ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗ



·        Ένας στους πέντε θανάτους προκαλείται από το κάπνισμα. Στους καπνιστές που καπνίζουν όλη τη ζωή τους, το 50% θα πεθάνει πρόωρα από επιπλοκή που θα προκαλέσει το κάπνισμα.
·        Το κάπνισμα είναι η αιτία θανάτου από καρκίνο, εγκεφαλικό και νόσους των πνευμόνων. Είναι παράγοντας κινδύνου για αναπνευστικές λοιμώξεις, οστεοπόρωση, ανοσολογικές διαταραχές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, ακόμη και για επιβράδυνση θεραπείας ενός τραύματος. Το κάπνισμα χειροτερεύει πολύ το σακχαρώδη διαβήτη και αυξάνει σημαντικά τη γάγγραινα στα κάτω άκρα.


·        Το 70% των καπνιστών επιθυμούν να το κόψουν και αυτό κάθε χρόνο επιτυγχάνεται σε ποσοστό 40% τουλάχιστον για μία μέρα. Υπολογίζεται ότι το 80% αυτών που προσπαθεί, επιστρέφει στο κάπνισμα μέσα σε ένα μήνα και τελικά μόνο το 3% των καπνιστών απαλλάσσονται σταθερά από το τσιγάρο.


·       Εξάρτηση από νικοτίνη: Με την πρώτη εισπνοή, η νικοτίνη περνάει τους πνεύμονες ταχύτατα, μπαίνει στην κυκλοφορία αίματος και φτάνει σε δευτερόλεπτα στον εγκέφαλο, όπου την αρπάζουν οι χολινεργικοί υποδοχείς. Εκεί θα  αρχίσει η εξάρτηση! Ελαττώνεται το στρες και η ανησυχία. Οι καπνιστές  μετριάζουν το θυμό τους και ελέγχουν τη διάθεσή τους. Αυξάνεται η συγκέντρωσή τους, η προσοχή τους, βραχύνεται ο χρόνος απαντήσεώς τους σε ερώτηση.
·       Η διακοπή καπνίσματος συνοδεύεται από συμπτώματα εκνευρισμού, κακής διάθεσης, ανησυχίας, υπερκινητικότητας.

·       Η κατανόηση του μηχανισμού της εξάρτησης στη νικοτίνη έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, όπως η βαρενικλίνη με ειδική δράση στον εγκέφαλο επί χολινεργικών υποδοχέων νικοτίνης.
·       Οι θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων στέρησης. Οι τσίχλες νικοτίνης υπάρχουν σε μορφές 2 και 4 mg. Συστήνεται η κατανάλωση 9-12 κομματιών ημερησίως με το  μέγιστο επιτρεπτό αριθμό να μην υπερβαίνει τα 30. Κάθε κομμάτι πρέπει να μασιέται για μισή ώρα. Ο ρυθμός απελευθέρωσης της νικοτίνης από την τσίχλα εξαρτάται από την ταχύτητα μασήματος. Όταν αυτός είναι γρήγορος, η  κατάποση σιέλου γεμάτου νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες από το γαστρεντερικό ή και πονοκέφαλο. Είναι σημαντικό για τον χρήστη να μάθει να μασάει αργά. Τέλος, όταν κάποιος χρησιμοποιεί τσίχλες νικοτίνης θα πρέπει να αποφεύγει 15 λεπτά πριν και κατά τη διάρκεια του μασήματος την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, καφέ, μπύρας ή κρασιού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις