Επιπλοκές Τοκετού, Τοξοπλάσμωση


egkyos-gataΤοξοπλάσμωση
Τι είναι;
Τοξοπλάσμωση είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το παρασιτικό πρωτόζωο Toxoplasma gondii που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. Μπορείτε να μολυνθείτε από την επαφή με το χώμα ή την άμμο για γάτες που περιέχει περιττώματα γάτας που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο. Επίσης μπορεί να μολυνθείτε από την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ζώα που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο ή από ωμά τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο κρέας. Εάν έχετε μολυνθεί με τοξόπλασμα μια φορά, συνήθως δεν θα μολυνθείτε ξανά.

Συμπτώματα
Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι με τοξόπλασμα δεν έχουν συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι έχουν μολυνθεί. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, μπορούν να μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό και πρήξιμο στους λεμφαδένες.
Πώς μπορείτε να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί;
Με μια εξέταση αίματος μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε μολυνθεί με τοξόπλασμα  ή αν είχατε μολυνθεί κατά το παρελθόν. Δεδομένου ότι η εξέταση αυτή δεν γίνεται σε τακτική βάση, μπορεί προγραμματίσετε μία προτού μείνετε έγκυος.
Με σπάνια εξαίρεση, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί τουλάχιστον 6 έως 9 μήνες πριν από τη σύλληψη αναπτύσσουν ανοσία στο τοξόπλασμα και δε μεταδίδουν τη μόλυνση στο μωρό τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Τοξοπλάσμωσης για το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Περίπου το ήμισυ των γυναικών που έχουν προσβληθεί από τοξόπλασμα μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση από τον πλακούντα στο έμβρυο. Οι πιθανότητες μετάδοσης της λοίμωξης στα πρώτα στάδια της κύησης είναι λιγότερες απ’ ότι σε πιο προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μια λοίμωξη στην αρχή της κύησης είναι συνήθως πιο σοβαρή από μια που θα συμβεί σε μετέπειτα στάδιο. Τα περισσότερα μωρά που έχουν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι της τοξοπλάσμωσης όταν γεννιούνται, αλλά πολλά από αυτά αναπτύσσουν μαθησιακά, οπτικά και ακουστικά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.
Πώς μπορείτε να μάθετε αν το έμβρυο έχει μολυνθεί;
Εάν η μητέρα έχει τοξοπλάσμωση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελέγξετε αν το έμβρυο έχει μολυνθεί:
  • Το υγρό γύρω από το έμβρυο ή το αίμα του εμβρύου μπορεί να ελεγχθεί για τη μόλυνση.
  • Περίπου το ένα τρίτο των μολυσμένων εμβρύων παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα που μπορεί να είναι ορατό σε ένα υπερηχογράφημα.
  • Μπορεί να γίνει αιματολογική εξέταση του μωρού μετά τη γέννησή του.
Μπορεί το τοξόπλασμα να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;
Η λοίμωξη από τοξόπλασμα μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αντιβιοτικά. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί η λοίμωξη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για την πρόληψη της μόλυνσης του εμβρύου. Αν το έμβρυο έχει ήδη μολυνθεί, η θεραπεία μπορεί να κάνει την ασθένεια λιγότερο σοβαρή. Το μωρό μπορεί επίσης να ξεκινήσει τη θεραπεία στο πρώτο έτος της ζωής του.
Τι μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της λοίμωξης από τοξόπλασμα;
  • Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες και εξασφαλίστε ότι το κρέας έχει ψηθεί καλά.
  • Πλύνετε σχολαστικά ή καθαρίστε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε.
  • Πλύνετε τα μαγειρικά σκεύη και τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό αφότου έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα.
  • Να φοράτε γάντια στην κηπουρική και κατά τη διάρκεια κάθε επαφής με το έδαφος ή την άμμο, διότι ενδέχεται να περιέχουν περιττώματα γάτας. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με το έδαφος ή την άμμο.
  • Αποφύγετε την αλλαγή άμμου για γάτες. Αν πρέπει να το κάνετε, να φοράτε γάντια και πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά. Μην ταΐζετε γάτα σας ωμά ή μαγειρεμένα κρέατα.
iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις