ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»


Η χοληστερόλη είναι λιπώδης ουσία που παράγεται στο ήπαρ και επίσης λαμβάνεται με τις τροφές. Είναι απαράιτητη για τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορμονών. Είναι αδιάλυτη και δεν κυκλοφορείελεύθερη στο αίμα. Συνδέέται με πρωτεϊνες που δρουν ως μεταφορείς της.
Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες βασισμένες στη σχετική αναλογία μεταξύ λιπιδίων και πρωτεϊνών:

VLDL-  χυλομικρά
IDL-  ενδιάμεσης πυκνότητας λιποπρωτεϊνες
LDL-  χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες
HDL  -  υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες
Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες LDLή «κακή» χοληστερόλη, περιέχουν μεγάλο ποσοστό χοληστερόλης συγκριτικά με την πρωτεϊνη που είναι συνδεδεμένη και κυκλοφορεί στο αίμα υπό μορφή σφαιρικών σωματιδίων. Τα 2/3 της χοληστερόλης κυκλοφορεί ως LDLκαι μεταφέρεται στα κύτταρα. Όταν είναι αυξημένη, αποτελεί σοβαρό επιβλαβή παράγοντα, επειδή επικάθεται στο τοίχωμα των αρτηριών, δημιουργώντας στένωση ή πλήρη απόφραξη.
Η υψηλής πυκνότητας HDL, ή «καλή» χοληστερόλη, συμβάλει θετικά στην υγεία. Μεταφέρει στο ήπαρ την αδέσμευτη χοληστερόλη, όπου διασπάται σε χολικά άλατα και τελικά αποβάλλεται από το έντερο. Αντίθετα, άτομα με χαμηλή HDLέχουν συνήθως και αυξημένα τριγλυκερίδια, που είναι ένας επιβλαβής συνδυασμός.
Η υψηλή ολική χοληστερόλη, αυξάνει κατά 2,5 φορές τη συχνότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε περιπτώσεις επιβαρυμένης κληρονομικότητας, υπάρχει στο ήπαρ μειωμένος αριθμός υποδοχέων LDL. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται αυξημένη αντίσταση στα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα και εμφάνιση πρώιμης αθηροσκήρυνσης.
Η κλινική εικόνα της αθηροσκλήρυνσης εμφανίζεται σε ενήλικες, αν και αρχίζει από την εμβρυϊκή ηλικία. Πρόκειται για μια νόσο ιδιότυπη με πολυπαραγοντική αιτιολογία. Έχει εκλεκτική εντόπιση σε ζωτικές αρτηρίες με τελική κατάληξη τη θρόμβωση.
Όταν προσβάλλει:
·        τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, προκαλεί έμφραγμα.
·        τις έξω και ενδοκρανιακές αρτηρίες, προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο
·        τις αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση
·        τις αρτηρίες των κάτω άκρων, μπορεί να προκαλέσει γάγγραινα




Από την Στρ Ιατρό Ζωή Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις