Θεράπευσαν τυφλά ποντίκια με μεταμόσχευση κυττάρων


Βρετανοί επιστήμονες αποκατέστησαν την όραση τυφλών ποντικιών μεταμοσχεύοντας φωτοευαίσθητα κύτταρα στο εσωτερικό των ματιών τους. Το επίτευγμα αυτό θεωρείται σημαντικό βήμα προόδου προς την θεραπεία ασθενών με εκφυλιστικές οφθαλμοπάθειες.
Οι επιστήμονες από το Ίδρυμα Οφθαλμολογίας του University Collegeστο Λονδίνο έκαναν εγχύσεις κυττάρων από νεαρά, υγιή ποντίκια απ’ ευθείας στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες ενήλικων ποντικιών τα οποία έπασχαν από μόνιμη νυχτερινή τύφλωση.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».
Τα κύτταρα που τους μεταμόσχευσαν ήταν ανώριμα ραβδία – τα φωτοευαίσθητα κύτταρα που εκ φύσεως υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή και είναι εξαιρετικά σημαντικά για να βλέπουμε στο σκοτάδι.
Έπειτα από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, το περίπου 17% των μεταμοσχευμένων κυττάρων είχαν ωριμάσει και είχαν σχηματίσει τις συνδέσεις που απαιτούνται, ώστε να μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Ημετάδοσηαυτήείναιαπαραίτητηγιαναυπάρξειόραση.
Οι ερευνητές έλεγξαν στη συνέχεια την όραση των ποντικιών σε ένα μισοσκότεινο δοχείο με νερό. Τα ζώα κατάφεραν να δουν ένα μικρό φως πάνω από μία πλατφόρμα, που τους επέτρεψε να βγουν γρήγορα από το νερό.
Μία άλλη ομάδα ποντικιών με νυχτερινή τύφλωση, στα οποία δεν είχε γίνει έγχυση ραβδίων, επίσης κατάφερε να βγει από το νερό, αλλά έπειτα από πολλή ώρα, καθώς στην τύχη έβρισκαν την πλατφόρμα.
«Για πρώτη φορά απεδείχθη πως είναι δυνατόν να ενσωματωθούν επιτυχώς φωτοευαίσθητα κύτταρα σε υπάρχον αμφιβληστροειδικό κύκλωμα και να βελτιωθεί η όραση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπιν Άλαϊ, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε την επιτυχία αυτή με φωτοευαίσθητα κύτταρα από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, και τελικά να προχωρήσουμε σε μελέτες σε ανθρώπους - κάτι που ασφαλώς χρειάζεται χρόνο για να συμβεί».
Ο δρ Άλαϊ πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά των ποντικιών στο ημίφως αποτελεί την «υπέρτατη απόδειξη» πως αποκαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό η όραση των ποντικών στα οποία έγινε η κυτταρική έγχυση.
Η απώλεια των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς αποτελεί τον λόγο για τον οποίο χάνουν την όρασή τους πάσχοντες από νοσήματα όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Από τη Στρ. Ιατρό Ζωή Κ.
tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις