκωμα είναι κακοήθης όγκος των μαλακών μορίων (μυών, λίπους, αγγείων, νεύρων, δέρματος κλπ) αλλά και των οστών. Μπορεί να φθάσει σε πολύ μεγάλο μέγεθος, χωρίς να δίνει συμπτώματα.
Το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί παντού στο σώμα: στο λαιμό, στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στο στήθος, στο μάτι, στο χέρι, στο πόδι, στην κοιλιά, στο γλουτό, στο μηρό, στο νεφρό, στα γεννητικά όργανα ακόμα και στηνκαρδιά. Παρόλο που µπορούν να εµφανιστούν σε όλο το σώµα, τα λιπώµατα έχουν µια τάση να εµφανίζονται συχνότερα στο πάνω µέρος του, δηλαδή στην πλάτη, το στήθος, το λαιµό, τον αυχένα και τους ώµους. Δεν εμφανίζονται σε μέρη όπου δεν υπάρχει αρκετό λίπος, όπως είναι οι παλάμες ή τα πέλματα.
lipomaOι αιτίες που οδηγούν στη δημιουργία ενός λιπώματος δεν είναι ξεκαθαρισμένες από τη σύγχρονη ιατρική. Το λιπωμα εμφανίζεται κάτω από το δέρµα (υποδόριος ιστός) ως αποτέλεσµα του ταχέος πολλαπλασιασµού των κυττάρων του λιπώδους ιστού, δηλαδή των λιποκυττάρων.
Συναντάται συχνότερα στις γυναίκες ίσως γιατί διαθέτουν περισσότερο λίπος στο σώμα τους. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολλά λιπώματα (συχνά αποτελούν σύνδρομα). Στατιστικά τα λιπώµατα εµφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες µεταξύ 40 και 60 ετών ενώ σπάνια εντοπίζονται σε παιδιά.

Αντιμετώπιση

Ένα μικρό λιπωμα που δεν ενοχλεί, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί καθώς πρόκειται, όπως είπαμε για καλοήθη όγκο. Το λίπωμα όμως κατά κανόνα μεγαλώνει, έστω με αργό ρυθμό, αλλά μπορεί να φθάσει σε μεγάλες διαστάσεις αν δεν αφαιρεθεί. Το ερώτημα λοιπόν είναι: αφού κατά πάσα πιθανότητα θα μεγαλώνει, γιατί να μην αφαιρεθεί το συντομότερο; Όσο πιο μικρό αφαιρεθεί τόσο καλύτερα γιατί θα είναι μικρότερη η τομή. Εξάλλου ποιος μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι αυτός ο όγκος δεν είναι λιποσάρκωμα; Αν πρόκειται για ένα όγκο που μεγαλώνει απότομα, τότε πρέπει να αφαιρείται οπωσδήποτε, γιατί μπορεί να υποκρύπτει κακοήθεια. Συνήθως ένα λίπωμα παρουσιάζει βραδεία αύξηση του μεγέθους του, με τα χρόνια.
Επειδή βρίσκονται κάτω από το δέρμα, μέσα στον υποδόριο ιστό, τα λιπώματα ψηλαφώνται εύκολα. Είναι ευκίνητα και μαλακά και μόνο αν έχουν μεγάλο μέγεθος ή πιέζουν ευαίσθητα σημεία μπορεί να προκαλούν και πόνο. Υπάρχει και μια σπάνια ειδική μορφή που ονομάζεται αγγειολίπωμα (περιέχει πολλά αγγεία), το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Η αφαίρεση των µικρών λιπωµάτων γίνεται µε τοπική αναισθησία, ενώ για τα µεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική νάρκωση προκειµένου να διευκολυνθούν γιατρός και ασθενής. Γενικά πάντως πρόκειται για µια απλή χειρουργική επέµβαση που συνήθως προϋποθέτει µια τοµή όση περίπου είναι και η διάµετρος του λιπώµατος ή ακόμη μικρότερη. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα που βρίσκεται πάνω από το λίπωμα και το αφαιρεί με ένα τρόπο που μοιάζει με την καισαρική.
Ανεξάρτητα ωστόσο µε το µέγεθος του λιπώµατος, απαιτείται πάνταβιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Προσοχή, κάθε µικρό εξόγκωµα που εµφανίζεται στο σώµα σας δεν είναι απαραίτητα λίπωμα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόµιζαν ότι είχαν λίπωµα και ανέβαλλαν την αντιµετώπιση του έως ότου ανακάλυψαν ότι ήταν µια κύστη που έπρεπε να αφαιρεθεί. Πάντως, αν εμφανίσετε σε κάποιο μέρος του σώματός σας ένα εξόγκωμα που είναι μαλακό και δίνει την εντύπωση πως βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για λίπωμα. Tα χαρακτηριστικά του είναι πως δεν είναι σκληρό, και όταν το πιέζετε, το λίπος από το οποίο αποτελείται μπορεί να μετακινηθεί προς τη μία ή την άλλη πλευρά, και μετά επανέρχεται στη θέση του.
Συνήθως οι όγκοι που εμφανίζονται συχνότερα κάτω από το δέρμα είναι μαλακοί στην αφή και αποτελούν λιπώματα. Σπανιότερα ένα ογκίδιο κάτω από την επιδερμίδα μπορεί να είναι ένας άλλου τύπου καλοήθης όγκος, όπως είναι ένα θήλωμα, το οποίο είναι φτιαγμένο από πρωτεΐνες των μυών, ή ένα ίνωμα. Άλλες φορές τα ογκίδια που παρατηρούμε σε διάφορα μέρη του σώματος είναι κύστεις, που αναγνωρίζονται επειδή περιέχουν υγρό και πολλές φορές αποτελούν μια φλεγμονή. Aπό την άλλη πλευρά, ένας όγκος που παρατηρείται κάτω από το δέρμα μπορεί να είναι καρκίνος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα είναι σκληρός και δεν θα συμπιέζεται, ούτε θα κινείται. Φυσικά ο μόνος ασφαλής τρόπος για να γίνει η διάγνωση είναι η εκτομή και η ιστολογική εξέταση.
Tα λιπωματα μπορεί να εμφανιστούν όχι μόνο κάτω από το δέρμα αλλά και στο εσωτερικό λίπος του σώματος, αυτό δηλαδή που περιβάλλει τα διάφορα όργανα, και να γίνουν αντιληπτά με κάποια ακτινογραφία, υπέρηχο κλπ., επειδή προκαλούν πόνο ή άλλα προβλήματα. Συνήθως ένας τέτοιος όγκος αυξάνεται σε μέγεθος όσο περνάει ο καιρός, είναι συχνά είναι ένα κακοήθης (λιποσάρκωμα).

Τα λιπώµατα που αφαιρούνται σωστά δεν επανεµφανίζονται. Η µόνη περίπτωση που φαίνεται ότι µπορεί να υποτροπιάσουν είναι όταν το λίπωµα έχει προσεκβολές, κοινώς «πόδια» (αυτό το ενδεχόµενο διακρίνεται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέµβασης).
healthyliving.gr

Σχόλια

  1. από τη στιγμή που το λίπωμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά παγιδευμένη λέμφος, κατάλληλη λεμφική μάλαξη ενεργοποιεί την απορρόφηση του και αποβολή του από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις