ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ... ΥΓΕΙΑΣ

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην υγειονομική φροντίδα των Ελλήνων

Οι ιατρικές υπηρεσίες των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων διατίθενται πλέον και στον απλό κόσμο, ιδιαιτέρα αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνά η Ελλάδα του Μνημονίου, σε μια προσπάθεια οι Ε.Δ. να συμβάλλουν όσο και όπου μπορούν στη... βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας του κοινωνικού συνόλου, λειτουργώντας επικουρικά του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Παναγιωτόπουλου, πριν από μερικούς μήνες είχε πραγματοποιηθεί υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, και με τη συμμετοχή των αρχηγών των γενικών επιτελείων, μεγάλη σύσκεψη των υγειονομικών υπηρεσιών των κλάδων, προκείμενου αφενός να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος, μέσω διακλαδικών προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού, και αφετέρου να επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία για την εξυπηρέτηση των πολιτών, τόσο των στρατιωτικών (εν ενεργεία και απόστρατων και των οικογενειών τους) όσο και των υπόλοιπων μη στρατιωτικών δικαιούχων νοσηλείας από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασιστεί να δημιουργηθούν εννέα διακλαδικές κλινικές στα στρατιωτικά νοσοκομεία, από τις οποίες οι τρεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, έχει αναβαθμιστεί η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ με συντονιστικό ρόλο, χωρίς να καταργηθούν οι αντίστοιχες διευθύνσεις των κλάδων, ενώ τέλος όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία υποχρεώνονται φέτος να υποβάλουν για πρώτη φορά στη ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ τις απαιτήσεις τους σε υγειονομικό υλικό, προκειμένου εν συνεχεία να υποβάλλονται οι αιτήσεις αγοράς ενωμένα και διακλαδικά με σκοπό τη συμφωνία καλυτέρων τιμών. Η συμβολή του ΥΕΘΑ στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας των ακριτών κατοίκων των νησιωτικών περιοχών της χώρας, εκτός των προαναφερθέντων, που αποτελούν μια έμμεση, αλλά ουσιαστική βοήθεια των Ε.Δ. στην υγειονομική περίθαλψη του ελληνικού λαού (στρατιωτικών και πολιτών), περιλαμβάνει και τα ακόλουθα πολύ σημαντικά. Με απόφαση του ΥΕΘΑ στις 26/6/2012, καθορίστηκε η παροχή του δικαιώματος δωρεάν εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περιθάλψεως στους μόνιμους κατοίκους των νησιών Καστελόριζου (Μεγίστης), Γαύδου και Αγαθονησίου από τα στρατιωτικά νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ. Με απόφαση του ΥΕΘΑ της 24/8/2010, καθορίστηκε η παροχή δικαιώματος υγειονομικής περιθάλψεως στους μονίμους κατοίκους των νησιών Σαμοθράκη, Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος. Νίσυρος, Χάλκη, Καστελόριζο, Ψαρά, Ηράκλεια, Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Κέρος, Γαύδος, Σίκινος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σκύρος, Φούρνοι, Οινούσσες, Θύμαινα, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Αμοργός και Ανάφη από τα στρατιωτικά νοσοκομεία των Ε.Δ., με τη δαπάνη να βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα ή τους ίδιους τους ασθενείς. Επίσης, στο ευρύτερο πλαίσιο της υγειονομικής συμβολής των Ε.Δ. περιλαμβάνονται:

 Οι αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών από τα ακριτικά νησιά στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδος ή της Κρήτης με τα πτητικά μέσα των Ε.Δ. και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
 Η ιατρική υποστήριξη από τους ιατρούς και τους νοσοκόμους όλων των μονάδων των Ε.Δ. προς τους κάτοικους των γειτονικών τους περιοχών.
 Το ετήσιο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών. Σε ετήσια βάση, ένα πλοίο του ΠΝ, συνήθως αρματαγωγό, μεταφέρει μεικτή ομάδα ιατρών διάφορων ειδικοτήτων και των τριών κλάδων των Ε.Δ. και νοσηλευτές, μαζί με ιατρικά μηχανήματα. σε διάφορα μικρά νησιά, εξετάζοντας προληπτικά τους κατοίκους τους. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι ατύπως μεν, ουσιαστικώς δε, κάθε κλάδος των Ε.Δ έχει «υιοθετήσει» από ένα τέτοιο νησί. Ο Στρατός Ξηράς το Καστελόριζο. η Πολεμική Αεροπορία τη Σκύρο, το Πολεμικό Ναυτικό τη Γαύδο.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 09/02/2013 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)
http://staratalogia.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6511.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις