Διατροφή μετά την άσκηση .


Το σώμα μας μετά την προπόνηση , έχει καταπονηθεί , έχει αφυδατωθεί, η τιμές του σακχάρου έχουν πέσειΟλοκληρώσατε τη προπόνηση στο γυμναστήριο και δε βλέπεται την ώρα να φτάσετε σπίτι, θεωρώντας ότι τελειώσατε ? … νομίζεται ότι τελειώσατε !!!! 
…τα επόμενα 45΄ λεπτά πρέπει να καταναλώσετε το ¨μετά – προπονητικό¨ γεύμα, μην πάει χαμένος ο κόπος !
Το σώμα μας μετά την προπόνηση , έχει καταπονηθεί , έχει αφυδατωθεί, η τιμές του σακχάρου έχουν πέσει, οι αποθήκες που αντλούμε ενέργεια έχουν εξαντληθεί.
Για να ξεκινήσει ένας σωστός αναβολισμός και να επανέλθει γρήγορα το σώμα μας, πρέπει να ακολουθούμε σοβαρά το ¨μετα – προπονητικό¨ γεύμα ! 
Δεδομένου, ότι έχουμε ένα γενικά ισορροπημένο διατροφολόγιο.
Ακολουθούν τα 5 καλύτερα γεύματα – σνακ για μετά την άσκηση :
1ο ΜΠΑΝΑΝΑ , εννοείται ! Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες απ τους οποίους περιέχει σουκρόζη, φρουκτόζη και γλυκόζη. Αυτοί είναι απλοί υδατάνθρακες που σημαίνει ότι απορροφώνται αμέσως απ το σώμα και δίνουν άμεσα ενέργεια οπότε ανεβάζουν και το σάκχαρο μας.
Αυτό που αναζητάμε μετά την προπόνηση είναι να ερεθίσουμε γρήγορα το σάκχαρο μας ( κατ επέκταση και την ινσουλίνη μας). Αυτή η αντίδραση , είναι υπεύθυνη για να χτίσουμε του μυς , να διώξουμε το περιττό λίπος και να επανέλθει γρήγορα η αποθεραπεία.
Η μπανάνα, περιέχει Κάλιο, είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει ρόλο στην πρωτεινοσύνθεση, διατήρηση και ανάπτυξη του μυϊκού ιστού. Επίσης ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα, για την μυϊκή συστολή. Βοηθάει στη απομάκρυνση του Νατρίου.
Περιέχει πολλές ακόμα βιταμίνες , σε μικρότερες συγκεντρώσεις.

Πολύ καλά συνδυάζεται σαν χυμό, με γάλα άπαχο. Το γάλα θα καταπολεμήσει και την αφυδάτωση, ενώ ο συνδυασμός τους μας παρέχει την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης και υδατάνθρακα.
2ο ΓΑΛΑ ΑΠΑΧΟ + ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ + ΜΕΛΙ.
Μελέτες δείχνουν, ότι η κατανάλωση αποβουτυρωμένου γάλακτος μετά την άσκηση μπορεί να προωθήσει την αποκατάσταση και την αναπλήρωση υγρών του σώματος καλύτερα από το νερό και μπορεί άξια αν ανταγωνιστεί τα ¨ισοτονικά¨ αθλητικά ποτά. Το συνδυάζουμε πολύ σωστά με μπάρες δημητριακών και μέλι . έτσι παίρνουμε και την ποσότητα του υδατάνθρακα που έχουμε ανάγκη και παράλληλα ερεθίζουμε το σάκχαρο μας , όσο πρέπει.
3ο ΡΥΖΟΓΑΛΟ 
Περιέχει πολύ καλή αναλογία πρωτεΐνης + υδατάνθρακα , ενώ περιέχει ρύζι + ζάχαρη που είναι στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ανεβάζουν τη τιμή της γλυκόζης – σακχάρου μας.
Κάτι άλλο που συμβαίνει με αυτό το συνδυασμό είναι ότι , γαλακτοκομικά + ρύζι , δρουν συμπληρωματικά. Ο συνδυασμός τους εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δημιουργώντας πρωτεΐνη ¨υψηλής βιολογικής αξίας¨.
4ο ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ + ΑΠΑΧΟ ΤΥΡΙ 
Οι ρυζογκοφρέτες και γενικά το ρύζι , είναι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, προκαλεί την άμεση αντίδραση του σακχάρου μας. Το τυρί , μας δίνει καλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

5ο ΑΠΑΧΟ ΓΙΑΟΎΡΤΙ + ΓΛΥΚΌ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ Ή ΜΕΛΙ + ΦΡΟΎΤΑ , ΜΠΑΝΆΝΑ 

Πλήρες σνακ με πρωτεΐνη , υδατάνθρακα , ζάχαρη , φρουκτόζη.
Τα γεύματα , προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα , σε ένα πλήρες ισορροπημένο διατροφολόγιο.

Συγγραφέας: Νικολίτσα Βασιλοπούλου 

Στρ. Ιατρός Ζωή Κ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις