Τι κρύβει η λατρεία για τα ψώνια


Της Μυρσίνης Κωστοπούλου

Τα ψώνια με κάνουν να νιώθω ευφορία και ένα αίσθημα πληρότητας που κατά τα άλλα μου λείπει. Εύκολα μελαγχολώ όταν γυρίζω σπίτι και μετά οι ενοχές με κατακλύζουν. Είναι μια μορφή εξάρτησης η σχέση μου με τα ψώνια; Είναι θεραπεύσιμη;
Το «καταναλώνω άρα υπάρχω» ως άρρητη επιταγή αποτελεί συχνό λόγο ύπαρξης για πολλά άτομα που αναζητούν ένα άμεσο αίσθημα ικανοποίησης.

Το «καταναλώνω» γίνεται μανία όταν φορτίζεσαι διαρκώς από θυμό, άγχος, απογοήτευση, νιώθεις έντονη και καθημερινή ανάγκη να καταναλώνεις, εύκολα χάνεις τον έλεγχο των χρημάτων σου και καταλήγεις να χρησιμοποιείς ασυνείδητα τα ψώνια σαν μέσο αγχόλυσης και ψυχικής ευφορίας. 

Η υλιστική πληρότητα που εύκολα και εύπεπτα προσφέρουν τα ψώνια, συχνά υποκαθιστούν ένα βαθύτερο ψυχολογικό κενό. Το άτομο υποκύπτει σε ένα φαύλο κύκλο όπου καταλήγει να είναι χρεωμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, απομονώνεται κοινωνικά, νιώθει ενοχές, σύγχυση, ντροπή και χάνει την αυτοεκτίμησή του.

Η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση προτείνεται στην περίπτωσή σας αφενός μεν για να χτίσετε έναν υγιή αυτοέλεγχο αφετέρου για να εμβαθύνετε στα αίτια τηςσυμπεριφοράς σας και να βρείτε εκ νέου ένα εκ των έσω αίσθημα ικανοποίησης.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις