Ο Δεκάλογος της Υγιεινής διατροφής



Πρώτο: Ο ρυθμός των γευμάτων πρέπει να διατηρείται σταθερός.

Δεύτερο: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και ίνες. Μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν το γλυκό ως επιδόρπιο.

Τρίτο: Σε κάθε γεύμα να περιέχεται άρτος ή άλλα δημητριακά, όπως βρώμη, καλαμπόκι.. Όλα αυτά περιέχουν άμυλο, σάκχαρο δηλαδή βραδείας απορρόφησης, ώστε να διατηρείται το αίσθημα κορεσμού. Το αντίθετο συμβαίνει με τη ζάχαρη ή τα γλυκά που απορροφώνται αμέσως.


Τέταρτο: Τα γαλακτοκομικά καλό θα είναι να περιέχονται στην καθημερινή τροφή. Αποτελούν σπουδαία πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D που είναι πολύ αναγκαία, ιδίως στη νεαρή ηλικία. Καλό είναι να αποφεύγεται το πλήρες γάλα.

Πέμπτο: Ψάρι συνιστάται στο διαιτολόγιό μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

Έκτο: Προσοχή στην ανεξάρτητη προσθήκη λιπαρών. Προτιμώνται τα φυτικά έλαια π.χ. το ελαιόλαδο

Έβδομο: Είναι αδικαιολόγητη η συχνή χρήση σακχάρων ταχείας απορρόφησης, όπως υπάρχουν στα γλυκά κουταλιού, τούρτες, σακχαρούχα αναψυκτικά. Επιπλέον, στα αναψυκτικά τύπου “coca cola” περιέχεται καφεϊνη, η οποία προκαλεί διούρηση και έτσι αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα ασβεστίου που είναι πολύ αναγκαίο για τους μυς, τα νεύρα και τα οστά.
 
Όγδοο: Πίνετε νερό ένα με ενάμισι λίτρο την ημέρα και ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των νεφρών και η ενυδάτωση του σώματος. Προτιμάται το δροσερό νερό, ώστε να περνάει γρήγορα από το στομάχι και να ενυδατώνεται ο οργανισμός, σε σχέση με το ζεστό και μάλιστα σακχαρούχο νερό των αναψυκτικών που λιμνάζει για αρκετή ώρα.

Ένατο: Ως προς το αλκοόλ, δεν πρέπει να πίνει ο άντρας πάνω από τρία ποτήρια τη μέρα και η γυναίκα πάνω από δύο.

Δέκατο: Περιορισμένη η κατανάλωση άλατος γιατί «κρύβεται» παντού, στα μπισκότα, στα αλλαντικά, στα ορεκτικά, στα αναψυκτικά.  

Από την Στρ. Ιατρό Ζωή Κ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις