Η συναισθηματική εξάρτηση του ερωτευμένου εφήβου


Της Μυρσίνης Κωστοπούλου

Ο γιος μου είναι 14 ετών και έχει ερωτευτεί μία συμμαθήτρια του. Είναι πλήρως υποταγμένος στην κοπέλα, έχει παραμελήσει τον εαυτό του και όλο μας λέει ότι εάν χωρίσει δεν θα το αντέξει.
Η εξάρτηση από τις σχέσεις με το άλλο φύλο είναι ένα πρόβλημα που πολλοί έφηβοι αντιμετωπίζουν. Σχετίζεται τόσο με τα υπαρξιακά ερωτήματα που εγείρει η εφηβεία ως περίοδο άγχους και αλλαγών, όσο και με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του εφήβου.

Η εξάρτηση εκφράζεται μέσα από μία αποκλειστική προσήλωση στο πρόσωπο του άλλου, συχνά με υπερβολικό και αυτοκαταστροφικό τρόπο, από την ταύτιση της προσωπικής αξίας με το τι πιστεύει ο άλλος για τον ίδιο, από την έλλειψη οριοθέτηση στις σχέσεις και από την αδυναμία φροντίδας των προσωπικών αναγκών.

Αντίστοιχες τάσεις αλληλεξάρτησης συχνά προϋπήρχαν στο περιβάλλον του εφήβου ή στην παιδική του ηλικία, τις οποίες τείνει να αναπαράγει.

Η υπερπροστατευτικότητα των γονιών επίσης όπως και η χαμηλή αυτοεκτίμηση του εφήβου αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην εξάρτηση.

Βοηθήστε τον γιο σας να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, χτίζοντας ένα νέο πλαίσιο αυτονομίας και όχι εξάρτησης, εξηγώντας του παράλληλα τους συναισθηματικούς κινδύνους που εγκυμονεί η εξάρτηση. 

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις