Ασφαλές το αλκοόλ με μέτρο στην εγκυμοσύνη

 Ασφαλές το αλκοόλ με μέτρο στην εγκυμοσύνη
Ως και οκτώ ποτά την εβδομάδα στην αρχή της εγκυμοσύνης θεωρούνται ασφαλή, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία

  Κοπεγχάγη 

Η κατανάλωση μικρών ή μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν συνδέεται με αναπτυξιακά προβλήματα στο παιδί που θα έλθει στον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Δανία.

Ασφαλής η μέτρια κατανάλωση
Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Ωρχους και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «BJOG» ότι ένα με οκτώ ποτά την εβδομάδα δεν συνδέονται με βλάβες στην ανάπτυξη του παιδιού.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι περισσότεροι γιατροί δεν συνιστούν σε γενικό πλαίσιο στις εγκύους να καταναλώνουν αλκοόλ – κάποιοι συμβουλεύουν πάντως τις εγκύους που επιθυμούν να πιουν, να μην καταναλώνουν περισσότερα από ένα με δύο ποτά την εβδομάδα, και αυτό μετά από τη 12η εβδομάδα της κύησης.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με αποβολές, χαμηλό βάρος του βρέφους κατά τη γέννηση καθώς και εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο το οποίο συνδέεται με προβλήματα ανάπτυξης, προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που μπορούν να οδηγήσουν σε υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλοιώσεις στα χαρακτηριστικά του προσώπου καθώς και ανωμαλίες στους μυς, στην καρδιά και στους νεφρούς.
Η μελέτη
Οι δανοί ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 1.600 εγκύους οι οποίες παρακολουθήθηκαν από την πρώτη επίσκεψη προγεννητικού ελέγχου. Οι μισές εξ αυτών γίνονταν για πρώτη φορά μητέρες ενώ ποσοστό μικρότερο του 30% κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη. Οι εθελόντριες ρωτήθηκαν σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ που έκαναν.
Ως μικρή κατανάλωση ορίστηκε η κατανάλωση 1-4 ποτών την εβδομάδα, ως μέτρια η κατανάλωση 5-8 ποτών την εβδομάδα και ως μεγάλη η κατανάλωση εννέα ή και περισσότερων ποτών την εβδομάδα.
Οι επιστήμονες ρώτησαν τις γυναίκες και σχετικά με την επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά την οποία το άτομο δεν πίνει σε καθημερινή βάση αλλά καταναλώνει πέντε ή περισσότερα ποτά σε μια και μόνο περίσταση. Στη μελέτη περιελήφθησαν και έγκυες οι οποίες δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης.
Διερεύνηση της επίδρασης
Στο πλαίσιο της μελέτης διερευνήθηκε η επίδραση του αλκοόλ στο IQ των παιδιών, στην προσοχή τους, στο να φέρνουν εις πέρας εκτελεστικές λειτουργίες όπως ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο αυτοέλεγχος όταν αυτά ήταν σε ηλικία πέντε ετών.
Οι ερευνητές κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι η μικρή ως και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στις αρχές της εγκυμοσύνης δεν είχε σημαντική επίδραση στη νευρική ανάπτυξη των πεντάχρονων παιδιών – ούτε η επεισοδιακή κατανάλωση φάνηκε να επιδρά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματός τους.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη μελέτη δεν εμφανίστηκαν διαφορές στα αποτελέσματα των τεστ νοημοσύνης που διεξήχθησαν σε πεντάχρονα των οποίων οι μητέρες έπιναν ένα ως τέσσερα ποτά ή πέντε ως οκτώ ποτά την εβδομάδα κατά την εγκυμοσύνη τους σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των τεστ παιδιών των οποίων οι μητέρες δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.
Προβλήματα προσοχής από την υπερκατανάλωση
Ωστόσο η κατανάλωση περισσότερων από εννέα ποτών την εβδομάδα φάνηκε να συνδέεται με προβλήματα προσοχής στα παιδιά.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης Ούλρικ Σιέλερ Κέσμοντελ από το Πανεπιστήμιο του Ωρχους και Ερικ Λίκε Μόρτενσεν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης «η μεγάλη έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ έχει συνδεθεί επανειλημμένως με σοβαρά προβλήματα στη νευρική ανάπτυξη με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ευφυΐα, στην προσοχή και στις εκτελεστικές λειτουργίες . Τα ευρήματά μας δείχνουν όμως ότι η μικρή ως και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν συνδέεται με παρενέργειες στα πεντάχρονα παιδιά».


tovima.gr


Από την Στρ. Ιατρό Ζωή Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις