Απλός έρπητας του ματιού


Τι είναι ο απλός έρπητας;
Ο απλός έρπητας οφείλεται σε έναν ιό που προσβάλλει το δέρμα, τους βλεννογόνους και τα νεύρα.
Υπάρχουν δυο βασικοί τύποι απλού έρπητα.
Ο τύπος Ι είναι ο πιο συνηθισμένος και είναι υπεύθυνος για τον απλό έρπητα του ματιού και το γνωστό έρπητα του στόματος.
Ο τύπος II είναι υπεύθυνος για τον έρπητα που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί λοίμωξη πάνω από τη μέση.
Απλός έρπητας του τύπου Ι παρουσιάζεται στο 90% των ανθρώπων, συνή θως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της εφηβείας.
Η λοίμωξη που εκδηλώνεται συνήθως με ένα μικρό ερεθισμό στο στόμα και στο λαιμό, εμφανίζεται αφού έρθουμε σε επαφή με ένα ήδη μολυσμένο άτομο και συνήθως περνάει γρήγορα. Ο ιός, αφού προκαλέσει την πρώτη λοίμωξη, μπαίνει σε μια φάση αδράνειας, παραμένοντας στα κύτταρα των νεύρων που καταλήγουν στο δέρμα του μα τιού.
Μερικές φορές, ο ιός επανεργοποιείται και προκαλεί υποτροπές.
Τι είναι ο απλός έρπητας τον ματιού;
Ο πιο συνηθισμένος έρπητας του ματιού προκαλείται από τον τύπο Ι και είναι μια υποτροπιάζουσα λοίμωξη του κερατοειδή (της μπροστινής διάφανης επιφάνειας του ματιού), η οποία μπορεί να απειλήσει την όραση.
Η λοίμωξη αυτή ποικίλλει σε διάρκεια, σοβαρότητα και ανταπόκριση στη θεραπεία, και εξαρτάται εν μέρει από το ποιο από τα διάφορα στελέχη του έρπητα τύπου Ι προκάλεσε την αρχική λοίμωξη.
Θα μπορούσαμε να τη θεωρήσουμε το αντίστοιχο του γνωστού έρπητα του στόματος. Η ασθένεια εκδηλώνεται συνήθως στην επιφάνεια του κερατοειδή. Το μάτι κοκκινίζει, γίνεται ευαί σθητο στο φως και δημιουργεί αίσθημα ενόχλησης.
Στα περισσότερα άτομα αυτά είναι τα μόνα συμπτώματα.
Δυστυχώς όμως, ένα στα τέσσερα άτομα που πάσχουν από λοίμωξη του κερατοειδή πιθανόν να παρουσιάσουν κάποια υποτροπή μέσα σε δυο χρόνια. Η λοίμωξη μπορεί να προχωρήσει πιο βαθιά μέσα στον κερατοειδή και να προκαλέσει μόνιμη ουλή ή λοίμωξη στο εσωτερικό του ματιού. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει χρόνια έλκη, που μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν.
Ο απλός έρπητας του ματιού παρουσιάζεται συνήθως μόνο στο ένα μάτι και σπανίως προσβάλλει και το άλλο. Είναι απίθανο να μεταδοθεί σε άλλο άτομο.
Σε άτομα με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα, ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να μολύνει κι άλλα μέρη του ματιού ή του σώματος, όπως για παράδειγμα, τον αμφιβληστροειδή ή τον εγκέφαλο, αλλά αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο απλός έρπητας του ματιού δεν προκαλείται συνήθως από τον έρπητα του τύπου II, δηλαδή τον έρπητα που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Παρόλ’ αυτά ο έρπητας του ματιού μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να μεταδο θεί με τη σεξουαλική επαφή.

Πως θεραπεύεται ο έρπητας του ματιού;
Η θεραπεία αυτής της ασθένειας του ματιού εξαρτάται από την έκταση της. Συνήθως χρησιμοποιούμε αντιϊκά φάρμακα, που ίσως χρειαστεί να τα βάζουμε πολύ συχνά π.χ. μία σταγόνα κάθε μία ώρα.
Μερικές φορές, ίσως χρειαστεί να ξύσουμε την επιφάνεια του κερατοειδή, να επιδέσουμε το μάτι, ή να χρησιμοποιήσουμε διάφορα φάρμακα. Σε περιπτώσεις με μεγάλη ουλή και απώλεια της όρασης, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μεταμόσχευση του κερατοειδή.
Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτούμε έναν οφθαλμίατρο πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε θεραπεία, γιατί μερικά φάρμακα μπορεί να χειροτερέψουν την ασθένεια.

Από τη Στρ. Ιατρό Ζωή Κ.

iator.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις